Απολογισμός υπό διαφορετικά πρίσματα

Στην έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 2016 και του ισολογισμού του δήμου Αγρινίου για την προηγούμενη χρονιά προχώρησε στη σημερινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου.

ΜοσχολιόςΜετά την εισήγηση των ορκωτών λογιστών, ο πρώην δήμαρχος Π.Μοσχολιός υπογράμμισε πως τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης γενικότερα θα επιδεινωθούν ιδίως από την στιγμή που τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ – ΠΕΔ) δεν διεκδικούν χρήματα από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Εκτίμησε ωστόσο για την οικονομική κατάσταση του δήμου Αγρινίου πως ήταν και είναι υγιής, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται σωστή διαχείριση και όραμα, κάτι που κατά τον ίδιο δεν έχει η δημοτική αρχή. Τέλος ο Π.Μοσχολιός επανέλαβε πως ο δήμος Αγρινίου βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο και πως στη θητεία του που ήταν μικρότερη υπήρχαν 162 εκατ. ευρώ έργα στο ΕΣΠΑ, που τώρα δεν καταγράφεται κάτι αντίστοιχο.
Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο επικεφαλής της Τίμος Παπανικολάου επισήμανε πως το βασικό ερώτημα με αφορμή τον ισολογισμό είναι αν καλυτέρευσε η ζωή των των δημοτών ή όχι. Τόνισε πως καταψηφίζει τον ισολογισμό όχι για το νόμιμο του πράγματος, αλλά γιατί διαφωνεί με την εφαρμοζόμενη πολιτική της δημοτικής αρχής και των κυβερνήσεων σε σχέση με την αυτοδιοίκηση και υπογράμμισε πως πρακτική όλων των κυβερνήσεων είναι να στερήσουν πόρους από παντού και την Αυτοδιοίκηση για να διοχετεύσουν κεφάλαια στους λίγους. Από το Ανυπότακτο Αγρίνιο ο Στ. Μερμίγκης εκτίμησε πως με τους ισολογισμούς μπορείς ανάλογα με την οπτική να κρύψεις την πραγματικότητα. Τόνισε επίσης πως το ζητούμενο δεν ειναι ποιος θα διαχειρίζεται τους πόρους, η κυβέρνηση ή η Αυτοδιοίκηση,αλλά προς όφελος ποιών, εκτιμώντας πως και στα μνημονιακά χρόνια αυτό δεν γίνεται υπέρ των αναγκών του λαού.

συμβούλιο Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου απαντώντας στον πρώην δήμαρχο ανέφερε πως τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης μειώθηκαν σε σχέση με την περίοδο Μοσχολιού, ενώ υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ προσανατολίζεται στη δικαστική διεκδίκηση της νέας γενιάς των παρακρατηθέντων. Ανέφερε ακόμη πως όλοι οι δείκτες του ισολογισμού του δήμου βελτιώθηκαν επί θητείας του. Και τόνισε πως ο δήμος κατάφερε να εντάξει πρώτος πανελλαδικά έργο στη Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και εξήγησε πως το νέο ΕΣΠΑ ουσιαστικά ξεκίνησε το 2016, ενώ ο Π.Μοσχολιός διαχειρίστηκε σχεδόν το σύνολο του προηγούμενου ΕΣΠΑ που ξεκίνησε το 2007 και έληξε το 2015.

Να σημειωθεί τέλος ότι από την παράταξη του Δ.Τραπεζιώτη δεν υπήρξε τοποθέτηση επί του θέματος.