Εκδήλωση με θέμα “Η περί φύσεως διδασκαλία του Αριστοτέλη”

Η περί φύσεως διδασκαλία του Αριστοτέλη
Παρασκευή 12 Μαΐου, στη «Λέσχη του Βιβλίου»

Επιτρέψτε μας να σας ενημερώσουμε ότι ο Σύνδεσμός μας, θέλοντας να συμμετάσχει στον διετή, διεθνή εορτασμό που κήρυξε η UNESCO για να τιμήσει τον Αριστοτέλη, πρόκειται να διοργανώσει μία εκδήλωση λόγου την Παρασκευή, 12 Μαΐου τρέχοντος έτους και από ώρα 20:00 μ.μ., σε συνεργασία με την κυρία Αλεξάνδρα Μοσχονά.
Το θέμα της εκδήλωσης είναι «Η περί φύσεως διδασκαλία του Αριστοτέλη» και αποσκοπεί στην παρουσίαση της αριστοτελικής φυσικής φιλοσοφίας, σημαντικό μέρος της οποίας παρουσιάζεται στο έργο «Περί φυσικής ακροάσεως» ή «Φυσικά» του αρχαίου φιλοσόφου. Η ανάπτυξη του θέματος ενώπιον του κοινού προβλέπεται να γίνει με διαλογικό τρόπο, από δύο βασικούς ομιλητές: Βασικός προσκεκλημένος ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κύριος Βασίλης Κάλφας. Ο κος Κάλφας είναι εξέχων ακαδημαϊκός δάσκαλος, έχει μεταφράσει και σχολιάσει επισταμένως κάποια από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά κείμενα της αρχαίας γραμματείας (Τίμαιο, Φυσικών Β΄, Μετά τα φυσικά Α΄, Περί γενέσεως και φθοράς), ενώ διευθύνει τη συστηματική έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τον εκδοτικό οίκο «Νήσος». Σημειώνουμε ότι η εν λόγω έκδοση αποτελεί την πρώτη συλλογική ακαδημαϊκή προσπάθεια στη χώρα μας να εκδοθούν τα έργα του Σταγειρίτη με έγκυρες και υπομνηματισμένες μεταφράσεις. Από τους τελευταίους τόμους μάλιστα που εκδόθηκαν είναι και τα «Φυσικά» (2015), με την προσωπική ευθύνη του κου Κάλφα. Τον βασικό ομιλητή θα πλαισιώσει ο κος Χάρης Ταμπάκης, διδάκτωρ Φιλοσοφίας και φιλόλογος, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου μας, η διδακτορική διατριβή του οποίου αφορά κατά μεγάλο μέρος τα «Φυσικά».
Στη συζήτηση καλείται να συμμετάσχει και το κοινό, γι’ αυτόν τον λόγο έχουν προσκληθεί και αρκετοί συνάδελφοι των φυσικών επιστημών, ώστε να φανεί η επιστημονική διαφοροποίηση που επήλθε στη φυσική επιστήμη από την Αναγέννηση και ύστερα. Επομένως η εκδήλωσή μας έχει πολλαπλούς στόχους και στο μέτρο που θα τους επιτύχει θεωρούμε ότι θα έχει προσφέρει κάτι ουσιαστικό στα πνευματικά πράγματα της περιοχής μας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κυρία Αλεξάνδρα Μοσχονά, τόσο για την πρόθυμη συμβολή της στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής όσο και για την κατά παραχώρηση διάθεση της αίθουσας της «Λέσχης του Βιβλίου» σε μέρα και ώρα εργάσιμη.
Προσκαλούμε, τέλος, όλους τους φίλους των λόγων να προσέλθουν και να πλουτίσουν την εκδήλωσή μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Ευθύμιος Αδάμης Χάρης Ταμπάκης