Προχειρότητα και λάθη επί λαθών

Τελικά κάτι δεν πάει καλά στο δήμο Αγρινίου… Αυτός ο μεγάλος οργανισμός, ο καλά οργανωμένος και στελεχωμένος, όπως μας είχαν μάθει να λέμε, εσχάτως εισπράττει πολλές ακυρωτικές αποφάσεις. Στη προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ακυρώθηκε προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και ΔΕΥΑ Αγρινίου για το έργο της αποχέτευσης στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Ο λόγος ήταν ότι η προγραμματική σύμβαση που είχε εγκριθεί εμπεριείχε λάθη. Λάθη σε σχέση με τον ποιος ορίζονταν “κύριος του έργου” και ποιος “φορέας υλοποίησης” και που μοιάζουν δυσκολονόητα ίσως σε αρκετούς. Η αντιπολίτευση προφανώς διέγνωσε προχειρότητα. Οφθαλμοφανές. Ο δήμαρχος ωστόσο επέρριψε την ευθύνη στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Ενώ εμμέσως πλην σαφώς δικαιολόγησε τα λάθη εξαιτίας του μεταβατικού σταδίου της ΔΕΥΑ μετά την επέκταση της χωρικής της αρμοδιότητας και εν ολίγοις είπε ότι τέτοιου είδους λάθη δεν μπορούν να χρεώνονται στους πολιτικούς προϊσταμένους.

Όμως η ουσία του θέματος είναι άλλη. Και ξεπερνά τα στενά όρια της δημοτικής αρχής, της παρούσας, της μελλοντικής και της προηγούμενης. Η ουσία είναι πρώτον ό,τι δεν υπάρχει αξιολόγηση στο δημόσιο και τα λάθη -είτε αρέσει είτε όχι- χρεώνονται και στους πολιτικούς προϊσταμένους και στους δημότες! Δεύτερον, ό,τι σχεδόν ουδείς αυτοδιοικητικός είναι διατεθειμένος και ούτε μπορεί να τα βάλλει με το “βαθύ κράτος” του δήμου του. Παράδειγμα 1ο: Ακόμη ψάχνουμε να βρουμε γιατί οι φάκελοι με τα έργα ύδρευσης για το ΕΣΠΑ πήγαν σε λάθος διεύθυνση. Παράδειγμα 2ο: Πορίσματα που αναδεικνύουν ακόμη και ποινικές ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων, ουδείς είναι διατεθειμένος όχι μόνο να τα στείλει στον Εισαγγελέα, αλλά ούτε να εκκινήσει την πειθαρχική δίωξη. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει τέτοιο παράδειγμα πορίσματος στο δήμο Αγρινίου, που πέρασε στο ντούκου.

Διευκρίνηση: Επί του προκειμένου -μιας και δήμαρχος μας κάλεσε να δούμε το ποιος υπηρεσιακός εισηγήθηκε το θέμα- το λάθος δεν έγινε από τη ΔΕΥΑ, αλλά από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου. Εκεί ο δήμαρχος Αγρινίου πριν μερικούς μήνες είχε προχωρήσει σε αλλαγή προϊσταμένου…