Ελαστογραφία – Μία λεπτομερής εξέταση μαστού που κάνουν πολλές γυναίκες

Η ελαστογραφία είναι μία προηγμένη απεικονιστική επέμβαση που διερευνά την ελαστικότητα και την σκληρότητα των ιστών στο γυναικεία στήθος. Με αυτήν την μέθοδο ανευρίσκεται ή όχι κάποια κακοήθεια, η οποία δεν ήταν εμφανής με την απλή ψηφιακή μαστογραφία.

Η ελαστογραφία πραγματοποιείται με υπερήχους όπως ακριβώς και μία υπερηχογραφική εξέταση, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία της ασθενούς.
Τι εκτιμά η ελαστογραφία;

  • Την ελαστικότητα που υπάρχει σε ένα όργανο
  • Τη διαφορά ελαστικότητας μεταξύ των επιφανειών του ίδιου του οργάνου
  • Μπορεί να εντοπίζει ακόμα και βαθύτερα ογκίδια στο στήθος που χρειάζονται παρακολούθηση

Από τις πληροφορίες που προκύπτουν από τις εξετάσεις, ο γιατρός εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για την ύπαρξη ή μη βλάβης, χωρίς να χρειάζεται να διεξάγει επεμβατική βιοψία.

Διαδικασία εξέτασης
Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και ανώδυνη για την γυναίκα, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Διεξάγεται στο ιατρείο των υπερήχων του εργαστηρίου με εξελιγμένα ιατρικά μηχανήματα και συστήματα. Διαρκεί περίπου 15 λεπτά, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης.
Κατά την διάρκεια της εξέτασης η γυναίκα είναι ξαπλωμένη και ο γιατρός απλώνει ένα ειδικό τζελ, για να μπορούν οι υπέρηχοι να μεταφέρονται πιο εύκολα στην περιοχή.

Γιατί είναι σημαντική η ελαστογραφία;
Με την ελαστογραφία εντοπίζεται έγκαιρα μία κακοήθεια που θα μπορούσε να μην είχε ανευρεθεί με ένα απλό υπερηχογράφημα. Η ελαστογραφία είναι ικανή να αποτρέψει μία βιοψία, η οποία μπορεί και να ταλαιπωρούσε τον ασθενή σε περίπτωση που κρινόταν απαραίτητο να γίνει.

Είναι σήμερα ίσως η πιο αξιόπιστη μέθοδος για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και είναι διαθέσιμη για όλες τις γυναίκες. Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση της εξέτασης μέσα από εδώ. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε και μία διαθέσιμη φόρμα για να μπορέσετε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για ένα ραντεβού με τον ειδικό  ακτινοδιαγνώστη μαστού και υπεύθυνο στο τμήμα ψηφιακής τομοσύνθεσης του διαγνωστικού Κέντρου Υγεία.