Σύσκεψη με “κυρίως πιάτο” την Αιτωλοακαρνανία και το ακτινίδιο

Σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα είχε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Νίκο Αντώνογλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στη σύσκεψη συζητήθηκαν η εντατικοποίηση των ελέγχων, οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, καθώς και η διακίνησή τους.

Εκείνο που αξίζει να παρατηρήσει κανείς -πέραν ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων που συμμετείχαν στη σύσκεψη- είναι ότι η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά ήταν η μόνη αιρετή (εκτός φυσικά του Περιφερειάρχη) που συμμετείχε στη σύσκεψη.  Προκαλεί μεγάλη έκπληξη η απουσία από τη σύσκεψη του θεματικού και αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλου. Αντίστοιχα και σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων ιδιαίτερη αξία έχει ότι πέραν του Γενικού Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  μόνο ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Αιτωλοακαρνανίας συμμετείχε στη σύσκεψη.

Είναι προφανές ότι η σύσκεψη που έγινε στη «σκιά» της  πρόσφατης κατάσχεσης 80 τόνων ακτινιδίων στην Αιτωλοακαρνανία είχε “κυρίως πιάτο” την Αιτωλοακαρνανία. Το ζητούμενο όμως είναι τι συζητήθηκε πέρα από όσα λέγονται στις επίσημες ανακοινώσεις. Ο Γ.Γ. του Υπουργείου να ζήτησε αυστηρότητα από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας; Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν να παρουσιάσουν στο Υπουργείο κάποια αξιόλογη δραστηριότητα σε επίπεδο ελέγχων; Πάντως αξίζει να σημειωθεί -δεδομένου ότι οι ποσότητες ακτινιδίων που κατασχέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες προορίζονταν για εξαγωγή- πως ο Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε στην Πάτρα συνάντηση και με τη διοίκηση του λιμανιού, ενώ την επόμενη ημέρα είχε συναντήσεις, ανάλογου περιεχομένου, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τη διοίκηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και τις τοπικές λιμενικές αρχές.