Koυντουρά : Αποφασιστικός ο ρόλος του Λιμενικού Ταμείου για τη Μαρίνα Μεσολογγίου [vid]

Νέα ερωτήματα της κυρίας Τριανταφύλλου κλήθηκε να απαντήσει η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά σε σχέση με τη Μαρίνα Μεσολογγίου.

Ερωτήματα όπως:
– Με ποια συμβατική σχέση παραμένει η εταιρεία στο λιμάνι Μεσολογγίου (δεδομένου ότι η δεύτερη σύμβαση έληξε στις 17/12/2016).
– Γιατί, ως σήμερα, δεν έχει καταγγελθεί η σύμβαση.
– Γιατί καθυστέρησε το αίτημα εκ νέου χωροθέτησης από πλευράς εταιρείας; (σημειωτέον ότι κατατέθηκε το Μάιο του 2016, έναν ολόκληρο χρόνο μετά τον επανακαθορισμό των ορίων αιγιαλού και παραλίας – φεκ 50, 7/4/2015.
– Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την ολοκλήρωση του έργου (με δεδομένη τη διαμάχη των μετόχων της εταιρείας και το μικρό μετοχικό κεφάλαιο-μόλις 60.000 ευρώ).

Η αρμόδια Υπουργός αναφέρθηκε τόσο στο Ιστορικό της «Μαρίνας Μεσολογγίου» όσο και στην πολυπλοκότητα και στα προβλήματα (όπως λάθος χωροθετήσεις), που ως σήμερα υπήρξαν τροχοπέδη για την υλοποίηση του έργου. Τόνισε, επίσης, τον αποφασιστικό ρόλο του Λιμενικού Ταμείου για τη δημοπράτηση, την αδειοδότηση της Μαρίνας και εν γένει τη διαφύλαξη των συμφερόντων του Δημοσίου.

ΚουντουράΗ Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ανέφερε χαρακτηριστικά :
Αναφορικά με τη λειτουργία του λιμένα, που είπατε, άνευ άδειας λειτουργίας, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου έχει επανειλημμένως ενημερώσει γραπτώς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου, που έχει κάνει τα δέοντα, το Αρχηγείο το Λιμενικού Σώματος, τον Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου, τον Δήμο Μεσολογγίου, τη Μαρίνα Μεσολογγίου, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και Εισαγγελέα Μεσολογγίου, ότι ένας τουριστικός λιμένας δεν νομιμοποιείται να λειτουργεί και να εισπράττει χωρίς την εγκεκριμένη άδεια λειτουργίας του άρθρου 31 του ν. 2160/1993. Είναι γνωστό. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είναι υπεύθυνο για να επιβεβαιώσει ή να καταγγείλει εάν υπάρχει τέτοια δραστηριότητα.
Ο φορέας, λοιπόν, διαχείρισης της μαρίνας θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση των εγκεκριμένων από την Υπουργική Απόφαση χωροθέτησης και της τροποποίησης αυτής έργων να μεριμνήσει για την έκδοση άδειας λειτουργίας και ειδικού κανονισμού λειτουργίας αυτής. Με την παράθεση, δε, των άνω γεγονότων, αναλύονται τα επί μέρους προβλήματα που ανέκοψαν την πορεία υλοποίησης της Μαρίνας Μεσολογγίου και οι ενέργειες που γίνονται προκειμένου να διορθωθούν οι αστοχίες και να ολοκληρωθεί το έργο.
Λόγω του ενεργού ενδιαφέροντος της εταιρείας να επιλύσει επιμέρους προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ώστε να λειτουργήσει η μαρίνα, δεν έχει κριθεί μέχρι στιγμής σκόπιμη η καταγγελία σύμβασης από το Υπουργείο Τουρισμού, η οποία θα δημιουργήσει ένα νέο κενό στη διαχείριση της ζώνης της μαρίνας. Και αυτό, διότι το Υπουργείο Τουρισμού δεν έχει το δικαίωμα να δημοπρατήσει το έργο, αρμοδιότητα που βάσει του ν. 2971/2002 και των σχετικών γνωμοδοτήσεων επιφυλάσσεται μόνο στο οικείο λιμενικό ταμείο.
Εάν το τελευταίο δεν προχωρήσει σε νέα προκήρυξη διαγωνισμού, όπως δείχνει η προηγούμενη εμπειρία των ετών 2009-2013 ή αν δεν βρεθεί ο νέος ανάδοχος, το αποτέλεσμα θα είναι απώλεια εσόδων του ελληνικού δημοσίου, εφόσον δεν θα υπάρχει σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο σε ισχύ.

Στο τέλος της συζήτησης η βουλευτής σημείωσε πως έχουν περάσει 8 χρόνια και ένα έργο 5 εκ ευρώ βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά. Αμφισβήτησε τόσο τους όρους για την ολοκλήρωση του έργου όσο και τη διαδικασία σχεδιασμού, δεύτερης δημοπράτησης (2013) και εν γένει υλοποίησης των έργων της επένδυσης. Τόνισε, πως θα πρέπει να υπάρξει λύση και κυρίως διαφάνεια: Και τα δύο ως τώρα έχουν τρωθεί. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να δώσουμε μαζί μάχες για διαφάνεια, διαφορετικά τα κενά που υπάρχουν θα καλυφθούν είτε από παράγοντες είτε από αετονύχηδες εργολάβους, αλλά κατά τα άλλα κρατικοδίαιτους, που ξέρουν να μπαίνουν σε μια περιοχή, να τη λυμαίνονται, να μην έχουν κυρώσεις και να συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι».