Η κυβέρνηση “τα δίνει όλα” αλλά η συμφωνία (ακόμη) δεν κλείνει

Στη πολιτική διαπραγμάτευση εναποθέτει για μία ακόμη φορά τις ελπίδες της για κλείσιμο της αξιολόγησης η Κυβέρνηση θυμίζοντας έντονα τον Μάιο του 2015 πριν τη Σύνοδο Κορυφής, στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε χθες ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και κυρίως το ΔΝΤ για τις αλλαγές στα εργασιακά οδηγείτε σε αδιέξοδο και απαιτείται πολιτική παρέμβαση. Παρά όμως το κυβερνητικό deja vu η εν λόγο επιλογή ουδέποτε δικαιώθηκε στις αξιολογήσεις που προηγήθηκαν και η κυβέρνηση οδηγήθηκε, έχοντας απολέσει πολύτομο χρόνο, σε άτακτη υποχώρηση. Ίσως για αυτό το Μαξίμου αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό στη λήψη νέων μέτρων λόγω της κρισιμότητας του διακυβεύματος.

Πολλώ δεν μάλλον που αυτήν τη φορά δείχνει να απομακρύνεται και ο στόχος μαζί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να λάβουμε και ένα road map για τα μεσοπρόθεσμα που θα ισχύσουν μετά το 2018 και μια ελάφρυνση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα «μαμούθ» από το 2018 και μετά. Η σημερινή διάψευση από την επικεφαλής του γραφείου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κα Φριντερίκε φον Τίζενχάουζεν (Friederike von Tiesenhausen) του χθεσινού δημοσιεύματος της εφημερίδας “Süddeutsche Zeitung”, για έκτακτη σύνοδο πέντε υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας ) με στελέχη του ΔΝΤ και εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ, την Παρασκευή στο Βερολίνο, με αντικείμενο την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί.

Επί της ουσίας αυτήν τη στιγμή τα πάντα είναι ανοιχτά και ουδείς γνωρίζει που θα κάτσει η μπίλια. Ατμόσφαιρα που κάθε άλλο παρά ευνοεί την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και ηρεμίας ώστε να επιστρέψει η χώρα σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητας. Μάλιστα η Κυβέρνηση, όπως παραδέχεται και η ίδια, παίζει το τελευταίο της χαρτί αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενο ανοιχτά στο εγγύς μέλλον.

Και πάλι «δημιουργική ασάφεια»
Το μοντέλο της …δημιουργικής ασάφειας σε νεότερη έκδοση χρησιμοποίησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ο οποίος από την μία πλευρά ξεκαθάρισε ότι για την Αθήνα δεν υπάρχει Plan B παρά μόνο ο δρόμος για συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης ότι προτίθεται να επιδιώξει το συμβιβασμό, ενώ από την άλλη πλευρά έριξε στο τραπέζι το χαρτί της πολιτικής συμφωνίας ζητώντας από το ΔΝΤ να μην πιέσει άλλο την Αθήνα με παράλογες απαιτήσεις.Οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου πραγματοποιήθηκαν μετά την αποχώρηση του κουαρτέτου από την Αθήνα το οποίο έφυγε από την ελληνική πρωτεύουσα χωρίς συμφωνία και με αρκετές εκκρεμότητες στις βαλίτσες του- πέραν των εργασιακών- που μοιάζει απίθανο να ..κλείσουν μέχρι την 5η Δεκεμβρίου.

Τα εργασιακά είναι ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης τα οποία αποδέχεται η κυβέρνηση ενώ «προσπερνά» το αίτημα του ΔΝΤ να μειωθεί το αφορολόγητο και να περικοπούν οι προσωπικές διαφορές των συνταξιούχων στην περίπτωση που παραμείνει το πλεόνασμα το οποίο απαιτείται για το 2018 στο 3,5%. «Για την κυβέρνηση δεν υφίσταται αντίστοιχα αιτήματα και δεν κουβεντιάζει μείωση αφορολόγητου και περικοπές συντάξεων», σημειώνει στο ΤheTOC πηγή του Μ. Μαξίμου.

Μεγάλες οι διαφορές έως τη συμφωνία
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπάρξει συμφωνία μέχρι την 5η Δεκεμβρίου θυμίζοντας όμως την αλήστου μνήμης διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο αλλά και την πρώτη αξιολόγηση που καθυστέρησε σχεδόν ένα χρόνο από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ενώ η κυβέρνηση δήλωνε καθόλη την διάρκεια των συζητήσεων ότι «γραφόταν η συμφωνία». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποστάσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών είναι τεράστιες τόσο στα εργασιακά ζητήματα με πρώτο το θέμα των ομαδικών απολύσεων και της περαιτέρω αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και δευτερευόντως το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Η κυβέρνηση δεν συζητά μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων», σημειώνουν πηγές του Μαξίμου σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις του ΔΝΤ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα δέχεται ισχυρές πιέσεις για την ανάληψη νέων σκληρών μέτρων προκειμένου να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους την επόμενη διετία και να λάβει απάντηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Το κεφάλαιο των δημοσιονομικών για το 2018 δεν έχει ακόμα… γραφτεί αφού το ΔΝΤ ζητά την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% στο 1,5% προκειμένου να μην υπάρχει ανάγκη ανάληψης νέων μέτρων. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευρά ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι την 5η Δεκεμβρίου, το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να απομακρύνεται εκτός και εάν η Αθήνα κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στις πιέσεις των δανειστών που θα αφορούν την υιοθέτηση νέων δημοσιονομικών μέτρων προκειμένου να κλείσει η β αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση το στίγμα της πλευρά των δανειστών έχει δοθεί από τον Β. Σόιμπλε ο οποίος έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως την αντίθεση της Γερμανίας στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους σε αυτήν την φάση καθώς εκτιμά ότι θα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις.

πηγή : thetoc.gr