Ο Δήμος Θέρμου ευχαριστεί αλλά συνεχίζει να διεκδικεί έργα για το ορεινό οδικό δίκτυο

Ανακοίνωση του δήμου Θέρμου με αφορμή την επιθεώρηση κλιμακίου της Π.Δ.Ε στο έργο οδοποιίας στην Τ.Κ Κοκκινόβρυσης

Δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η υλοποίηση έργου οδοποιίας στην Τοπική Κοινότητα Κοκκινόβρυσης του Δήμου Θέρμου, κλιμάκιο της Περιφέρειας – με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας κ. Χριστίνα Σταρακά και τον Περιφερειακό Σύμβουλο και πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικόλαο Υφαντή, στο οποίο συμμετείχαν υπάλληλοι της υπηρεσίας υλοποίησης του έργου, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας, η Διευθύντρια κ. Ειρήνη Καραθανάση, ο Προϊστάμενος Εκτέλεσης Έργων κ. Νικόλαος Παππάς και ο επιβλέπων μηχανικός του έργου κ. Νικόλαος Καχριμάνης, καθώς και άλλοι αρμόδιοι υπάλληλοι της Π.Ε. Αιτωλ/νίας, – προέβη την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 σε επιτόπια επιθεώρηση του έργου, ενώ είχε την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων τόσο για το έργο, όσο και γενικότερα για το ζήτημα της οδοποιίας της περιοχής αυτής, με εκπροσώπους του Δήμου Θέρμου – τον Δήμαρχο κ. Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα, τον Εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Κοκκινόβρυσης κ. Βλάσιο Προβίδα και Δημοτικούς Συμβούλους – στην από κοινού, και υπό τύπο δημόσιου απολογισμού, σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, στην οποία συμμετείχαν και κάτοικοι της εν λόγω Τοπικής Κοινότητας.
Η παρέμβαση που έγινε στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, με τίτλο «Βελτίωση τμημάτων οδοποιίας Θέρμο – Αμπέλια – Κοκκινόβρυση και διακλάδωσης προς Άγιο Θεόδωρο Τ.Κ. Κοκκινόβρυσης» και προϋπολογισμό 1.200.000,00 €, το οποίο εντάχθηκε το 2012 στο Πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ», περιλαμβάνει διαπλάτυνση του δρόμου, τεχνικά έργα, οδοστρωσία, ασφαλτικά και σήμανση σε δύο από τα πλέον δύσκολα από άποψη βατότητας και επικινδυνότητας τμήματα του προαναφερόμενου οδικού άξονα σύνδεσης της Τ.Κ. Κοινότητας Κοκκινόβρυσης με την έδρα του Δήμου, το Θέρμο, συνολικού μήκους 2.300 μέτρων, από τα οποία το ένα αναφέρεται σε μέρος του κεντρικού δρόμου που προσεγγίζει τον οικισμό Αμπέλια και το άλλο σε ένα τμήμα της διακλάδωσης του δρόμου προς τον οικισμό Άγιος Θεόδωρος.
Στη συνάντηση τονίστηκε, τόσο από τους εκπροσώπους του Δήμου Θέρμου – τον Δήμαρχο κ. Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νικόλαο Κωστακόπουλο και τον Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Κοκκινόβρυσης κ. Βλάσιο Προβίδα – που τοποθετήθηκαν σχετικά όσο και από τους κατοίκους που παραβρέθηκαν, η τεχνική αρτιότητα του έργου και διατυπώθηκαν οι δέουσες ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές υλοποίησής του, τον τέως Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Θάνο Μωραΐτη, τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα, την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας κ. Χριστίνα Σταρακά, τα μέλη, τωρινά και πρώην, του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως και τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας κ. Βασίλειο Αντωνόπουλο, καθώς και προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ασχολήθηκαν με το έργο.
Ακόμη, προβλήθηκε η αναγκαιότητα, αφενός, για συνέχιση της χρηματοδότησης για την ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου σύνδεσης της εν λόγω Τοπικής Κοινότητας στο σύνολό του – το οποίο συγκαταλέγεται στους βασικούς οδικούς άξονες της ευρύτερης ορεινής περιοχής του Δήμου Θέρμου τόσο ως συνδετήριος άξονας όμορων περιοχών όσο και ως άξονας ανάδειξης αξιοθέατων του οικοτουρισμού και ανάπτυξης της εξοχικής κατοικίας – έστω και τμηματικά, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, με προτεραιότητα στα πλέον προβληματικά τμήματα, και, αφετέρου, για επαρκή συντήρηση του υπόλοιπου, κατά πολύ μεγαλύτερου από το τμήμα που ασφαλτοστρώθηκε, χωμάτινου τμήματος, που αναφέρεται στη σύνδεση της Τ.Κ. Κοκκινόβρυσης με το κέντρο και με τις όμορες περιοχές, και κυρίως για αποκατάσταση της βατότητας του τμήματος Αμπέλια – Κοκκινόβρυση – Αργυρό Πηγάδι, για το οποίο απαιτείται διάθεση και σχετικής πίστωσης προς αποκατάσταση των μεγάλων βλαβών που έχει υποστεί το τμήμα αυτό από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2015. Επιπλέον, τονίστηκε η αναγκαιότητα για υλοποίηση αντίστοιχων παρεμβάσεων και στο οδικό δίκτυο των όμορων Τοπικών Κοινοτήτων, το οποίο παραμένει χωμάτινο στο μεγαλύτερο μέρος του, ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης της περιοχής, η σύγχρονη πρόσβαση.
