Νέα φοροαπαλλαγή για τους βουλευτές: Οι εισφορές στο κόμμα εκπίπτουν….

Οι βουλευτές, αντί να πάρουν πίσω την προκλητική μείωση της έκτακτης εισφοράς, ετοιμάζουν νέες φοροαπαλλαγές για τους… εαυτούς τους.

Σύμφωνα με το STAR, πρόκειται για τους κωδικούς 11 και 12 στην ηλεκτρονική φόρμα των φορολογικών δηλώσεων. Αυτός είναι ο «αμαρτωλός» κωδικός, που εκεί δηλωνόταν η έκτακτη εισφορά του 8%, την οποία πλήρωναν οι πολιτικοί μέχρι πρότινος και τώρα ελαφρύνθηκαν έως 2.000 ευρώ το χρόνο.

Στη θέση αυτού του κωδικού έχουμε πλέον την φοροαπαλλαγή για τα ποσά που διαθέτουν οι βουλευτές στα κόμματά τους. Σύμφωνα με το STAR, για αυτή την πρωτοφανή διάταξη στηρίζονται σε ένα νόμο για το πολιτικό χρήμα, ο οποίος θεσπίστηκε το 2014 με άλλη λογική. Σε αυτόν τον νόμο αναφέρεται ότι «η ιδιωτική χρηματοδότηση που δίδεται στους δικαιούχους χρηματοδότησης, δηλαδή τα κόμματα, εκπίπτει ολόκληρο από το φορολογητέο εισόδημα του χρηματοδότη». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας βουλευτής που δίνει μέρος του μισθού του, πχ 10.000 ευρώ, ως εισφορά στο κόμμα, θα γλιτώνει φόρο 4.500 ευρώ. Δηλαδή, ένας βουλευτής ο οποίος δίνει τη μισή βουλευτική αποζημίωση στο κόμμα, θα γλιτώνει το μισό φόρο.