Μία καλύτερη προσωρινή λύση θα ήταν…

H θερινή σκηνή που διαμορφώθηκε στο πίσω προαύλιο χώρο του 5ο Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου για τις ανάγκες της παράστασης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Μποστ προέκυψε με το αιτιολογικό ότι μετά την αποτυχημένη ανάπλαση του πάρκου το 2013 δεν υπάρχει θερινή σκηνή στο Αγρίνιο. Η προσωρινή αυτή κατασκευή στοίχισε στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σχεδόν 9.000 ευρώ (κατασκευή, φύλαξη χώρου και αρχιτεκτονική μελέτη: 4960€, 3100€, 832€ αντίστοιχα).

Με βάση τον προγραμματισμό που γίνεται στον δήμο Αγρινίου το επόμενο καλοκαίρι -εκτός απροόπτου- το Παπαστράτειο Πάρκο θα έχει αναπλαστεί και θα μπορεί να φιλοξενήσει εκ νέου τη καλοκαιρινή θεατρική σκηνή του Αγρινίου. Η κατασκευή που έγινε φέτος μπορεί να είχε έξυπνη διαρρύθμιση και να εξυπηρέτησε τις ανάγκες της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ, ωστόσο δεν παύει να είναι μία προσωρινή λύση, που κάθε άλλο παρά αισθητικά κριτήρια πληροί (σκαλωσιές και μαδέρια) και με δεδομένο πως εσχάτως ο δήμος Αγρινίου προχωρά στη χρηματοδότηση αμφιλεγόμενων επιλογών, όπως η απόφαση για δαπάνη 9.000 ευρώ για τη συνδιοργάνωση του Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος των Δικηγορικών Συλλόγων και η απόφαση για δαπάνη 30.000 ευρώ για την μερική αναβίωση του Διεθνούς Φολκορικού Φεστιβάλ Χορού, ο δήμος Αγρινίου θα μπορούσε με τα χρήματα αυτά να προχωρήσει από τώρα στην -έστω μερική- ανακατασκευή του Κηποθέατρου στο Πάρκο για να φιλοξενηθεί η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου για 15 μέρες. Με ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ (οι προαναφερόμενες δαπάνες) και χρησιμοποιώντας την υπηρεσία της αυτεπιστασίας και αρκετούς από τους εργαζομένους στην οκτάμηνη Κοινωφελή Εργασία, κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό, αν είχε προγραμματιστεί. Εξάλλου η θέση του Κηποθέατρου στο βορειοανατολικό άκρο του πάρκου είναι τέτοια που το καθιστά ταυτόχρονα και σχετικά “απομονωμένο” από το υπόλοιπο πάρκο, επομένως δεν θα δημιουργούνταν κάποιο “πρόβλημα” από το γεγονός ότι το υπόλοιπο πάρκο δεν έχει ακόμη αναπλαστεί. Ωστόσο η δημοτική αρχή Αγρινίου και το ΔΗΠΕΘΕ επέλεξαν διαφορετικά.

Όμως ένα έστω και μερικώς ανασκευασμένο κηποθέατρο δεν θα πρόσφερε τίποτα λιγότερο από ό,τι προσφέρει το προσωρινό θέατρο στο πίσω προαύλιο του 5ου δημοτικού σχολείου, αντιθέτως θα πρόσφερε εξοικονόμηση δαπανών, κάτι που την έχει τόσο πολύ ανάγκη το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, μιας και τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί εξαιτίας των πενιχρών οικονομικών του σε ημιεπαγγελματικό/ημιερασιτεχνικό θέατρο.