Η απάντηση Σκουρλέτη για τις πλημμύρες στο Μεσολόγγι [video]

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία για την αποκατάσταση των πληγέντων του δήμου Μεσολογγίου από την θεομηνία της 21ης Οκτωβρίου.

Ο Σκουρλέτης απάντησε ως εξής:
Νομίζω ότι η ανταπόκριση της πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών ήταν άμεση και αυτό αποδεικνύεται από τα γεγονότα. Μιλάμε όχι για ένα, αλλά για πολλά Υπουργεία τα οποία συντονίζονται και επιχειρούν να απαντήσουν στις συγκεκριμένες κατασκευές. Τα αναφέρω εν τάχει: Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εργασίας, το ΥΠΟΜΕΔΙ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μια σειρά μέτρα άμεσα, αυτή τη στιγμή έχουν δρομολογηθεί. Πρώτα απ’ όλα, σε σχέση με τα προβλήματα που υπήρξαν και τις καταστροφές τόσο σε ζωικό όσο και σε φυτικό κεφάλαιο, έχουν καταγραφεί ήδη οι ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού και ελαιοκαλλιέργειες για τους Δήμους Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ευπαλίου Δωρίδος και έχουν ήδη υποβληθεί μέχρι τις 6 Νοεμβρίου οι αντίστοιχες δηλώσεις. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις μετά τον έλεγχο αυτών των δηλώσεων θα υπαχθούν σε πρόγραμμα επιχορήγησης από την Υπηρεσία Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών.
Σε σχέση με τις ζημιές στα σπίτια, έχει υπάρξει αυτή τη στιγμή έλεγχος μέχρι τις 27 Οκτωβρίου. Έχουν ελεγχθεί εκατόν ογδόντα εννέα κτήρια στο Μεσολόγγι και σαράντα πέντε στον Δήμο Ναυπάκτου.
Σε σχέση με την αποζημίωση που προβλέπεται για τις επιχειρήσεις και τους ελευθεροεπαγγελματίες, αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, προβλέπεται αποζημίωση έως 30% για ζημιές σε κτηριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες.
Επιπλέον, υπάρχουν μέτρα έκτακτης, άμεσης ενίσχυσης των πληγηθέντων και κατ’ άτομο, αλλά και σε σχέση με τις οικογένειες. Προβλέπεται το ποσό 586,94 ευρώ για κάθε ενίσχυση, για κάθε οικογένεια, καθώς επίσης και αποζημίωση σε νοικοκυριά ύψους ποσού 5.869,41 ευρώ για νοικοκυριά που έχουν υποστεί ζημιές στην κατοικία τους για οικοσκευές.
Παράλληλα, οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ήδη προβλέψει να υπάρχει μια κεφαλαιοποίηση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Όσοι θέλουν έχουν μπει σε πρόγραμμα ρύθμισης των δόσεών τους, δόσεις οι οποίες ανέρχονται από δώδεκα έως είκοσι τέσσερις τον αριθμό.
Το Υπουργείο Εσωτερικών συντονίζει όλη αυτήν τη δουλειά. Ο Δήμος του Μεσολογγίου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 21/4/2017. Υπάρχουν, επίσης, και πολλά άλλα, αλλά δεν μας επιτρέπει ο χρόνος να είμαστε πιο αναλυτικοί. Δεν νομίζω, λοιπόν, να θεωρούμε ότι υπήρξε κάποια ολιγωρία.
Από τις 15 Φεβρουαρίου του 2016 έχει εγκριθεί πρόγραμμα πρόληψης ζημιών και καταστροφών για την πόλη του Μεσολογγίου στο ύψος του ποσού των 100.000 ευρώ, ενώ επιπλέον 50.000 ευρώ αυτή τη στιγμή δρομολογούνται για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Από εκεί και έπειτα, μέσα στο 2016 έχουν αντληθεί από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους για το Μεσολόγγι 472.535 ευρώ. Ταυτόχρονα, για ζητήματα που άπτονται αυτών των ζητημάτων, που θέσατε στη δευτερολογία σας, δηλαδή την εκπόνηση μελετών και τη διερεύνηση αιτιών των πλημμυρικών φαινομένων, υπάρχει το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑA, από το οποίο έχουν διατεθεί 115.496 ευρώ, ενώ στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 για την αντιπλημμυρική προστασία προβλέπονται 5,2 εκατομμύρια ευρώ.