Τριετία εκτός κλίματος

Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από τότε που ανέλαβαν δράση οι σημερινές αυτοδιοικητικές αρχές. Στην τριετία και περίπου στο μέσο της προγραμματικής περιόδου όλοι οι αυτοδιοικητικοί έχουν “απλωμένο τραχανά” και περιμένουν να “δρέψουν καρπούς” κυρίως μέσα από το ΕΣΠΑ σε επίπεδο εντάξεων, δημοπρατήσεων και πιθανόν την ώρα της κάλπης σε επίπεδο ολοκληρωμένων έργα για τουλάχιστον ορισμένα από αυτά. Θα έρθει η ώρα της ολοκληρωμένης αξιολόγησης, όταν πλησιάσουμε περισσότερο στο κλείσιμο του κύκλου της θητείας. Εξάλλου η κοινωνία έχει στραμμένη την προσοχή της σε άλλα ζητήματα κυρίως επιβίωσης και δεν επείγεται.

Για τα δημοτικά πράγματα του Αγρινίου όμως σε αυτή τη φάση χωρά μία παρατήρηση. Η τριετία που συμπληρώνεται σήμερα είναι μάλλον η δυσκολότερη και η πιο “βίαιη” για την κοινωνία, ελέω του τρίτου μνημονίου. Είτε επειδή μια πενταετής θητεία είναι μακρύς χρόνος και δεν ενδείκνυται για ανούσια πράγματα που εμπίμπτουν στο επίπεδο της φθηνής επικοινωνιακής πολιτικής, είτε επειδή κάναμε πρόοδο στον τομέα του περίφημου «πολιτικού πολιτισμού», διαπιστώνοντας τα παθήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, η κοινή γνώμη δεν ευνοεί ακραίες αντιπαλότητες και σκιαμαχίες, ευνοεί τη συναίνεση και τη σύνθεση απόψεων. Στο δήμο Αγρινίου όμως διανύσαμε μια αυτοδιοικητική τριετία κατά την οποία οι συγκρούσεις, οι θύελλες, οι εκατέρωθεν αμφισβητήσεις και τριβές έγιναν αυτοσκοπός.

Η εικόνα των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου είναι δηλωτική. Το συμβούλιο πολλές φορές μοιάζει με κοινή συνεδρίαση οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Εξαιρετικά σπάνια ακούγονται επιχειρήματα και προτάσεις. Η εκτός κλίματος της εποχής εικόνα του συμβουλίου χρεώνεται σε όλους, είτε λιγότερο, είτε περισσότερο. Οι μεγαλύτερες τουλάχιστον παρατάξεις φαίνεται να ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το από ποια θέση θα εκκινήσουν την κούρσα του 2019. Και το κάνουν κυρίως επιχειρώντας να αποδομήσουν παντοίω τρόπω τους αντιπάλους. Όμως στη φάση που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για χαμένο χρόνο. Η κοινή γνώμη θα καταλογίσει αναλόγως την απαξία της σε όποιον με τη στάση του συνετέλεσε στο να χαθούν ευκαιρίες για το δήμο Αγρινίου και θα πιστώσει αναλόγως όποιον λειτούργησε συναινετικά και με προτάσεις και όποιον έφερε θετικά αποτελέσματα για το δήμο. Σε αυτόν τον αρνητικό ή θετικό καταλογισμό, το μεγαλύτερο μερίδιο θα έχει εξ’ ορισμού η δημοτική αρχή Παπαναστασίου που θα κληθεί να δώσει λόγο για τα πεπραγμένα της. Τα επίχειρα της στάσης τους όμως θα εισπράξουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Τα επίχειρα περιλάμβουν φυσικά τον έλεγχο της δημοτικής αρχής, αλλά και αυτό που επιβάλλει το κλίμα της εποχής, τις προτάσεις και τη συναινετική διάθεση απέναντι στη δημοτική αρχή.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσο όλα αυτά, τα αυτονόητα, τα αντιλαμβάνονται οι παρατάσεις του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου.

Δ.Π