Μεσολόγγι : Σκουπιδότοπος η ανατολική Κλείσοβα και ο δίαυλος των αλυκών

Ο Δίαυλος Αλυκών που διασχίζει την πόλη του Μεσολογγίου, ενώνοντας τα νερά της Κλείσοβας με τα νερά της Πλώσταινας, είναι εστία μόλυνσης και ρύπανσης εδώ και χρόνια. Σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη μάζα παραγκών και τσίγκων που σταδιακά καταρρέουν μέσα στην λιμνοθάλασσα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα και την αισθητική του διαύλου. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό φέρει και ο ανθρώπινος παράγοντας που έχει μετατρέψει τον δίαυλο, εντός και εκτός, σε σκουπιδότοπο. Υπεύθυνοι, επίσης, για το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτοί που ρυπαίνουν αλλά και όλοι όσοι αδιαφορούν, είτε είναι ψαράδες, είτε γείτονες, είτε πολίτες, είτε φορείς.

Η άτυπη ομάδα πολιτών Saltsinistas προχώρησε πρόσφατα σε δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών πραγματοποιώντας συμβολικό καθαρισμό ενός μέρους του διαύλου και κατήγγειλε το γεγονός απευθυνόμενη στο Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας. Η απάντηση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας στάλθηκε στον Δήμαρχο Ι.Π.Μεσολογγίου και στον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος.

Αναλυτικά η απάντηση:
«Θέμα: Ρίψεις αποβλήτων από το Δασάκι έως το Παρατηρητήριο της Κλείσοβας
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Ενημερώθηκε πρόσφατα ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου από την άτυπη ομάδα πολιτών «Saltsinistas» ότι μετά τον συνολικό καθαρισμό που πραγματοποιήθηκε (Let’s do it Greece) στο Εθνικό Πάρκο, ρίπτονται διαρκώς στην Περιοχή της Δυτικής Κλείσοβας στερεά απόβλητα, με αποτέλεσμα την δημιουργία εστίας μόλυνσης και γενικότερα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην συγκεκριμένη Περιοχή. (Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό & χάρτης Google earth) Το ανωτέρω σημείο αποτελεί Προστατευόμενη Περιοχή και χαρακτηρίζεται ως (ΠΦ) «περιοχή προστασίας φύσης» σύμφωνα με την Κ.Υ.Α.22306 ΦΕΚ 477/Β/31-5-2006. Επίσης διέπεται υπό καθεστώς προστασίας του δικτύου Natura 2000 σύμφωνα με την οδηγία 92/43 EΕ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας χλωρίδας και πανίδας».

Παρακαλούμε λοιπόν όπως προβείτε σε άμεσες ενέργειες αυτού του χρόνιου προβλήματος, οι οποίες θα αποκαταστήσουν την εν λόγω περιοχή αλλά και θα αποβούν κατασταλτικός παράγοντας για κάθε περεταίρω βλάβη (π.χ. τοποθέτηση αυτόματης ανοιγόμενης ελεγχόμενης μπάρας και πρόβλεψη χώρου για διέλευση πεζών – ποδηλατών, φύλαξη από την δημοτική Αστυνομία) αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων με μοναδικό στόχο την βιωσιμότητα του Εθνικού Πάρκου.
Αναμένοντας ενημέρωση από εσάς για τις άμεσες ενέργειές σας και είμαστε στη διάθεσήσας για οποιαδήποτε διευκόλυνση του έργου σας.
Με Εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Φώτης Περγαντής»