Γιατί αργεί το ΕΣΠΑ για το παλιό νοσοκομείο (;)

Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο για να αποφασίσει ποιον ακριβώς από τους χώρους του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου θα δεσμεύσει για να λειτουργεί εκεί το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Έκτοκτε μεσολάβησε περίπου ένας ακόμη χρόνος, στον οποίο περιμένουμε να ανοίξει σχετική πρόσκληση στο ΕΣΠΑ για να ενταχθεί το έργο της ανακατασκευής – διαμόρφωσης του χώρου του παλιού νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπ. Υγείας για την έγκριση σκοπιμότητας του έργου (που θα έχει προϋπολογισμό 1.200.000€) το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και οι διαδικασίες υλοποίησής του θα ξεκινήσουν μετά την έκδοση απόφασης ένταξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.

ΑΠ5Το συγκεκριμένο έργο λοιπόν λόγω της φύσης του εντάσσεται στον “Άξονα Προτεραιότητας 5 : Ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση κοινωνικών υποδομών, υποδομών υγείας και εκπαίδευσης” του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr και αποτελούν δημοσιευμένα στοιχεία της Επιτροπής Παρακολούθης έχει προϋπολογισμό 40,8 εκατ. ευρώ. Οι προκηρύξεις που έχουν δημοσιευτεί ανέρχονται στο 100% της δαπάνης του άξονα, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις των ενταγμένων έργων ανέρχονται στο ποσό των 24,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 60% της δαπάνης του άξονα. Για τα υπόλοιπα χρήματα θα υπάρξουν εκ νέου προκηρύξεις, ωστόσο από αυτά τα 16 εκατ. ευρώ κανείς δεν είναι σε θέση -επί του παρόντος- να γνωρίζει πόσα χρήματα θα κατευθυνθούν σε σχολεία, πόσα σε κοινωνικές υποδομές και πόσα σε υποδομές υγείας. Προκύπτει λοιπόν ένα εύλογο ερώτημα : αν δηλαδή περισσεύουν χρήματα στο ΕΣΠΑ για υποδομές υγείας. Ερώτημα που δεν είναι θεωρητικό αλλά υπαρκτό, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν αφορούν τις αρχές Οκτωβρίου 2016, αλλά στους πέντε μήνες περίπου που μεσολάβησαν εντάχθηκαν και άλλα έργα στο συγκεκριμένο άξονα προτεραιότητας (ενδεικτικά : νέο Λύκειο Θέρμου, δημοτικό – νηπιαγωγείο Μύτικα, νέα πτέρυγα στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου) πράγμα που στενεύει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια χρηματοδότησης… Βεβαίως δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το γεγονός, όταν θα γίνει εξυγίανση του προγράμματος, να προκύψουν πόροι για τη χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας στο παλιό νοσοκομείο Αγρινίου.

Από την άλλη όμως δεν πρέπει να περάσει από κανέναν απαρατήρητο το γεγονός στο Αγρίνιο μπορεί οι κυβερνητικoί παράγοντες να μιλούν συνεχώς για το ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Υγείας όμως 26 μήνες μετά από την έγκριση των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ δεν έχει παρουσιάσει ακόμα την εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στρατηγική του. Η αναθεωρημένη στρατηγική του Υπ. Υγείας για το ΕΣΠΑ δημοσιεύτηκε μόλις πριν τρεις μήνες περίπου… Επιπλέον είναι ενδεικτικό της αντιμετώπισης που έχει το Υπ. Υγείας για το ΕΣΠΑ ότι στο έγγραφο του υπουργού Ανδρέα Ξανθού –που δημοσιεύτηκε μάλιστα και στη «Διαύγεια»– σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου για την επόμενη τριετία η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ δεν αναφέρεται πουθενά…!!! Με το Υπουργείο Υγείας να… παίζει ένα τέτοιο επικίνδυνο “παιχνίδι” με το ΕΣΠΑ, είναι δεδομένο πως εκεί θα πρέπει να αναζητήσει κανείς την πρώτη αιτία που καθυστερεί να ανοίξει σχετική πρόσκληση για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου, αφού χωρίς εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στρατηγική επί της ουσίας δεν υπάρχουν δελτία εξειδίκευσης και για τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Ας ελπίσουμε οι αρμόδιοι να μην αφήσουν να πάει κι άλλος πολύτιμος χρόνος χαμένος…