Ιόνια Οδός: Έτοιμος ο κόμβος του Αγίου Ηλία για τη σύνδεση με την Παραϊόνια

O ανισόπεδος κόμβος του Αγίου Ηλία θα συνδέσει την Ιόνια Οδό με την Παραϊόνια (Αστακό, Πλατυγιάλι)
Η Ιόνια Οδός βρίσκεται από τα τέλη Αυγούστου σε καθεστώς λειτουργικής παράδοσης, όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Ένα από τα τελευταία κομμάτια του “πάζλ” είναι η λειτουργία του κόμβου του Αγίου Ηλία ανάμεσα στους κόμβους Α/Κ Χαλικίου και Α/Κ Αγγελόκαστρου. Οι εργασίες έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί και ο κόμβος θα δοθεί σύντομα στην κυκλοφορία.

κόμβοςΠαρόλο που ανήκει στο τμήμα Κεφαλόβρυσο – Κουβαράς, που λειτουργεί από το 2009, ο κόμβος του Αγίου Ηλία είναι από τα τελευταία τμήματα που ολοκληρώνονται στο νέο αυτοκινητόδρομο και αποτελεί ουσιαστικά τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την λεγόμενη Παραϊόνια, δηλαδή τον άξονα που θα συνδέσει τον Αστακό και το λιμάνι του Πλατυγιαλιού με την Ιόνια Οδό. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι παράλληλα με την κατασκευή του κόμβου έγινε και κατασκευή νέων αποστραγγιστικών και μετατόπιση αρδευτικών δικτύων της περιοχής.

Ο ανισόπεδος κόμβος του Αγίου Ηλία στο ύψος του 51ου χλμ της Ιόνιας Οδού, ουσιαστικά θα συνδέσει την Ιόνια Οδό με τη σήραγγα του Αγίου Ηλία, η οποία σε συνδυασμό με το τμήμα Πλατυγιάλι – Άγιος Δημήτριος που ανακατασκευάστηκε, μειώνει κατά πολύ την χρονοαπόσταση της διαδρομής από την Ιόνια Οδό στον Αστακό. Βεβαίως για να ολοκληρωθεί η σύνδεση του Αστακού με την Ιόνια Οδό απομένουν ακόμη δύο τμήματα της Παραϊόνιας: το Τμήμα Αστακός – Πλατυγιάλι και το Τμήμα που περιλαμβάνει τη Νέα Γέφυρα στον ποταμό Αχελώο, το οποίο ουσιαστικά θα συνδέσει την υπάρχουσα σήραγγα του Αγίου Ηλία με το τμήμα Άγιος Δημήτριος – Πλατυγιάλι.