Kυριακίδης: Eίμαστε στενοχωρημένοι που έχει απομακρυνθεί ο κόσμος από το γήπεδο

Ο «φύλακας Άγγελος» του Παναιτωλικού Δημήτρης Κυριακίδης μιλά αποκλειστικά στο Kingsport.gr και στον Αντώνη Μουστάκα, για τις δυνατότητες των «καναρινιών» στο πρωτάθλημα, για την κλήση του στην εθνική, για την εκπληκτική του απόδοση, αλλά σχολιάζει και τα τελευταία γεγονότα της ΠΑΕ Παναιτωλικός που αιφνιδίασαν το φίλαθλο κοινό του Αγρίνιου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Κυρακίδη στο Kingsport.gr:
Μπορεί ο Παναιτωλικός να μπει στα πλέι-οφ και ποιοι είναι στόχοι σας;
«Η πορεία μας μέχρι τώρα δεν είναι αυτή που θα θέλαμε όλοι έχουμε μείνει αρκετά πίσω στην βαθμολογία, σαφώς τώρα μας είναι δύσκολο. Αλλά βέβαια θα προσπαθήσουμε, έχουμε έναν γύρο μπροστά μας και τα παιχνίδια που χάσαμε και τα λάθη που έγιναν σε αυτά τα παιχνίδια να τα διορθώσουμε και να πάρουμε περισσότερους βαθμούς».

Ποια είναι η γνώμη σου για τις τελευταίες εξελίξεις στην ομάδα (παραίτηση κ. Κωστούλα και κ.Μαντζουράκη);
«Ενάμιση χρόνο που ήταν στην ομάδα, βοήθησε παρά πολύ την ομάδα, ήρθε σε ένα δύσκολο σημείο και η ομάδα μπόρεσε και ανάκαμψε. Τον ευχαριστούμε για όλα όσα έκανε και εμένα προσωπικά με βοήθησε παρά πολύ».

Για την παραίτηση του κ. Κωστούλα πρόσθεσε ο Διεθνής τερματοφύλακας: «Δεν μπορώ να αναφέρω κάτι. Αυτά που διαβάζετε, αυτά ξέρουμε και εμείς».

ΚυριακίδηςΥπήρξε η ήττα από τον ΠΑΟΚ στο κύπελλο. Μπορεί να διεκδικήσει την πρόκριση στην Τούμπα;
«Σε αυτόν το θεσμό ο ΠΑΟΚ ήταν το φαβορί και νομίζω το ότι χάσαμε 2-0, μας δυσκολεύει παρά πολύ το έργο μας στο δεύτερο παιχνίδι. Θα προσπαθήσουμε βεβαία. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στον άλλο αγώνα και να κερδίσουμε. Αλλά από την αρχή στο μυαλό μας, αυτός ο θεσμός ήταν σε δεύτερη μοίρα. Θέλαμε να χαρούμε αυτό το παιχνίδι , όπως είναι, με μια μεγάλη ομάδα. Απέναντι μας είχαμε τον ΠΑΟΚ προσπαθήσαμε, δεν τα καταφέραμε και σε αυτό το παιχνίδι πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη αφοσίωση».

Πως ένιωσες που έπαιξες απέναντι στην πρώην ομάδα σου;
«Πέρασαν αρκετά από τότε που έφυγα από τον ΠΑΟΚ . Ως επαγγελματίας που είμαι, δεν μπορώ να νοιώθω κάτι, όταν μπαίνεις μέσα στον αγώνα, ξεχνάς τα πάντα, από το που έχεις αγωνιστεί και εκείνη την ώρα κοιτάς με κρύο αίμα τον αντίπαλο, κοιτάς σαφώς την ομάδα σου και πάντα την νίκη».

Ξεκίνησε η ομάδα δυναμικά, αλλά στη συνέχεια υπήρξε μία πτώση. Ποια είναι η γνώμη σου για αυτό;
«Δυστυχώς σαν ομάδα έχουμε σκαμπανεβάσματα, το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Μπορούμε να παίζουμε έναν αγώνα και πραγματικά να κάνουμε πολλούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου να παραμιλάνε για μια εμφάνιση μας. Και υπάρχουν παιχνίδια, στα οποία πραγματικά είναι σαν να μην κατεβαίνουμε στον αγωνιστικό χώρο, είναι ένα πράγμα στο οποίο μας προβληματίζει όλους μας. Προσπαθούμε καθημερινά να βελτιώσουμε κάποιες αδυναμίες που έχουμε σαν ομάδα, αλλά να μην ξεχνάμε ο Παναιτωλικός αυτήν την στιγμή αγωνίζεται και με νεαρούς ποδοσφαιριστές ,με άτομα τα οποία δεν έχουν την εμπειρία να διαχειριστούν πολλά και συνεχόμενα παιχνίδια, αλλά εμείς οι πιο έμπειροι πρέπει να δείξουμε υπομονή, πρέπει να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά, γιατί όλοι μας ξεκινήσαμε από αυτήν την θέση και χρειάζεται υπομονή».

