Να ασχοληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο με το πρόβλημα του ορεινού οδικού δικτύου του Θέρμου

Τμήμα χωματόδρομου στο ορεινό Θέρμο: Η κυρίαρχη πραγματικότητα του οδικού δικτύου στο ορεινό Θέρμο, όπως αυτή προκύπτει από το εκτεταμένο δίκτυο των υποτυπωδών χωματόδρομων που συνδέουν τα χωριά της περιοχής.

Mε κοινή ανακοίνωσή τους το Δ.Σ του Συλλόγου Αμβρακιωτών και το ΔΣ του Συνδέσμου Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας ζητά από την Περιφερειακή Αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος να ασχοληθεί με το πρόβλημα του ορεινού οδικού δικτύου του Θέρμου. “Φτάσαμε ήδη στο μισό της θητείας των εκλεγμένων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Μάλιστα το Περιφερειακό Συμβούλιο, το Ανώτερο Όργανο σε επίπεδο Περιφέρειας δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το θέμα. Έχουμε αφεθεί στο θα δούμε και ο,τι προκύψει. Αλλά αυτό σημαίνει πρακτικά, εγκατάλειψη μιας περιοχής” αναφέρουν οι Σύλλογοι στην ανακοίνωσή τους και προσθέτούν : “Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο. Έχει την υποχρέωση, να συζητήσει το θέμα με τοποθέτηση της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης, να αναγνωρίσει το πρόβλημα, να αναζητήσει και να προωθήσει λύσεις, έστω με ρυθμούς που θα λαμβάνουν υπόψη τα σημερινά δεδομένα”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Αναμφίβολα είναι θετικό το να γίνεται έστω και ένα μικρό κομμάτι δρόμου 2,3 χιλιομέτρων του ορεινού δικτύου. Έστω και αν υλοποιείται με καθυστέρηση πολλών ετών όπως το έργο ασφαλτόστρωσης ενός τμήματος του δρόμου του Δημοτικού Διαμερίσματος της Κοκκινόβρυσης, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.Και σίγουρα θετικό είναι να εκφράζονται οι καλές προθέσεις των τοπικών πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Δήμου Θέρμου.
Το θέμα είναι ότι τα διάφορα μικρά έργα που έγιναν ή γίνονται στο ορεινό δίκτυο του Θέρμου, κάποιες διανοίξεις, βελτιώσεις ή και ασφαλτοστρώσεις όπως η πρόσφατη, γίνονται αποσπασματικά, δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο σχεδιασμό και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ λίγα για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα σε ένα ορατό μέλλον.
Επειδή δε το επαρχιακό αυτό δίκτυο είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια είναι αυτή που θα ΄πρεπε να έχει το σχεδιασμό και το πρόγραμμα. Δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει.
Παρότι έχουν υπάρξει αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου και σχετικά έγγραφα προς την Περιφέρεια. Έχει τεθεί το θέμα με υπόμνημα των Συλλόγων όλων των ορεινών χωριών στη Σύσκεψη που έγινε το 2014, στο Δήμο Θέρμου με την παρουσία του Περιφερειάρχη. Στην οποία σύσκεψη, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στα δυο χρόνια που ακολούθησαν έγιναν ελάχιστα και με τον τρόπο που προαναφέραμε. Φτάσαμε ήδη στο μισό της θητείας των εκλεγμένων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Μάλιστα το Περιφερειακό Συμβούλιο, το Ανώτερο Όργανο σε επίπεδο Περιφέρειας δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το θέμα. Έχουμε αφεθεί στο θα δούμε και ο,τι προκύψει. Αλλά αυτό σημαίνει πρακτικά, εγκατάλειψη μιας περιοχής.
Κατά τη γνώμη μας απαιτείται το θέμα αυτό να γίνει αντικείμενο συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από αίτημα του Δήμου Θέρμου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το ανώτερο εκλεγμένο όργανο. Είναι αρμοδιότητά του να ασχοληθεί με το πρόβλημα του επαρχιακού δικτύου μιας περιοχής, της μόνης σε ολόκληρη την Περιφέρεια, που έμεινε χωρίς δρόμους. Με ευθύνη φυσικά κάποιων τα προηγούμενα χρόνια, τότε που εννοείται ότι γίνονταν οι δρόμοι. Αλλά τώρα δεν είναι ώρα για συζήτηση των ευθυνών. Αν κάτι δεν έγινε τότε, για οποιοδήποτε λόγο, δε σημαίνει ότι διαγράφεται σαν θέμα.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο. Έχει την υποχρέωση, να συζητήσει το θέμα με τοποθέτηση της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης, να αναγνωρίσει το πρόβλημα, να αναζητήσει και να προωθήσει λύσεις, έστω με ρυθμούς που θα λαμβάνουν υπόψη τα σημερινά δεδομένα. Αλλά θα ξέρουμε ότι έχουμε ένα πρόβλημα και το αντιμετωπίζουμε με αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο, με αυτό το σχεδιασμό, μέσα από μια συνολική θεώρηση και απόφαση για συνολική αντιμετώπιση.