Στα 2,5 εκατ. ευρώ τα ανείσπρακτα τέλη στο δήμο Αγρινίου

Πολύ περισσότερα από το σύνολο του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου Αγρινίου από εθνικούς πόρους και ίδια έσοδα για το 2018 είνα τα ανείσπρακτα τέλη στο δήμο Αγρινίου.

Ο λόγος για όλα τα τέλη που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά δεν αποδίδονται στο δήμο Αγρινίου. Με βάση τα τελευταία στοιχεία παρατηρείται υστέρηση στα δημοτικά τέλη στο ποσό των 2.552.853,18€ και αυτό γιατί λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που πλήττει τα περισσότερα νοικοκυριά και επειδή η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισπράττουν πρώτα αυτοί τις δικές τους απαιτήσεις μέσω των λογαριασμών, το αποτέλεσμα είναι οι δήμοι να εμφανίζουν μεγάλα ποσά ως ανείσπρακτα τέλη.

Το πρόβλημα επί της ουσίας δημιουργείται, επειδή οι δήμοι δεν έχουν άλλο μηχανισμό είσπραξης, παρά μόνο δια μέσου της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων και επειδή τα ανείσπρακτα τέλη εμφανίζονται από την ΔΕΗ ως συνολικό ποσό και όχι αναλυτικά ανά καταναλωτή, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η βεβαίωσή τους στους οφειλέτες με βεβαιωτικούς καταλόγους ή άλλους τρόπους.

Στο δήμο Αγρινίου τα ανείσπρακτα τέλη κατανέμονται ως εξής:
1. Ανείσπρακτα τέλη καθαριότητας -ηλεκτροφωτισμού : 2.239.208,67€
2. Ανείσπρακτα τέλη Δημοτικού φόρου : 116.662,20€
3. Ανείσπρακτα τέλη Τ.Α.Π : 196.982.31€