Υπάρχει πίεση από τον κόσμο του Παναιτωλικού για την απόδοση της ομάδας;
«Σαφώς όλοι γνωρίζουμε ότι στο Αγρίνιο υπάρχει μια ομάδα και είναι ο Παναιτωλικός. Μια ομάδα που υπάρχουν και φανατικοί άνθρωποι, που δεν χάνουν αγώνα.Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν αυτήν την ομάδα, να φανταστείτε ότι δεν είναι μονό ο αγώνας, αλλά είναι και σε προπονήσεις που έρχεται ο κόσμος. Πάντα υπάρχει πίεση, όταν υπάρχει κόσμος από πίσω είναι λογικό. Εμείς είμαστε από την μεριά μας στενοχωρημένοι ,γιατί ένα γήπεδο «στολίδι», όπως είναι του Παναιτωλικού με έναν φανταστικό κόσμο, με τα αποτελέσματα που έχουμε φέρει σαν ομάδα, έχουν απομακρυνθεί από το γήπεδο και δικαιολογημένα, γιατί δεν βλέπουν το ποδόσφαιρο που θέλουν να δουν».

Είσαι 30 χρονών. Είναι η καλύτερη και η πιο ώριμη ηλικία για έναν τερματοφύλακα;
«Νομίζω δεν είναι μονό η ηλικία, είναι τα παιχνίδια που έχει ένας τερματοφύλακας, όσα περισσότερα παιχνίδια έχει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής- τερματοφύλακας, νομίζω ότι είναι πολύ καλό, γιατί ωριμάζει πολύ πιο γρήγορα. Έχει περισσότερες εικόνες και αυτό τον βοηθάει στην εξέλιξη του».

φωτο: paravatos.eu
φωτο: paravatos.eu
Σε έχω δει σε ματς που φιλάς την εικόνα της Παναγίας. Είναι μια κίνηση που σου δίνει ώθηση και σε βοηθάει στη διάρκεια του αγώνα;
«Νομίζω ότι το επάγγελμα που κάνουμε είναι αρκετά σκληρό, υπάρχουν τραυματισμοί, τα χρόνια που παίζει ένας ποδοσφαιριστής είναι πολύ λίγα και νομίζω ότι σαφώς και σαν άνθρωποι που είμαστε και πιστεύουμε στον θεό και στην εκκλησία. Είναι καλό να έχουμε κάποια φυλακτά μαζί μας και σαφώς να μάς δίνουν δύναμη και πίστη, όχι ότι επειδή έχουμε φυλακτά και κάνουμε το Σταυρό μας, δεν θα τραυματιστούμε ή δεν θα δεχτούμε κάποιο γκολ, αλλά νομίζω είναι μια κίνηση που την κάνει ο κάθε ποδοσφαιριστής πριν μπει στον αγωνιστικό χώρο».

Είσαι από τους φορμαρισμένους πορτιέρο του πρωταθλήματος. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;
«Είναι δύσκολο να κρατηθείς σε υψηλό επίπεδο και να βγάζεις μια σταθερότητα, μια ηρεμία στο παιχνίδι και ειδικά σε αυτήν την θέση που όλοι ξέρουμε ότι είναι (μια θέση) παρά πολύ δύσκολη. Αυτό οφείλεται στην δουλειά που γίνεται στην ομάδα μας και κατά κύριο λόγο όλοι ξέρουμε ότι ένας τερματοφύλακας έχει και τον χρόνο με τον δικό του προπονητή τερματοφυλάκων. Εγώ είμαι τυχερός, γιατί στην καλύτερη ηλικία μου έχω έναν άνθρωπο που λέγεται Κώστας Νικολαΐδης με τον οποίο καθημερινά δουλεύουμε, δουλεύουμε πολύ και νομίζω με έχει βοηθήσει πάρα πολύ για να είμαι σε αυτό το επίπεδο αυτήν την στιγμή».

