Μεταστεγάστηκε το σχολείο, αλλά “ξέχασαν” να λύσουν τη μίσθωση!

Μία ακόμη ιστορία τρέλας στο Ελληνικό Δημόσιο. Σχολεία μετεγκαταστάθηκαν σε νέες ιδιόκτητες υποδομές, από το δήμο Αγρινίου όμως φαίνεται ότι “ξέχασαν”… να λύσουν τις συμβάσεις μίσθωσεις των κτιρίων, όπου στεγάζονταν τα σχολεία με αποτέλεσμα να έχει δοθεί το νομικό έρεισμα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων να διεκδικήσουν χρήματα για το δήμο Αγρινίου. Ήδη μια αγωγή σε βάρος του δήμου Αγρινίου με αξίωση έχει κατατεθεί.

Αν και το 7ο και το 19ο δημοτικό σχολείο Αγρινίου έχουν μεταστεγαστεί σε νέα ιδιόκτητα κτίρια εδώ και πολλούς μήνες, προχθές στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου ήρθαν οι λύσεις των συμβάσεων για τα κτίρια που εκμισθώνονταν για τη στέγαση των σχολείων. Το πρόβλημα φαίνεται σε πρώτη φάση να αφορά την εκμίσθωση για το 19ο δημοτικό σχολείο Αγρινίου. Όπως ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Φαρμάκης το 19ο δημοτικό σχολείο μετακόμισε στις 16/9/2016 και έγιναν όλες οι απαρραίτητες γνωστοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες του ακινήτου. Ωστόσο φαίνεται πως υπήρξε αδράνεια ή αστοχία για να λυθεί το θέμα και τυπικά και τώρα εγείρονται νομικές αξιώσεις σε βάρος του δήμου Αγρινίου για να καταβάλλει ενοίκια 8 μηνών για ένα κτίριο που δεν χρησιμοποίησε (3.300 ευρώ το μήνα ήταν το ενοίκιο για το 19ο δημοτικό). Πάντως στο δήμο Αγρινίου ισχυρίζονται πως στο συμβόλαιο μίσθωσης υπάρχει όρος για αυτόματη λύση του σε περίπτωση που το σχολείο μετακομίσει σε ιδιόκτητο κτίριο. “Βλέποντας αυτό οι δημοτικοί υπάλληλοι θεωρήθηκε ότι το θέμα λύθηκε” είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Φαρμάκης εκτιμώντας πως ο δήμος Αγρινίου τελικά θα δικαιωθεί στα δικαστήρια. Όμως έχει ιδιαίτερη σημασία η καταγγελία που γίνεται από την πλευρά της δημοτικής αρχής για “πιέσεις” από τους ιδιοκτήτες, ώστε στο κτίριο τους να μεταστεγαστεί κάποιο άλλο σχολείο. Από την άλλη, ωστόσο φαίνεται να έχουν γίνει κάποια περίεργα “λάθη” στην υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ότι το τελευταίο μίσθιο για το μήνα Σεπτέμβριο του 2016 καταβλήθηκε τον.. Μάρτιο του 2017 με τον ιδιοκτήτη να μην παραλαμβάνει (!) το μίσθιο και τα χρήματα κατατέθηκαν τελικά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων…

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης Θ. Ράπτης και Στ. Καμμένος ζητήθηκε να αποδοθούν ευθύνες για την υπόθεση. Μάλιστα ο Θ. Ράπτης έκανε λόγο για σκάνδαλο και ζήτησε να υπάρξει καταλογισμός της τυχόν οικονομικής ζημιάς του δήμου στους υπευθύνους. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου ανέφερε κατηγορηματικά πως κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες έκαναν λάθος. “Έπρεπε να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη διαδικασία, ο εκάστοτε δήμαρχος ή αντιδήμαρχος έχει την επιλογή να μετακινήσει το σχολείο, το διαδικαστικό είναι θέμα των υπηρεσιών” είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου και τόνισε πως είναι απαράδεκτο για τους ιδιοκτήτες του ακινήτου να ψάχνουν νομικούς τρόπους να διεκδικήσουν χρήματα από το δήμο. Μάλιστα συμφώνησε με τον Θ. Ράπτη πως θα πρέπει να καταλογιστεί στους υπευθύνους η τυχόν οικονομική ζημιά του δήμου.