Τέλος χρήσης στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο – Αντιδρούν οι Σύλλογοι

Τον μήνα που μας πέρασε το Πνευματικό – Κοινωνικό- Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου άλλαξε τον Κανονισμό του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου και θέσπισε τέλος χρήσης ακόμη και για συλλόγους και πολίτες.
Οι σύλλογοι και ομάδες πολιτών: άτυπη ομάδα Φίλοι Βαλβείου Βιβλιοθήκης Μεσολογγίου, Σύλλογος Φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός, Φιλοκαλλιτεχνικός Σύλλογος Μεσολογγίου, Σύλλογος Φίλοι του Ραδιοφώνου- Ραδιοφωνικός Σταθμός Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου άτυπη ομάδα πολιτών Saltsinistas, υπέγραψαν κοινό κείμενο, μέσα από το οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους, στο τέλος χρήσης στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Το κείμενο:
«Το Πνευματικό – Κοινωνικό- Αθλητικό Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στις 13 Σεπτεμβρίου 2016 , 17ης Έκτακτης Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου άλλαξε τον κανονισμό του Τρικουπείου Πολιτιστικού Κέντρου και αποφάσισε να θεσπίσει τέλος χρήσης. ( Αριθμός Απόφασης: 72/2016 , ΑΔΑ: 6Κ1ΨΟΚΨΝ-1Β4 )

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη όμως; Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό οι σύλλογοι θα πρέπει να πληρώνουν 30 ευρώ για την ενοικίαση του χώρου του θεάτρου ενώ οι ιδιώτες 150 ευρώ για κάθε παράσταση. Επιπλέον με δικά τους έξοδα θα καλύπτονται τα ηχητικά της εκδήλωσης τους και η καθαριότητα της αίθουσας. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει πως μόνο οι σύλλογοι με τα επαρκή έσοδα θα μπορούν να καλύψουν αυτό το ποσό. Σε διαφορετική περίπτωση η έκδοση εισιτηρίου για κάλυψη του ποσού θα αποτελεί μονόδρομο.

Το τέλος χρήσης είναι λογικό να υπάρχει στην περίπτωση κερδοσκοπικής χρήσης από μια ομάδα ή έναν Ιδιώτη. Τι συμβαίνει όμως με την περίπτωση των συλλόγων, των ομάδων και των πολιτών που έχουν ανάγκη να χρησιμοποιήσουν τον χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου για έναν κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό σκοπό, που στοχεύει όχι στην εξυπηρέτηση ενός ορισμένου προσώπου ή ορισμένου κύκλου προσώπων, αλλά του κοινού; Η πραγματοποίηση δηλαδή πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων που προάγουν το πνεύμα και γίνονται ανιδιοτελώς από ομάδες και πολίτες θα επιτυγχάνεται μόνο αν καλυφθεί το αντίτιμο του τέλους χρήσης. Αντί να προάγονται δηλαδή οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με την δωρεάν τουλάχιστον χορήγηση ενός χώρου από τον δήμο μας, συναντούν πλέον ένα ακόμη εμπόδιο.

Το τέλος χρήσης του Τρικούπειου υποβαθμίζει την αξία και σημασία του δημοσίου αυτού χώρου. Πρόκειται για έναν χώρο που έχει μείνει χαραγμένο στις μνήμες όλων μας από τα παιδικά μας χρόνια με όμορφες αναμνήσεις ξεγνοιασιάς και ελευθερίας. Υπήρξε για όλες τις ομάδες, τους συλλόγους και τους πολίτες η μοναδική στέγη για να εκφραστούν και να επιδείξουν το έργο τους ελεύθερα, χωρίς κόστος και επιβαρύνσεις. Με τον νέο όμως αυτό κανονισμό πολλές ομάδες, σύλλογοι και πολίτες που στόχο έχουν μόνο να προσφέρουν στην πόλη, να την αναδείξουν και να συνδράμουν στην εξέλιξη της, χρόνο με τον χρόνο αποθαρρύνονται με πράξης σαν και αυτή.

Πιστεύουμε πως δεν είναι δυνατό η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, η πόλη της ελευθερίας, που προσδοκούσε να γίνει και Πολιτιστική Πρωτεύουσα, να μην έχει έναν ανοιχτό και δωρεάν χώρο που να αγκαλιάζει και να ενθαρρύνει τις μη κερδοσκοπικές προσπάθειες που προάγουν το πνεύμα και το ήθος των πολιτών της. Το Πνευματικό Κέντρο των πολιτών πρέπει να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα των ομάδων και όχι να δημιουργεί ακόμη περισσότερο εμπόδια.

Καλούμε το Πνευματικό Κέντρο να αποσύρει αυτόν τον άδικο κανονισμό ως προς το κομμάτι που αφορά την καταβολή αντιτίμου από τις μη κερδοσκοπικές ομάδες και συλλόγους. Επίσης, σε περίπτωση που δεν βρεθεί εναλλακτική λύση να καλέσει σε διαβούλευση όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συλλόγους και πολίτες ώστε να βρεθεί από κοινού μια λύση σε αυτό το πρόβλημα».