Η κλήση σου στην Εθνική θεωρείς πως είναι μια ανταμοιβή για τους κόπους σου;
«Σαφώς, γιατί η Εθνική απαρτίζεται από τους καλύτερους παίκτες τους, τους πιο φορμαρισμένους παίκτες και σαφώς οι κόποι ενός ποδοσφαιριστή, αν μη τι άλλο, με μια κλήση στην Εθνική είναι μια ανταμοιβή».

Ποια ήταν τα πρώτα σου συναισθήματα, όταν κλήθηκες στην εθνική;
«Πραγματικά χάρηκα πολύ, ήταν κάτι που το ήθελα, δούλευα και δουλεύω για αυτό το πράγμα και όταν έρχεται σε κάνει διπλά χαρούμενο. Εγώ εκείνη την στιγμή είπα ότι θα απολαύσω αυτήν την εβδομάδα. Μια εβδομάδα ήταν οι προπονήσεις και οι αγώνες. Να το χαρώ και να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό».

ΚυριακίδηςΣε έχουν πλησιάσει ομάδες από την Ελλάδα (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) ή από το εξωτερικό; Το μέλλον σου θα είναι στην ομάδα του Παναιτωλικού;
«Αυτή τη στιγμή έχω συμβόλαιο με την ομάδα, ανήκω στον Παναιτωλικό και τελειώνει το καλοκαίρι. Δεν έχω κάτι επίσημο από άλλη ομάδα και αυτό που προσπαθώ να κάνω, είναι να είμαι συγκεντρωμένος στην ομάδα με την όποια αγωνίζομαι και αυτό πρέπει να κάνει ο κάθε ποδοσφαιριστής. Ότι ακούγεται και γράφεται, να κλείνουν τα αυτιά του να μην ακούει τίποτα και να δίνει το εκατό τοις εκατό στην ομάδα που αγωνίζεται».

Ποιον τερματοφύλακα έχεις ως πρότυπο;
«Δεν είχα πρότυπο κανέναν τερματοφύλακα, απλά έβλεπα από μικρό παιδί που ήμουν στο ποδόσφαιρο και έπαιρνα στοιχεία από πολλούς τερματοφύλακες και όχι από έναν συγκεκριμένο».

Η άμυνα κάνει τον τερματοφύλακα ή ο τερματοφύλακας την άμυνα;
«Κοιτάξτε μια ομάδα χρειάζεται πάντα να έχει έναν καλό τερματοφύλακα, αλλά και ο τερματοφύλακας χρειάζεται να έχει μια καλή άμυνα. Αυτά είναι αλυσίδα , πηγαίνουν μαζί, για να έχεις ένα δυνατό σύνολο, να βγάζεις επιτυχίες στον αγωνιστικό χώρο».

Ποιος άνθρωπος πιστεύεις ότι έχει παίξει τον σημαντικότερο ρόλο στην καριέρα σου;
«Εάν πω έναν θα αδικήσω τους άλλους, δεν είναι ένας, είναι δυο, τρεις άνθρωποι που με βοήθησαν στο ξεκίνημα της καριέρας μου και νομίζω ότι και αυτοί που με βλέπουν να παίζω αυτή την στιγμή χαίρονται, γιατί πίστεψαν σε εμένα και εγώ από την μεριά μου, τους δικαίωσα και τους δικαιώνω με την πορεία μου στο Ελληνικό πρωτάθλημα».

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή της ποδοσφαιρικής σου καριέρας και ποια η χειρότερη;
«Χειρότερη στιγμή ήταν όταν αγωνιζόμουν στην Ξάνθη που αναγκαστήκαμε να παίξουμε ένα τελευταίο παιχνίδι για να μείνουμε στην κατηγορία στην Α΄ Εθνική, δώσαμε ένα μπαράζ με τον Ολυμπιακό Βόλου στο γήπεδο του Άρη. Αυτή νομίζω ότι ήταν από τις χειρότερες στιγμές στην καριέρα μου, γιατί πραγματικά ήταν ένα πολύ δύσκολο κομμάτι και επειδή ήμασταν σε μια ομάδα, η οποία ήταν μόνιμα στην Α΄ Εθνική και ‘’έπαιζε το κεφάλι της’’ σε ένα τελευταίο παιχνίδι με μια ομάδα της Β΄ Εθνικής. Η καλύτερη στιγμή είναι πάλι η ίδια που μπορέσαμε μέσα σε ενενήντα λεπτά να κερδίσουμε τον αντίπαλο μας και να μείνουμε στην Α΄ Εθνική».

