Βασιλικό Διάταγμα του 1922 “μπλοκάρει” επενδύσεις

Τρία Μνημόνια, ισάριθμες εργαλειοθήκες του Ο.Ο.Σ.Α., επτά χρόνια κρίσης, κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς και είναι σαν να μην πέρασε μια ημέρα σε ό,τι αφορά το σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα η ισχύς του Βασιλικού Διατάγματος του 1922, το οποίο καθορίζει τι μπορεί να παράγει ένα ζυθοποιείο. Το συγκεκριμένο διάταγμα, όπως υποστηρίζει η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, “μπλοκάρει” νέες επενδύσεις στον κλάδο της μπύρας, οδηγώντας ελληνικές επενδύσεις στο εξωτερικό. Και εξηγούμαστε. Με βάση το συγκεκριμένο διάταγμα απαγορεύεται η χρήση φρούτων στην παραγωγή μπύρας. Αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ελληνικές εταιρείες να παράξουν π.χ. μηλίτη (μια κατηγορία που τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 70%) και να εξετάζουν κάποιες εξ αυτών το ενδεχόμενο να παράξουν το συγκεκριμένο προϊόν στην Ολλανδία και εν συνεχεία να το εισάγουν στην Ελλάδα.

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του κλάδου, ο οποίος έχει συρρικνωθεί κατά 20% τα τελευταία χρόνια. Μείζον πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών (ΕΕΖ), προτείνει τον άμεσο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την υλοποίηση δέσμης 5 προτάσεων που – χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως αναφέρουν τα μέλη της Ένωσης- μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της χώρας και στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα προτείνουν:
1. Πιο ευέλικτο πλαίσιο για τη χρήση πρώτων υλών πχ. χρήση φρούτων στην παραγωγή μπύρας. Η δυνατότητα αυτή θα συμβάλλει στην απορρόφηση της παραγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και στην ανάπτυξη προϊόντων ελληνικής ταυτότητας που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μερίδιο στις εξαγωγές, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Ένωσης.
2. Δυνατότητα παραγωγής και εμφιάλωσης από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση όπως π.χ. ο μηλίτης γεγονός που θα επιτρέπει την παραγωγή προϊόντων που αυτή τη στιγμή εισάγονται σε ποσοστό 100%.
3. Συμμετοχή των ζυθοποιείων σε επενδυτικά σχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Ζυθοποιία δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι σήμερα στους κλάδους που επιλέγονται για υπαγωγή σε τέτοια προγράμματα.
4. Παροχή κινήτρων σε αγρότες και Ζυθοποιίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή της μπύρας, καθώς και για τη δημιουργία βυνοποιείων και μονάδων επεξεργασίας λυκίσκου.
5. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπύρα, ώστε να φτάσει στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Ένωσης, η διατήρηση του ΕΦΚ στα σημερινά επίπεδα και με την κατανάλωση να υποχωρεί, το κράτος όχι μόνο δεν θα πιάσει τον στόχο για την είσπραξη του ΕΦΚ αλλά θα έχει απώλειες και από τον ΦΠΑ.

Σήμερα ο κλάδος αριθμεί 35 εταιρείες από 13 που ήταν το 2009. Το 2015 συνεισέφερε στα φορολογικά έσοδα 640 εκ. ευρώ και τα έσοδα από τον ΕΦΚ στη μπύρα για το 2016 να αναμένεται να ανέλθουν στα 160 εκ. ευρώ, ενώ η συνεισφορά του κλάδου στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έφτασαν συνολικά τα 1,9 δις. ευρώ. Οι εταιρείες του κλάδου διατηρούν 2.000 άμεσες και 61.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, υποστηρίζουν 5.000 προμηθευτές και 3.200 αγρότες – καλλιεργητές, οι εξαγωγές του αυξήθηκαν πέρυσι σε χώρες εκτός ΕΕ κατά 89%, ενώ καλύπτει το 90% της εσωτερικής κατανάλωσης.

πηγή : capital.gr