Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Χορού στο Αγρίνιο: Η πεπατημένη της αποτυχίας

Τα τελευταία τρία χρόνια, μετά από μια πενταετία όπου απωλέσθηκε περίπου το 25% του, το ΑΕΠ της Ελλάδας περιστρέφεται γύρω από το μηδέν. Ανάλογη και χειρότερη πορεία είχαν και τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης όπου οι περικοπές των επιχορηγήσεων ξεπέρασαν το 50%, ενώ σύμφωνα με την ΚΕΔΕ νέες περικοπές φέρνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018-21, τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016.

12ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών ΑγρίνιοΜέσα σε αυτό το οικονομικό κλίμα η δημοτική αρχή Αγρινίου επέλεξε να αναβιώσει το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Χορού που διεξάγονταν στο Αγρίνιο μέχρι το 2009. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου το Φεστιβάλ αυτό θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 25-27 Αυγούστου και θα στοιχίσει 30.000ευρώ. Φυσικά δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για να αποδείξει κανείς ότι η δαπάνη της εν λόγω τριήμερης φιέστας είναι πέρα για πέρα εκτός κλίματος, αλλά και προκλητική αν αναλογιστεί κανείς σε άλλες δράσεις θα μπορούσαν να δαπανηθούν τα χρήματα αυτά και να πιάσουν τόπο (παιδικές χαρές, συντήρηση υποδομών κ.α).

Η επιλογή της δημοτικής αρχή Αγρινίου να αναβιώσει το Φολκορικό Φεστιβάλ Χορού, πέραν από το γεγονός ότι δεν συνάδει με τα οικονομικά της εποχής, όταν μάλιστα ο δήμος Αγρινίου έχει πληθώρα ανοιχτών “μετώπων”, είναι πέρα για πέρα άστοχη. Η διοργάνωση αυτή δοκιμάστηκε για 12 συνεχή χρόνια και απέτυχε. Δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα κακέκτυπο σε μικρογραφία του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ που γίνεται για περισσότερα από 50 χρόνια στη Λευκάδα. Ήταν μόνο για “εσωτερική” κατανάλωση καθώς δεν μπόρεσε να προσφέρει τίποτα στην εξωστρέφεια της πόλης. Και τώρα ως ξαναζεσταμένο φαγητό επανέρχεται σε μία ακόμη πιο περιορισμένη έκδοση για ένα Παρασκευοσαββατοκύριακο του Αυγούστου που θα στοιχίσει 30.000 ευρώ. Το πρόγραμμα εξάλλου του Φεστιβάλ θυμίζει “αρπαχτή”. Μια βραδιά στην Πλατεία, μία βραδιά στην Τριχωνίδα και μία βραδιά που τα χορευτικά τμήματα θα διασπαστούν για να εμφανιστούν σε Λεπενού, Ποταμούλα,  Ματαράγκα και Αγγελοκάστρο… Καμία έμπνευση, καμία πρωτοτυπία, καμία εξωστρέφεια! Και αν κάνουμε λάθος και τα οικονομικά του δήμου Αγρινίου είναι τόσο καλά και τα μείζονα προβλήματα της περιοχής είχαν λυθεί, το Αγρίνιο χρειάζεται κάτι πρωτότυπο στα πολιτιστικά που θα ξεφύγει από τα στενά όρια της πόλης και θα μπορέσει σταδιακά να γίνει αναγνωρίσιμο ευρύτερα αν όχι στο πανελλήνιο. Δυστυχώς όμως η δημοτική αρχή επέλεξε την πεπατημένη της αποτυχίας!

ΥΓ: Το A.C. είχε πάντοτε αυτή την άποψη για την εν λόγω διοργάνωση, επομένως το γεγονός ότι τώρα θα πραγματοποιηθεί από μία διαφορετική δημοτική αρχή δεν σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο κρίνουμε τα πράγματα.

Δ.Π