K. Mπακόπουλος: Δεν έχουν ευθύνες μόνο οι γιατροί… [HDvideo]

-Αφήνοντας ουσιαστικά “αιχμή” που “κοιτάζει” προς την πλευρά της διοίκησης, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών δηλώνει για τα περιστατικά που καταγγέλλεται ιατρική αμέλεια πως “δεν έχουν ευθύνες μόνο οι γιατροί…”
-“Ο διοικητής στοχοποίησε κάποιους γιατρούς με μία προκαταρκτική – Είναι τουλάχιστον ακραίο”
-Διαψεύδει τον διοικητή που επιρρίπτει ευθύνες στην Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας για τη συνάντηση
-Δηκτικό σχόλιο από τον Κ. Μπακόπουλο για τις απανωτές συνεντεύξεις Τύπου του Δ. Μιχάλη
Στο ΑγρίνιοCulture.gr μίλησε για όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο Αγρινίου το τελευταίο διάστημα ο νευροχειρουργός Κώστας Μπακόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και αιρετός εκπρόσωπων των γιατρών στο ΔΣ των Νοσοκομείων Αγρινίου – Μεσολογγίου. Ο K. Μπακόπουλος αναφέρθηκε τόσο στα μέτρα που έλαβε ο διοικητής του νοσοκομείου σχετικά με τις καταγγελίες για ιατρική αμέλεια στο νοσοκομείο Αγρινίου, όσο και στην συνάντηση “χωρίς θέμα” που συγκάλεσε προχθές ο διοικητής.

Μιλώντας στην κάμερα του ΑγρίνιοCulture.gr ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών σε σχέση με τις αποφάσεις του διοικήτη μετά τις καταγγελίες για περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας ανέφερε: “Θεωρήσαμε σε κάποια θέματα απαράδεκτη τη στάση και τη συμπεριφορά του διοικητή απέναντι σε συγκεκριμένους γιατρούς. Με έγγραφο απαγόρευσε σε κάποιους γιατρούς να ασχολούνται με τα ΤΕΠ. Αυτό φαίνεται ότι προέκυψε από την εμπλοκή που διαπίστωσε με μια προκαταρκτική εξέταση που έκανε ο διοικητής, ότι δηλαδή αυτοί οι γιατροί είχαν εμπλοκή με κάποια συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία είναι σε φάση διερεύνησης».

Σύμφωνα με τον κ. Μπακόπουλο ο διοικητής στοχοποίησε κάποιους γιατρούς του νοσοκομείου Αγρινίου. «Αυτό θεωρήσαμε ότι είναι τουλάχιστον ακραίο. Δεν διαφωνούμε, εάν υπάρξουν κάποια σαφή δεδομένα από μια ενδελεχή διερεύνηση αυτών των περιστατικών, τα οποία έχουν καταγγελθεί να αποδοθούν στο ακέραιο όλες οι ευθύνες εκεί που ανήκουν, είτε είναι γιατροί, είτε είναι ο,τιδήποτε, γιατί δεν έχουν ευθύνες μόνο οι γιατροί. Υπάρχουν κι άλλες…» ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ουσιαστικά μία “αιχμή” που “κοιτάζει” προς την πλευρά της διοίκησης, για την οποία ο καθένας μπορεί να υποθέσει βάσιμα ότι έχει κάνει με την οργάνωση του ΤΕΠ και θέματα όπως η διαλογή, η ύπαρξη κανονισμού λειτουργίας του και φυσικά η λειτουργία του ως αυτόνομο τμήμα, πράγματα που έχουν πολλάκις εξαγγελθεί, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα.

Σε κάθε περίπτωση ο Κ. Μπακόπουλος εξήγησε γιατί η απόφαση του διοικητή Δ. Μιχάλη δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους γιατρούς σημειώνοντας ότι «με μια οποιαδήποτε καταγγελία ξεκινάει μια προκαταρκτική εξέταση και αυτός που την κάνει βγάζει και το συμπέρασμα, δίνει και την ποινή χωρίς να υπολογίσει παραπέρα. Καταλαβαίνετε το επίπεδο ανασφάλειας με το οποίο λειτουργούν οι γιατροί μετά από αυτή την εξέλιξη. Με βάση αυτά θεωρήσαμε ότι η στάση του διοικητή ήταν απαράδεκτη, μαζί με κάποια άλλα γεγονότα τα οποία έχουν συμβεί κατά καιρούς και έχουν δείξει μια περίεργη στάση του διοικητή απέναντί μας».

“Λέει ψέματα ο διοικητής στο facebook για τη συντάντηση”
O K. Mπακόπουλος χαρακτήρισε επικοινωνιακή τη συνάντηση που συγκάλεσε προχθές ο διοικητής του Νοσοκομείου Δ. Μιχάλης. Και εξήγησε σημειώνοντας ότι “το πρώτο πράγμα που ρωτάς, όταν υπάρχει μια συνάντηση είναι ποιο το θέμα της συνάντησης”. Η απάντηση που έλαβε από την Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας ο κ. Μπακόπουλος είναι «δεν ξέρω το θέμα». Οι γιατροί είπαν ότι αυτό δεν συνηθίζεται και την παρακάλεσαν να μάθει τα θέματα. «Παρόλο που επιμείναμε η συνάδελφος δεν μπόρεσε να μάθει τα θέματα και να μας ενημερώσει» αναφέρει ο Κ. Μπακόπουλος. Μάλιστα ο Κ. Μπακόπουλος χαρακτήρισε ψευδή τα όσα ανέφερε στην απάντηση που έδωσε ο διοικητής μέσω του λογαριασμού του στο facebook για τη συγκεκριμένη συνάντηση. «Λυπάμαι πραγματικά γιατί μέσω της απάντησης αυτής επιβεβαιωθήκαμε στο ότι η στάση του απέναντι μας είναι τουλάχιστον μη συνεργασίας. Σε αυτές τις 5-10 γραμμές στο f/b αναφέρει κάτι το εντελώς ψευδές. Ότι η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας ήξερε το θέμα της συνάντησης και απλώς δεν μας το έλεγε. Δεν μπορώ να υποθέσω ότι εννοούσε κάτι άλλο, τη στιγμή που εμείς το ρωτήσαμε κατ΄ επανάληψη και η ίδια μας έδειξε και το έγγραφο».

“Είναι καλύτερο να κάνουμε πράγματα και να αφήνουμε τις πράξεις μας να μιλάνε για εμάς”
Κληθείς να σχολιάσει πως κρίνει τις συχνές συνεντεύξεις τύπου του διοικητή στα ΜΜΕ ο Κώστας Μπακόπουλος υπογράμμισε ότι “πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με τα ΜΜΕ, όταν έχουμε πραγματικά κάτι ουσιαστικό να πούμε. Να κάνουμε απλά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, λέγοντας διάφορα, απλώς για να τα πούμε, θεωρώ ότι είναι εντελώς περιτό.” Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα πως “είναι καλύτερο να κάνουμε πράγματα και να αφήνουμε τις πράξεις μας να μιλάνε για εμάς”. Εξάλλου, κατέληξε, πως το νοσοκομείο επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά και “η παραμικρή βελτίωση να υπάρξει δεν χρειάζεται να τη βροντοφωνάξουμε πουθενά, γίνεται αμέσως αντιληπτή από τον κόσμο”.