Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για την οικονομία η αύξηση του ELA στις τράπεζες

Οι “προειδοποιήσεις” των ελληνικών πηγών που προ εβδομάδων από το συνέδριο των Δελφών έκρουαν τον κώδωνα για τον κίνδυνο αύξησης του ELA και ενίσχυσης των κεφαλαιακών ελέγχων αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, χθες έγιναν πράξη.

Η πληροφορία για την αύξηση του ELA τον Φεβρουάριο κατά 300 εκατ. ευρώ, έδειξε -αναφέρουν διαπραγματευτικές πηγές- πόσο σημαντική είναι πλέον μία άμεση “πρώτη” συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA), όχι μόνο για να “ξεμπλοκάρει” ομαλά από τη Σύνοδο της Ουάσιγκτον (Σύνοδος ΔΝΤ 21 – 23 Απριλίου) και μετά το θέμα χρέους – ΔΝΤ – πλεονασμάτων, αλλά και για να μην διακυβευθεί και άλλο το οικονομικό – τραπεζικό κλίμα.

Θεωρείται -από πηγές εντός και εκτός Ελλάδος- επιτακτική η ανάγκη για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αμέσως μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας (σ.σ. έως το οποίο θεωρείται σχεδόν αδύνατο να υπάρξει τεχνική συμφωνία). Διαφορετικά ο χρόνος δύσκολα θα επαρκεί για συμφωνία πριν το Πάσχα (σ.σ. το Καθολικό φέτος συμπίπτει με το Ορθόδοξο στις 16 Απριλίου). Και έτσι ως “ορόσημο” για την πρώτη συμφωνία θεωρείται ο χρόνος έναρξης των διακοπών, δηλαδή μία συμφωνία πριν το Σάββατο του Λαζάρου στις 8 Απριλίου.

Τηλε-διαπραγματεύσεις με στόχο “πολιτική” συνάντηση προ Eurogroup
Αυτή η εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς επιχειρείται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος τηλε-διαπραγματεύσεων (πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε επίπεδο υπουργών). Στόχος τους είναι, όπως αποφασίστηκε πριν από την αναχώρηση των θεσμών από την Αθήνα, αν υπάρξει πρόοδος να κλειδώσουν πολιτικά “ραντεβού” στις Βρυξέλλες πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών. Ωστόσο, για να “κλειδώσουν” τα πολιτικά ραντεβού, πρέπει να κλείσουν τα πιο πολλά μέτωπα. Προς το παρόν όμως μένουν ανοικτά.

Και επισημαίνουν αρμόδιες πηγές ότι πρέπει να υπάρξει τις επόμενες ημέρες η μέγιστη δυνατή σύγκλιση έστω στα περιφερειακά “προαπαιτούμενα”. Το μόνο που έχει σχεδόν “κλείσει” είναι το τραπεζικό πεδίο όχι μόνο γιατί ήταν πιο ώριμο (εξωδικαστικός) αλλά και γιατί υπήρχε έντονο και εύλογο ενδιαφέρον στη δήλωση των θεσμών της προηγούμενης εβδομάδος (ολοκλήρωση 4ης αποστολής στην Αθήνα) να υπάρξει φράση στήριξης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

πηγή : capital.gr