Κατάλογος για τις απευθείας αναθέσεις

Με βάσει τα όσα ορίζει ο νέος νόμος (4412/2016) για τις συμβάσεις δημοσίων έργων ο δήμος Αγρινίου απευθύνει πρόσκληση σε Εργολήπτες και Μελετητές για την κατάρτιση καταλόγων ενδιαφερομένων ανά κατηγορίες Έργων, Μελετών, Παροχής Τεχνικών και λοιπών συναφών Επιστημονικών Υπηρεσιών. Aπό τους καταλόγους που ορίζει ο νόμος να καταρτιστούν θα γίνεται η επιλογή αναδόχων με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, μέσω δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης.

Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω πόσο τελικά θα βοηθήσει ο νέος νόμος και πόσο το σύστημα των κληρώσεων θα είναι αποτελεσματικό και δίκαιο. Θέλω να πιστεύω όμως ότι η κατάσταση να βελτιωθεί. Όμως, κατά τα ψέματα, η κλήρωση θα μπορούσε να περιορίσει την πρακτική ορισμένων αιρετών να τάζουν έργα σε εταιρείες της περιοχής τους και να περιορίσει τη σχετική συζήτηση για το αν ένας δήμος “πρέπει” να δίνει έργα σε επιχειρήσεις της περιοχής ή όχι…

Για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, η κάθε αναθέτουσα αρχή προκειμένου να προβεί στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης της παραγράρου 1 δημοσιεύει, μία φορά κατ΄ έτος και για διάστημα είκοσι ημερών, πρόσκληση για την κατάρτιση καταλόγων ενδιαφερομένων ανά κατηγορίες έργων/μελετών.Στην πρόσκληση, η αναθέτουσα αρχή μπορεί να ζητεί από τους ενδιαφερόμενους να πληρούν απαιτήσεις ειδικής τεχνικής ικανότητας, για την εγγραφή τους στους καταλόγους. Στους καταλόγους εγγραφονται τουλάχι-
στον τρεις (3) ενδιαφερόμενους, διαφορετικά ο κατάλογος δεν ισχύει.
Για την επιλογή του αναδόχου διενεργείται δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση από επιτροπή που ορίζεται από την αναθέτουσα αρχή, μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στον ανωτέρω κατάλογο. Η σύμβαση υπογράφεται με τον ανάδοχο που αναδεικνύεται με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής κλήρωσης. Για την υπογραφή της σύμβασης απαιτείται σχετική αναγγελία του αποτελέσματος της ηλεκτρονικής κλήρωσης και των στοιχείων της σύμβασης (ποσό σύμβασης, ανάδοχος κ.λπ,), η οποία αποστέλλεται προς δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Τ.Ε.Ε. δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από την υπογραφή. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης αποτελεί το ανώτατο όριο της συμβατικής αμοιβής του αναδόχου. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο ανάδοχος διαγράφεται υποχρεωτικά από τον κατάλογο της ηλεκτρονικής κλήρωσης και δεν συμμετέχει στις επόμενες κληρώσεις του έτους.
Με βάση την παρούσα διάταξη μπορούν να ανατεθούν από κάθε αναθέτουσα αρχή κατ’ έτος, μία ή περισσότερες συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού μέχρι ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) των πιστώσεων της αναθέτουσας αρχής κατ΄ έτος, για ανάθεση συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών επιστημονικών υπηρεσιών, αντίστοιχα. Συμβάσεις που συνάπτονται κατά παράβαση των διατάξεων της περίπτωσης αυτής είναι άκυρες και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.