Προϋπολογισμός 2018 για το δήμο Αγρινίου: Μία από το ίδια… της φτώχειας

Remake σε γενικές γραμμές της συζήτησης για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αγρινίου ήταν η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του δήμου Αγρινίου, που υπερψηφίστηκε από τη δημοτική πλειοψηφία.

Από το κακό στο χειρότερο και πως χρόνο με το χρόνο φθίνει ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Π. Μοσχολιό για την εικονά του προϋπολογισμού του δήμου Αγρινίου. Παραδέχθηκε ότι μειώνονται κάθε χρόνο οι επιχορηγήσεις της Αυτοδιοίκησης, όμως αυτό που λείπει, εκτίμησε, είναι το φρέσκο χρήμα από τα έργα ΕΣΠΑ. Επανέλαβε την κατηγορία περί απραξίας της δημοτικής αρχής σε σχέση με τις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ και τόνισε ότι οι δήμοι Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, αν και πολύ μικρότεροι σε μέγεθος έχουν παρόμοιο τεχνικό προγράμμα για το 2018. Ο Π. Μοσχολιός ανέφερε επίσης ότι η δημοτική αρχή δεν είναι πια νέα και πως πλέον έχει παρελθόν αποτιμήσιμο. Και τέλος στάθηκε στις διαφορετικές προτεραιότητες της νυν και πρώην δημοτικής αρχής : “Εμείς καταργήσαμε το 2009 τους χορούς το καλοκαίρι και τώρα ξαναήρθαν, εγώ είχα μόνο ένα ειδικό συνεργάτης και ο δήμαρχος πήρε όλους όσους δικαιούνταν” είπε χαρακτηριστικά. Από την μεριά της “Ανατροπής Τώρα” ο Δ. Τραπεζιώτης είπε πως ο προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και όραμα. Ενώ εξήγησε ότι η παράταξή του δεν θα ψηφίζει τον προϋπολογισμό, λόγω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου που προσβάλλει την διοικητική αυτοτέλεια των δήμων, επειδή δεν υπάρχει καμία διατυπωμένη γνώμη από τους φορείς της πόλης που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης, επειδή δεν καθορίστηκε ανώτατο όριο προϋπολογισμού και πίνακας έργω στις Κοινότητες και τέλος επειδή -διαπίστωσε- πως δεν υπάρχει εισήγηση από το δήμαρχο με πολιτικό περιεχόμενο.

Για λογαριασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Τ. Παπανικολάου εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ψηφίστηκε στη Βουλή. Εκτίμησε ότι η συνολική πολιτική που εφαρμόζεται ρίχνει στο πυρ το εξώτερο, όπως είπε, την Αυτοδιοίκηση. Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού που προβλέπει για το 2018 μείωση των εσόδων της Αυτοδιοίκησης και συμπέρανε ότι με αυτή την πολιτική ο μόνος δρόμος για την επιβίωση των δήμων είναι να επιβάλλουν τέλη και φόρους στους δημότες για να αυξήσουν τα ίδια έσοδά τους. Ο Στ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο επισήμανε το οξύμωρο ότι με ανύπαρκτη απόφαση για τα δημοτικά τέλη (σ.σ. στην προηγούμενη συνεδρίαση οι σχετικές αποφάσεις δεν εγκρίθηκαν επειδή δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία) συζητείται ο προϋπολογισμός. Εκτίμησε επίσης πως ο δήμος πράγματι βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο και τώρα, αλλά και επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής, γιατί “αποδεχόμαστε την επιτροπεία του Παρατηρητηρίου, τις κυρώσεις απέναντι σε πιθανές επιλογές”, ενώ παράλληλα συνεχίζει ο δήμος να μην έχει ένα διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στην κεντρική εξουσία.

Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης εκτίμησε και αυτός ότι η επιτροπεία των δήμων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της Κυβέρνησης, φέρνοντας ως παράδειγμα οι σε σχέση με το 2011 οι ΚΑΠ του δήμου Αγρινίου είναι 18 εκατ. ευρώ λιγότεροι. Απαντώντας στον Π. Μοσχολιό σημείωσε ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι 8% με 9% χάρις στα έργα – γέφυρες από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και επανέλαβε πως οι προσκλήσεις που έχουν βγεί είναι ελάχιστες. Αναφορικά με τα περί απραξίας της δημοτικής αρχής και τα περί μη παραγωγής έργου από την πλευρά της, ο Γ. Παπαναστασίου απάντησε πως “κάποτε υπήρχαν χρήματα και κάποιοι δεν ήξεραν τι να τα κάνουν και μιλάνε για εμάς σε μια εποχή που δεν υπάρχουν λεφτά και καταφέρνουμε να ακτινοβολούμε την πόλη”.