Ακολούθησαν σχετικές τοποθετήσεις από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Νικόλαο Υφαντή, και από τα προαναφερόμενα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και η συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση της Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας κ. Χριστίνας Σταρακά, η οποία, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του εν λόγω έργου οδοποιίας που υλοποιήθηκε, αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της εν λόγω περιοχής λόγω του φυσικού κάλλους που αυτή διαθέτει και το οποίο συνιστά το συγκριτικό της πλεονέκτημα, περιέγραψε τις περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης αναγκαίων έργων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα οδικά έργα στην περιοχή αυτή, λόγω της οικονομικής κρίσης, και ανέφερε πως θα καταβληθεί εκ μέρους της Περιφέρειας κάθε δυνατή προσπάθεια για την τμηματική υλοποίηση των απαιτούμενων οδικών έργων και την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων από τις προαναφερόμενες αναγκαιότητες.
Εκ μέρους του Δήμου Θέρμου και των κατοίκων της Τ.Κ. Κοκκινόβρυσης να εκφράσουμε και μέσω αυτής της ανακοίνωσης δημοσίως τις ευχαριστίες μας προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση του προαναφερόμενου έργου, το οποίο – παρότι συνιστά την έναρξη της λύσης του προβλήματος της οδικής σύνδεσης της εν λόγω Κοινότητας και όχι την κατάληξή του, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, και ήρθε, μάλιστα, με καθυστέρηση πλέον της δεκαετίας από τη στιγμή, και συγκεκριμένα από το 2003, που το αντίστοιχο έργο για το σύνολο του συγκεκριμένου οδικού άξονα ήταν πλήρως ώριμο από άποψη μελετών και αδειοδοτήσεων – αναπτερώνει τις ελπίδες της τοπικής κοινωνίας ότι θα υλοποιηθεί, σταδιακά έστω, η ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης του οδικού δικτύου σύνδεσης της εν λόγω Κοινότητας.
Επιπλέον, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς ότι οι όποιοι πόροι δαπανηθούν για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου στην κατ’ εξοχήν ορεινή περιοχή του Δήμου Θέρμου αποτελούν αναπτυξιακή επένδυση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αφού αφενός θα εξυπηρετήσουν ιδιωτικές επενδύσεις που αναφέρονται στον τομέα της εξοχικής κατοικίας, οι οποίες έχουν ήδη γίνει σε πολύ σημαντικό βαθμό στην περιοχή αυτή παρά την κραυγαλέα έλλειψη στις υποδομές πρόσβασης, και, κυρίως, θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού και των συναφών μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Κι αυτό, αφού η καθαυτό περιοχή αναφοράς της Τοπικής Κοινότητας Κοκκινόβρυσης για την οποία γίνεται λόγος εδώ – όπως, εξάλλου, και γενικότερα η όμορη αυτής περιοχή, τόσο ενδοπεριφερειακά όσο και από την πλευρά της Ευρυτανίας, στην οποία αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα και το εν λόγω οδικό δίκτυο – διαθέτει πολύ μεγάλης έκτασης αναξιοποίητο αναπτυξιακό απόθεμα λόγω του σπάνιου φυσικού κάλλους που διαθέτει και των αντίστοιχου προσανατολισμού δυνατοτήτων ανάπτυξης που αυτό συνεπάγεται στους προαναφερόμενους τομείς που η εν λόγω περιοχή διαθέτει ισχυρό πλεονέκτημα.
Με την ευκαιρία αυτή, τέλος, απευθύνουμε έκκληση προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως και προς κάθε αρμόδιο φορέα της κεντρικής διοίκησης, αλλά και προς τους βουλευτές του Νομού, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των περαιτέρω απαιτούμενων σχετικών χρηματοδοτήσεων, μέσω κάθε δυνητικής πηγής χρηματοδότησης, για την υλοποίηση των απαραίτητων οδικών έργων που αναφέρονται αφενός στη βελτίωση της βατότητας και αφετέρου στην ουσιαστική βελτίωση – ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου σύνδεσης της Τοπικής Κοινότητας Κοκκινόβρυσης στο σύνολο του μήκους του, όσο και του αντίστοιχου δικτύου σύνδεσης όλων των Τοπικών Κοινοτήτων σε ολόκληρη την κατ’ εξοχήν ορεινή περιοχή του Δήμου Θέρμου που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, πράγμα απαραίτητο για να διασφαλισθεί η βασικότερη προϋπόθεση ανάπτυξης, αυτή της πρόσβασης, και να δράσουν συμπληρωματικά οι αναπτυξιακές προσπάθειες. Το γεγονός, εξάλλου, ότι τέτοιου είδους πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει σε τέτοια έκταση άλλη περιοχή της Περιφέρειάς μας επιβάλλει την ένταση της διεκδίκησης από κάθε αρμόδιο φορέα και συνεπάγεται αντίστοιχα την αναγκαιότητα αντίστοιχης ανταπόκρισης στο αίτημα επίλυσης του προβλήματος.