Γ. Σωτηρόπουλος: «Το Επιμελητήριο δεν είναι ιδιοκτησία κανενός»

Στο ΑγρίνιοCulture.gr μίλησε ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και επικεφαλής του συνδυασμού “Επιμελητηριακή Ανανέωση” Γ. Σωτηρόπουλος ενόψει των επιμελητηριακών εκλογών. O Γ. Σωτηρόπουλος εξηγεί τι ήταν αυτό που τον ώθησε να διεκδικήσει την προεδρία του Επιμελητηρίου και περιγράφει το όραμά του για μία άλλη λειτουργία στο Επιμελητήριο, όπου “οι εκλεγμένοι σύμβουλοι και των δύο παρατάξεων, καθώς και τα μη εκλεγμένα μέλη, θα αποκτήσουν ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις, με άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που αφορούν το επιμελητήριο.” Επίσης ο Γ. Σωτηρόπουλος επισημαίνει ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου δεν μπορεί να είναι «προεδροκεντρική» και προσθέτει πως “θα χρειαστούν νέα μυαλά, συνεργασίες και όχι ένας μονάρχης που θα χαράσσει μόνος του πολιτική”. “Εγώ έμεινα και πολέμησα και όταν ήρθε η ώρα έθεσα υποψηφιότητα για να αλλάξω τα πράγματα” απαντά ο Γ. Σωτηρόπουλος σε σχέση με τη συμμετοχή του έως τώρα στο Επιμελητήριο ως Οικονομικός Επόπτης του. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο Γ. Σωτηρόπουλος σχολιάζει το θέμα που ανέκυψε από την μη ανακύρηξη της υποψηφιότητας του μέλους της “Επιμελητηριακής Ανανέωσης” Γ. Αϋφαντή τονίζοντας ότι “με μια διασταλτική ερμηνεία του νόμου η εκλογική επιτροπή έκρινε «εκπρόθεσμη» την συμμετοχή του στο Δ.Σ. της εταιρίας του!”

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γ. Σωτηρόπουλου στο Αγρίνιοculture.gr και τον Δ. Παπαδάκη:
Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να διεκδικήσετε την προεδρία του Επιμελητηρίου;
Η βαθιά πίστη μου ότι το Επιμελητήριο μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην διαδικασία δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Αιτωλοακαρνανία, κάτι που ορίζει τελικά και την ανάπτυξη. Ακόμη, η αίσθηση ότι οι επαγγελματίες δεν είχαν κοντά τους ένα θεσμό που φτιάχτηκε ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, ως διαμεσολαβητής των επιχειρήσεων με το κράτος. Και τέλος, ο νέος επιμελητηριακός νόμος που τον πληροφορήθηκα έγκαιρα και διαπίστωσα ότι ξεβολεύει πολύ όσους έχουν γαντζωθεί στις καρέκλες. Ξέρετε, κάτι που αποφεύγεται να ειπωθεί από τον αντίπαλο συνδυασμό είναι πως πλέον η διοίκηση δεν θα μπορεί να ασκηθεί «προεδροκεντρικά» όπως μέχρι σήμερα. Θα χρειαστούν νέα μυαλά, συνεργασίες και όχι ένας μονάρχης που θα χαράσσει μόνος του πολιτική.

Λέτε συνεχώς ότι το Επιμελητήριο είναι αποκομμένο από τον επιχειρηματία. Που στηρίζετε αυτή τη κρίση;
Στο ότι δεν μπορείτε να μου βρείτε ούτε έναν επιχειρηματία που όλα αυτά τα χρόνια το Επιμελητήριο να πήγε να τον βρει στην επιχείρησή του. Δια ζώσης, όχι στις γιορτές και τα πανηγύρια που πληρώνουν οι συνδρομές των μελών. Να τον βρει και να ασχοληθεί με τα προβλήματά του, να του πάει έναν ειδικό να του μεταφέρει τεχνογνωσία. Ο ρόλος του Επιμελητηρίου ήταν εισπρακτικός και διεκπεραιωτικός και μόνο αν είχες πρόσβαση μπορούσες να μιλήσεις με την ηγεσία του.

Διατελέσατε Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου, άρα έχετε γνώση από μέσα για το Επιμελητήριο και δη για τα οικονομικά του. Παρόλα ως υποψήφιος αυτά μιλάτε συνεχώς για Διαφάνεια στα οικονομικά. Αυτό σημαίνει ότι έως τώρα τα οικονομικά του Επιμελητηρίου δεν ήταν διαφανή;
Αυτό σημαίνει ότι δεν δημοσιευόταν τα οικονομικά όπως προβλέπεται από τον νόμο. Στο πόρταλ και στη «Διαύγεια». Κι αν με ρωτήσετε γιατί δεν τα δημοσίευα μόνος μου, τότε πρέπει να σας πω πως ο Οικονομικός Επόπτης έχει ένα λειτουργικό ρόλο, τη στρατηγική την χαράσσει ο πρόεδρος και οι αποφάσεις παίρνονται από την Διοικητική Επιτροπή πάνω στους στόχους που θέτει ο πρόεδρος. Αν με ρωτήσετε τώρα αν έχω διαφωνήσει κάπου θα σας πω πως έχω μειοψηφήσει κιόλας στο διοικητικό συμβούλιο. Όλα αυτά θέλω να αλλάξω κ. Παπαδάκη και, ξέρετε, η λογική «αν διαφωνούσες έπρεπε να παραιτηθείς» είναι ακριβώς η λογική που θέλουν όσοι νιώθουν το Επιμελητήριο τσιφλίκι τους. Να τους αδειάζουν τη γωνιά οι ενοχλητικοί και να συνεχίζουν για μερικές δεκαετίες ακόμη. Όχι, εγώ έμεινα και πολέμησα και όταν ήρθε η ώρα έθεσα υποψηφιότητα για να αλλάξω τα πράγματα.

