Εμπλοκή με τις προσλήψεις στην Καρδιολογική

Ένα «λάθος» στην τοποθέτηση εισηγητών στα συμβούλια προσλήψεων-κρίσεων γιατρών στα νοσοκομεία, από τις αρμόδιες υγειονομικές περιφέρειες, βάζει σε περιπέτεια -για την ακρίβεια ακυρώνει- τις διαδικασίες πρόσληψης για μια σειρά από τις 760 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν το καλοκαίρι. Και αυτό γιατί σε πάρα πολλές θέσεις πανελλαδικά ως εισηγητές για κρίση είχαν οριστεί Συντονιστές Διευθυντές κατά παράβαση των διατάξεων του Ν.3754/2009.

Το υπουργείο Υγείας απέστειλε ήδη στις ΥΠΕ της χώρας νέα εγκύκλιο, με την οποία, αφού επισημαίνει το “λάθος” στη συγκρότηση των συμβουλίων προσλήψεων-κρίσεων και τον ορισμό των εισηγητών, τους ζητεί να προχωρήσουν άμεσα και κατά προτεραιότητα στην επανάληψη των κρίσεων στις περιπτώσεις, όπου οι διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί, αλλά ο διορισμός δεν μπορούσε να γίνει λόγω του λάθους, αλλά και να πραγματοποιηθεί εκ νέου νόμιμη συγκρότηση σε όσες περιπτώσεις έχουν οριστεί ως εισηγητές συντονιστές διευθυντές.

νοσοκομείο καρδιολογικήΓια το Νοσοκομείο Αγρινίου και τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, το συγκεκριμένο “λάθος” αφορά δυστυχώς κατά κύριο λόγο στην πιο κρίσιμη κλινική. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr εξαιτίας αυτού του “λάθους” ουσιαστικά ακυρώνεται και μετατίθεται χρονικά η διαδικασία πρόσληψης επιμελητή Β και διευθυντή στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου. Aνάλογο πρόβλημα με τους εισηγητές υπάρχει και με τις τρεις θέσεις ψυχιάτρων που προκηρύχθηκαν για το νοσοκομείο Αγρινίου. Αντίθετα η διαδικασία πρόσληψης για τις θέσεις επιμελητών Παθολογίας, Παιδιατρικής, ενός επιμελητή για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και του διευθυντή της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα και εξελίσσονται κανονικά. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι το “λάθος” θα μεταθέσει χρονικά τις προσλήψεις κατά ενάμιση με δύο μήνες στην αισιόδοξη περίπτωση ή περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες στο απαισιόδοξο σενάριο.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να σημειωθεί ότι το “λάθος” που έγινε με την τοποθέτηση εισηγητών από πολλούς συνδικαλιστές στο χώρο της Υγείας αποτιμάται όχι ως λάθος, αλλά ως σκοπιμότητα (δείτε εδώ περισσότερα). Και αυτό γιατί η ηγεσία του Υπ. Υγείας είχε κληθεί πολλές φορές να αλλάξει την διάταξη περί εισηγητών και ενώ υπήρχε σχετική διευκρινιστική εγκύλιος του Υπουργείου από το Απρίλιο, οι ΥΠΕ έκαναν… λάθος, ένα λάθος που δεν το διόρθωσε με νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία) το Υπ. Υγείας, παρά το γεγονός ότι πολλά νοσοκομεία είναι στο όριο της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και έχουν άμεση ανάγκη από μόνιμους γιατρούς.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι για αυτές τις 760 θέσεις μόνιμων γιατρών, ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί και από αρκετούς γιατρούς, που έπρεπε να παραιτηθούν από το ΕΣΥ για να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για άλλο νοσοκομείο από αυτό που υπηρετούν (τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και για το νοσοκομείο Αγρινίου), με αποτέλεσμα εξ’αιτίας του… “λάθους” των ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας να μείνουν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα…