4 διακομιδές καθημερινά από την Αιτωλοκαρνανία προς την Πάτρα – Χαλασμένα τα μισά ασθενοφόρα

Χειροτερεύει επικίνδυνα η κατάσταση στο ΕΚΑΒ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ
Τέσσερις διακομιδές καθημερινά από την Αιτωλοκαρνανία προς την Πάτρα

Η κατάσταση του ΕΚΑΒ και των νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας είναι «εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή ασθενών», σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι ανάγκες σε διακομιδές εκτάκτων περιστατικών από το ΕΚΑΒ τα τελευταία 3 χρόνια αυξήθηκαν 30%. Αυτό δείχνει την κατάρρευση των Δημοσίων Νοσοκομείων, σε προσωπικό, υλικά, υποδομές και ιατρικά μηχανήματα. Οι ανάγκες σε διακομιδές αυξάνονται και του ΕΚΑΒ ημέρα με την ημέρα χειροτερεύει η διαχειριστική του ικανότητα.

Τα μισά ασθενοφόρα χαλασμένα
Το ΕΚΑΒ 3ΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Δυτικής Ελλάδας διαθέτει στην κίνηση καθημερινά 19-22 Ασθενοφόρα. Καλύπτει πέντε νομούς (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς). Διαθέτει 48 ασθενοφόρα τα οποία δόθηκαν στην κυκλοφορία πριν 20 έτη και έχουν διανύσει 700.000 έως 1.000.000 χιλιόμετρα. Για να καλυφτούν οι ανάγκες της Περιφέρειας χρειάζονται να είναι στην κίνηση και τα 48 Ασθενοφόρα που διαθέτει. Δυστυχώς τα μισά είναι χαλασμένα. Πριν τρία χρόνια με 30% λιγότερες διακομιδές Ασθενών, το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας διέθετε στην κίνηση 30 Ασθενοφόρα. 10 ασθενοφόρα είναι παροπλισμένα με βλάβες που μπορούν να επισκευαστούν αρκεί να υπήρχαν λίγα χρήματα. Δεν επισκευάζονται λόγω έλλειψης χρημάτων. Τα 19 εναπομείναντα παλαιά ασθενοφόρα που είναι στην κίνηση κάνουν 10.000 χιλιόμετρα το μήνα χωρίς συντήρηση. Σύντομα θα «τα φτύσουν». “Πεθαίνουν οι Ασθενείς για ελάχιστα χρήματα. Παρ’ ότι επανειλημμένως αναδείξαμε το ζήτημα δεν συγκινήθηκε ο κος Πολάκης. Μόνο βρίζει!!!” σχολιάζει δηκτικά η ΠΟΕΔΗΝ.

Ακάλυπτη η βορειοδυτική Αιτωλοακαρνανία
Πιο συγκεκριμένα για την Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ από τα Νοσοκομεία του νομού (Αγρίνιο – Μεσολόγγι) γίνονται καθημερινά κατά μέσο όρο 4 διακομιδές εκτάκτων περιστατικών προς τα Νοσοκομεία των Πατρών. Ενώ η Βορειοδυτική Αιτωλοακαρνανία είναι τελείως ακάλυπτη από ασθενοφόρο (Βόνιτσα, Αστακός, Μύτικας κ.α.). Υπάρχει ένα ασθενοφόρο στο Μύτικα που δεν ανήκει στο ΕΚΑΒ, αλλά είναι μόνιμα χαλασμένο.