Σε πρόσφατο άρθρο σας στον Τύπο μιλάτε για ένα ισχυρό διοικητικό συμβούλιο, αλλά ανοιχτό στη συμμετοχή, με διαδικασίες που υπερβαίνουν τον κλασικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας, ώστε να ανακτήσει το Επιμελητήριο το θεσμικό του ρόλο και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του. Δηλαδή σε περίπτωση που εκλεγείτε, τι διαφορετικό θα έχει η λειτουργία του Επιμελητηρίου σε σχέση με το παρελθόν;
Για να γίνει ισχυρό το Επιμελητήριο, είναι απαραίτητο ένα ισχυρό διοικητικό συμβούλιο, με ουσιαστικό ρόλο και ανοιχτό στη συμμετοχή. Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι και των δύο παρατάξεων, καθώς και τα μη εκλεγμένα μέλη, θα αποκτήσουν ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις, με άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που αφορούν το επιμελητήριο. Με συγκρότηση ομάδων εργασίας για ζητήματα που αφορούν τις τοπικές επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία. Και με επικοινωνία διαδραστική για να αξιοποιηθεί κάθε θετική πρόταση ή σκέψη.

Αναγνωρίζετε κάτι θετικό σε όσα έπραξε ο Π. Τσιχριτζής, όσα χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι του Επιμελητηρίου;
Υπάρχει ένα άθροισμα δράσεων αλλά από εκεί και πέρα το Επιμελητήριο για δύο δεκαετίες έμεινε μακριά από τους επιχειρηματίες. Ήταν αποκομμένο όχι μόνο από τις πραγματικές τους ανάγκες αλλά και από τις ιδέες και τις προτάσεις τους.
Αυτό έγινε γιατί διοικήθηκε με τρόπο συγκεντρωτικό και φοβικό, με γνώμονα την αναπαραγωγή της εξουσίας ορισμένων. Η αίσθηση στον επιχειρηματικό κόσμο είναι ότι το Επιμελητήριο αποτελεί άλλο ένα γρανάζι της γραφειοκρατίας και όχι θεσμικό εργαλείο υπέρβασης της. Αυτό από τις 12 Δεκεμβρίου αλλάζει οριστικά.

Μιλάτε για καθεστωτικές πρακτικές στο Επιμελητήριο κάτι που αποτελεί μια βαριά κατηγορία. Πως το τεκμηριώνετε;
Πόσο περισσότερο να το τεκμηριώσω κ. Παπαδάκη από το ότι ο αντίπαλος συνδυασμός χρησιμοποιεί το Επιμελητήριο ως γραφεία του για τις εκλογές; Την αίθουσα εκδηλώσεων για συνεδριάσεις, τα τηλέφωνα, τα mail, ελπίζω όχι και το προσωπικό… Αν εσείς κάνατε εκλογές δεν θα πιάνατε ένα γραφείο κάπου κ. Παπαδάκη; Το ξέρετε ότι γίνονται διοικητικές επιτροπές με θέμα τα ψηφοδέλτια και δεν καλούν ούτε εμένα ούτε τη διευθύντρια; Τόσες μέρες που έβγαλε το Επιμελητήριο όσα δελτία τύπου δεν έβγαλε σε 17 χρόνια, είδατε να είμαστε όλοι μαζί σαν θεσμός; Αυτά νομίζετε ότι έγιναν από μόνα τους; Όχι, προήλθαν από την αντίληψη ότι το Επιμελητήριο είναι δικό τους. Μιλούν στα μέλη για ενότητα ενώ λειτουργούν σαν να τους ανήκει το Επιμελητήριο.

Στην τελευταία ανακοίνωση της παράταξης σας μιλάτε ουσιαστικά για το «κόψιμο» της υποψηφιότητας του κ. Αϋφαντή. Πείτε μας που έγκειται η παρατυπία.
Για αυτόν τον εξαιρετικό επιχειρηματία εγώ θα αφήσω να μιλήσει η ίδια η κοινωνία. Επί της ουσίας με μια διασταλτική ερμηνεία του νόμου η εκλογική επιτροπή έκρινε «εκπρόθεσμη» την συμμετοχή του στο Δ.Σ. της εταιρίας του! Δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ για νομικό θέμα, το χειρίζεται ο ίδιος ο κ. Αϋφαντής, έχει πάρει γνώμες από επιφανείς νομικούς και να είστε σίγουροι ότι δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι. Ξέρετε, κάποιοι σχεδόν υπαινίχθησαν ότι έκανε και κάτι παράτυπο ο κ. Αϋφαντής! Εμείς τον θεωρούμε μέλος του Συνδυασμού μας και αφήνουμε έγκριτους νομικούς να μιλάνε. Δεν σχολιάζουμε φήμες αλλά γεγονότα, καμιά υπόθεση όμως δεν θα την αφήσουμε στην τύχη της, ειδικά αν έχει νομική υπόσταση.

Πολλές επιχειρήσεις της περιοχής επλήγησαν από την θεομηνία. Ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις της Πολιτείας για την ανακούφιση τους;
Άμεσα πρέπει να απαλλαγούν από τα φορολογικά βάρη της χρονιάς σε πρώτη φάση. Όσοι έχουν πληγεί στις υποδομές τους πρέπει να αποζημιωθούν κατά τα πρότυπα των πληγεισών εταιρειών στη Μάνδρα. Από κει και πέρα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για το προσωπικό αυτών των επιχειρήσεων για όσο διάστημα δεν θα έχει εργασία.