Γράψε “λάθος” και χρέωσε βούληση

Το βέβαιο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κωμικοτραγικό θέαμα.

Εξ΄αιτίας “λαθών” που αποδίδονται σε υπαλλήλους:
-Ο δήμος Αγρινίου έχασε την ευκαιρία να αξιολογηθούν οι προτάσεις της ΔΕΥΑ για την αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης από το Καστράκι (σε δύο φάσεις συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 6εκατ. ευρώ) για ένταξη στο ΕΣΠΑ, επειδή οι φάκελοι των προτάσεων στάλθηκαν σε… λάθος διεύθυνση.
-Ο δήμος Αγρινίου κινδυνεύει να κληθεί από τα δικαστήρια να καταβάλλει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για μισθώσεις κτιρίων που δεν χρησιμοποίησε, αφού τα μισθωτήρια συμβόλαια σχολείων που μετακόμισαν σε ιδιόκτητα κτίρια δεν λύθηκαν με τέτοιο τρόπο που να μην αφήνουν τα περιθώρια στους ιδιοκτήτες των ακινήτων να εγείρουν δικαστικές απαιτήσεις.

Αδυνατώ βέβαια να καταλάβω, γιατί σχεδόν “εξ΄ ορισμού” από τα διαλαμβανόμενα στα δημοτικά συμβούλια αποκλείονται οι πολιτικοί προϊστάμενοι από την ευθύνη των υποθέσεων αυτών. Ας υποθέσουμε όμως ότι πράγματι δεν έχουν ευθύνη αυτοί, αλλά μόνο οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Και πάλι αδυνατώ να καταλάβω, γιατί υπάρχει μια κωλυσιεργεία την διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων και στον εντοπισμό των υπευθύνων υπηρεσιακών παραγόντων. Βεβαίως κανείς δεν έχει την αυταπάτη πως στην Ελλάδα του 2017 θα συνέβαινε σε ένα δήμο ό,τι θα συνέβαινε σε μια ιδιωτική επιχειρήση. Οι υπεύθυνοι των “λαθών” θα είχαν ανακαλυφθεί μέσα σε λίγα 24ωρα και πιθανότατα θα είχαν απολυθεί. Όμως ακόμη και στον παραλογισμό του δημοσίου υπάρχουν οι νομικές και διοικητικές δυνατότητες οι υπεύθυνοι να ανακαλυφθούν και να τιμωρηθούν, αρκεί να υπάρχει βούληση. Τι συζήτηση όμως να κάνεις περαιτέρω, όταν εδώ και οχτώ μήνες έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στη ΔΕΥΑ Αγρινίου για να ανακαλύψει τους υπευθύνους της λάθος… διεύθυνσης και ακόμη δεν έχει τελεσφορήσει η έρευνα;;;