Π. Σκουρλέτης από το Αγρίνιο: Δεν υιοθετούμε την πατρότητα του Ελληνικού προγράμματος [video]

Τι είπε ο Π. Σκουρλέτης για την αξιολόγηση, τα νέα μέτρα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ολοκληρώντας την συνάντηση του με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σημειωτέον πως ο Υπ. Εσωτερικών το βράδυ να μιλήσει στη Ναύπακτο για τα δύο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση και όπως ήταν αναμενόμενο στη συνέντευξη τύπου υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής κάνοντας λόγο για σταθεροποίηση της οικονομίας και μικρή αλλά ουσιαστική υποχώρηση της ανεργίας. Όσον αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Π. Σκουρλέτης επέρριψε την ευθύνη στην καθυστέρηση στους ακραίους κύκλους του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ που βάζει όπως είπε θέματα που δεν υπάρχουν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Εκείνο όπως που ξάφνιασε από τα λεγόμενα του Υπ. Εσωτερικών ήταν η αποποίηση από τη μεριά του της πατρότητας του προγράμματος… “Η συμφωνία του 2015 ήταν προϊόν ενός επώδυνου συμβιβασμού, που οδήγησε σε ένα πρόγραμμα το οποίο εμείς δεν υιοθετούμε την πατρότητά του. Δεν είναι το δικό μας πρόγραμμα. Το επιλέξαμε όμως γιατί ήταν αναγκαίο βήμα μπροστά στα άλλα αδιέξοδα που βρίσκονταν τότε ο τόπος” είπε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης και επαναδιατύπωσε τη δέσμευση πως δεν θα ληφθούν από την κυβέρνηση μέτρα ούτε ενός ευρώ.

Επίθεση στη ΝΔ: Μνημόνιο στο διηνεκές η προγραμματική θέση της ΝΔ
Ακολούθως επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι ταυτίζεται με τους ακραίους κύκλους των δανειστών που ζητούν νέα μέτρα. “Η προγραμματική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι Μνημόνιο στο διηνεκές” είπε ο Π. Σκουρλέτης καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν συμφωνεί σε μια σειρά από μέτρα ζητούνται από την κυβέρνηση όπως η μείωση του αφορολόγητη, οι ομαδικές απολύσεις, η μείωση της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους. Κατέληξε μάλιστα λέγοντας πως ο λαός δεν ξεχνά ποιοι ψήφισαν 12 μειώσεις σε συντάξεις και ποιοι συμμετείχαν στο “πάρτι” της διαπλοκής στην υγεία, τους εξοπλισμούς, τις μίζες κλπ.

Αλλαγές στον “Καλλικράτη” – Με απλή αναλογική οι αυτοδιοικητικές εκλογές
Ο Π. Σκουρλέτης σχετικά με τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση απάντησε πως είναι στις προθέσεις του Υπουργείου το 2017 να είναι το τελευταίο έτος μείωσης των πόρων στην Αυτοδιοίκηση, αλλά ταυτόχρονα και ένα έτος με θεσμικές αλλαγές όπως ο επανασχεδιασμός των πόρων, η επίλυση των προβλημάτων με την αλληλοεπικάψυλη αρμοδιοτήτων και το εκλογικό σύστημα για το υπήρξε κατηγορηματικός πως η απλή αναλογική θα κάνει την αυτοδιοίκηση να ξεχωρίσει από το πολιτικό σύστημα. Τέλος όσον αφορά το χωροταξικό τόνισε πως οι όποιες αλλαγές θα αφορούν σε λίγες περιπτώσεις σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

Δείτε μερικά αποσπάσματα της συνέντευξη τύπου του Π. Σκουρλέτη

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη τύπου του Π. Σκουρλέτη:

Ανακοίνωση από το ΥΠΕΣ για τη στάση της ΚΕΔΕ:Ακατανόητη η αρνητική στάση της ΚΕΔΕ απέναντι στη διαδικασία διαβούλευσης για τον «Καλλικράτη»
Παράλληλα σήμερα το ΥΠΕΣ με ανακοίνωσή του στηλιτεύει τη στάση της ΚΕΔΕ και του προέδρου της Γ. Πατούλη να αποχώρησει από την Επιτροπή Διαλόγου για τις αλλαγές στον “Καλλικράτη”. Αναλυτικά :
Πραγματική έκπληξη προκαλεί η επιλογή της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το οποίο – έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργικής διαβούλευσης- επικαλούμενο ακατανόητους λόγους, ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της Ένωσης στην Επιτροπή και τις Υποεπιτροπές διαλόγου για την αλλαγή του «Καλλικράτη».
Θα ήταν πιο ειλικρινές εάν η ΚΕΔΕ με ευθυκρισία έθετε, ευθέως και με σαφήνεια, το όποιο ζήτημα την απασχολεί, γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή υποκρύπτει λόγους πολιτικής σκοπιμότητας στην παρούσα, κρίσιμη, συγκυρία για την πατρίδα μας.
Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή στο διάλογο είναι δικαίωμα και η αποχή συνιστά εθελοντική απώλεια αυτού του δικαιώματος. Εξάλλου, στην τελευταία συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, αντιμετωπίστηκαν θετικά οι αναφορές του υπουργού και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Καλούμε την ΚΕΔΕ να ξανασκεφθεί την απόφασή της και να παραμείνει στη διαδικασία διαβούλευσης, το αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι δεσμευτικό, είναι ωστόσο εξαιρετικά χρήσιμο για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του υπουργείου και της κυβέρνησης.
Τα θέματα είναι σοβαρά, η διάθεση ανταλλαγής απόψεων είναι ειλικρινής και έμπρακτη, η ανάγκη συλλογικής προσπάθειας δεδομένη, όπως και η συμφωνία όλων ότι οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες, προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά.