Παπαναστασίου: Χρειάζεται απλή λογική και όχι απλή αναλογική [video]

Το θέμα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν αυτό που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις κατά την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ που ξεκίνησε χθες στα Γιάννενα. Η αναφορά του Υπουργού προκάλεσε μάλιστα σφοδρές αντιδράσεις με μερίδα «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών, που διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης να ζητήσει να γίνει ησυχία, καθώς «σε σχέση με την απλή αναλογική θα απαντήσουμε στις ομιλίες μας». Αυτό επιχείρησε με την ομιλία του να κάνει και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος και δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου. Ωστόσο ούτε αυτός απέφυγε τον εκνευρισμό με την απλή αναλογική, ενώ κάλεσε με αφορμή την καταστρατήγηση της κατανομής των πόρων τους συναδέλφους του αυτοδιοικητικούς να εγκαταλείψουν τον ραγιαδισμό…

“Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς”
Ο Γ. Παπαναστασίου τόνισε στην αρχή της ομιλίας του πως δεν χρειάζεται απλή αναλογική, αλλά απλή λογική. “Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στον “Καλλικρατή” να δημιουργηθούν πάλι ξεχωριστοί “καποδιστριακοί” δήμοι. Γιατί αν θελήσει κάποιος παλιός καποδιαστριακός δήμος οι κάτοικοί του που διαφωνούσαν στον “Καλλικράτη” να κατεβάσουν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, καταλαβαίνετε τι θα γίνει…” είπε αρχικά ο Γ. Παπαναστασίου συσχετίζοντας ουσιαστικά το ζήτημα της απλής αναλογικής με τις αναφορές Σκουρλέτη για τοπικά δημοψηφίσματα που θα μπορούν να επεκτείνονται και σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας. Στη συνέχεια πως η χώρα χρειάζεται διοικητική μεταρρύθμιση και άφησε αιχμές για την κυβέρνηση που “πάει στις καλένδες τη διοικητική μεταρρύθμισης”. “Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς δεν μπορούμε να εκτρέπουμε θεσμικά τη χώρα, γιατί εκεί πάει το πράγμα” ανέφερε στη συνέχεια εμφατικά.

“Εμίρηδες οι περιφερειάρχες και κακομοίρηδες οι δήμαρχοι”
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος χαρακτήρισε εμίρηδες τους περιφερειάρχες και κακομοίρηδες του δημάρχους, εξηγώντας ότι “μοιράζουν (το ΕΣΠΑ) μόνοι τους χωρίς απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου και εμείς για ό,τι και να κάνουν χρειαζόμαστε τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων”.

“Αυτοί πρέπει να μας φοβούνται και όχι εμείς αυτούς”
Αναφορικά με τα οικονομικά των δημών ο Γ. Παπαναστασίου ανέφερε: “Σήμερα δεν έπρεπε να μιλάμε για την απλή αναλογική, αλλά για τα οικονομικά των δήμων. Γιατί μας πέταξαν στην άκρη, έρμαιο, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς τίποτα. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θα μπορούσαν να κάνουν είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των δήμων”. Τέλος κάλεσε με αφορμή την καταστρατήγηση της κατανομής των πόρων τους συναδέλφους του αυτοδιοικητικούς να εγκαταλείψουν τον ραγιαδισμό… “Σήμερα ο καθένας από εμάς πρέπει να γίνεται επαίτης, έξω από το γραφείο του Περιφερειάρχη ή του Υπουργού, που έχει ένα δισ. για λειψυδρία και έκτακτα καιρικά φαινόμενα και άμα είμαστε καλά παιδιά θα μας δίνει; Εγώ δεν το έκανα ποτέ! Και σας καλώ να μην το κάνε!” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε εμφατικά “Τέρμα πια ο ραγιαδισμός! Καιρός να σηκώσουμε πια το κεφάλι! Είμαστε αυτοί που είμαστε κοντά στον πολίτη, αυτοί πρέπει να μας φοβούνται και όχι εμείς αυτούς”.