Ποιος επιθετικός που έχεις αντιμετωπίσει, σε έχει δυσκολέψει περισσότερο, στη μέχρι τώρα πορεία σου;
«Είναι πολλοί οι επιθετικοί δεν μπορώ να πω τώρα έναν επιθετικό, η κάθε ομάδα έχει από έναν ή δύο αξιόλογους επιθετικούς. Νομίζω αυτό εξαρτάται και από την ημέρα που θα βρεθείς και με τις συνθήκες του αγώνα».

Τι σκέφτεσαι όταν σου εκτελούν πέναλτι; H απόκρουση πέναλτι θέλει προπόνηση, είναι θέμα αντίληψης ή ταλέντου ;
«Προσπαθείς να μελετήσεις κατά κάποιον τρόπο τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή, είναι μια στιγμή που διαρκεί ένα και δύο δευτερόλεπτα, είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρεις σε κλάσματα του δευτερόλεπτου και να αποφασίσεις σωστά. Νομίζω ότι μια εκτέλεση πέναλτι πάντα ευνοεί έναν τερματοφύλακα. Στο ότι και να δεχτεί γκολ, δεν υπάρχει κατά κάποιον τρόπο μια ευθύνη που μπορεί να του καταλογιστεί, σε αντίθεση με τον παίκτη που εάν χάσει πέναλτι, πέφτουν όλοι πάνω του, νομίζω είναι καθαρά θέμα ημέρας και τύχης».

ΚυριακίδηςΤι πρέπει να αλλάξει στο ταλαιπωρημένο Ελληνικό ποδόσφαιρο για να αναβαθμιστεί ;
«Πρέπει όλοι, από τον Ολυμπιακό που τελευταία χρόνια βγαίνει πρωταθλητής και από τις ομάδες που παλεύουν να σωθούν, να υπάρχει αξιοκρατία, να βλέπουν όλοι αυτοί που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και περνούν τις αποφάσεις. Να βλέπουν όλες τις ομάδες με το ίδιο μάτι, να μην ξεχωρίζουν κανέναν και να μπορέσουμε και εμείς που αγωνιζόμαστε να συνεισφέρουμε την βοήθεια μας. Με τις συμπεριφορές μέσα στο γήπεδο, θα αλλάξουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο και να το κάνουμε πιο ανταγωνιστικό».

Τι συμβουλεύει ο Δημήτρης Κυριακίδης τα νέα παιδιά και πόσο δύσκολο είναι να γίνει κάποιος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής;
«Νομίζω στην εποχή που ζούμε το να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής είναι πάρα πολύ εύκολο. Τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολο, το δύσκολο κομμάτι είναι να διατηρηθείς και να κανείς μια αξιοπρεπή καριέρα, νομίζω ότι ένα παιδί πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει. Εγώ όταν ξεκίνησα, δεν κοιμόμουν το βράδυ, για να έρθει η άλλη μέρα, για να κάνω προπόνηση. Άρα όλα ξεκινάνε από την αγάπη και την αφοσίωση που δίνουμε στην δουλειά που κάνουμε, να υπάρχει υπομονή, επίμονη και να δουλεύουν ασταμάτητα».

Που αφιερώνεις τα βραβεία MVP;
«Τα βραβεία έρχονται με τις καλές εμφανίσεις, άρα τα αφιερώνω πρώτα στο εαυτό μου, για την αφοσίωση και την δουλειά που έχω ρίξει όλα αυτά τα χρόνια. Στα δικά μου άτομα που είναι η οικογένεια μου που είναι πάντα δίπλα μου και είναι τα άτομα που είναι στις όχι και τόσο καλές στιγμές, γιατί στο ποδόσφαιρο λίγες είναι οι χάρες, περισσότερες είναι οι λύπες και είναι πάντα διπλά μου, γιατί δεν είναι μόνο ένα βραβείο, είναι και τα υπόλοιπα παιχνίδια, τα όποια έρχονται και οι ήττες και μέσα από τις ήττες γίνεσαι δυνατότερος, γίνεσαι πιο σοφός και νομίζω ότι γίνεσαι πολύ πιο δυνατός. Όταν έρχεται ένα βραβείο και μια νίκη, χαίρεσαι ακόμα περισσότερο».

πηγή: kingsport.gr