Ομιλία του Καθηγητή Νευρολογίας Σταύρου Μπαλογιάννη στη Σχολή Γονέων στο Αγρίνιο

«Ο καθορισμός υπό του εγκεφάλου των ψυχικών και σωματικών χαρακτήρων του φύλου. -Η αλήθεια για την ταυτότητα φύλου»
Στη Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας μίλησε το απόγευμα της Κυριακής 14ης Ιανουαρίου 2018, στο Αγρίνιο, ο ελλογιμώτατος Καθηγητής Νευρολογίας κ. Σταύρος Μπαλογιάννης.
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Σταύρος Μπαλογιάννης ήταν: «Ο καθορισμός υπό του εγκεφάλου των ψυχικών και σωματικών χαρακτήρων του φύλου. – Η αλήθεια για την ταυτότητα φύλου».
Ο κ. Καθηγητής, στην τόσο σημαντική και εμπεριστατωμένη ομιλία του, είπε πως «τα χαρακτηριστικά του φύλου ενός ανθρώπου είναι προεγγεγραμμένα πέραν του γονιδιώματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο και πως υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων». Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «πολλές μελέτες στον χώρο των νευροεπιστημών αναφέρονται στις βιολογικές, ψυχολογικές και πολιτιστικές επιδράσεις, στην φαινοτυπική διαφοροποίηση των δύο φύλων ως προς την συμπεριφορά, την γλώσσα, το συναίσθημα, τις επιστήμες και τις τέχνες».
Ο κ. Μπαλογιάννης εξήγησε επιστημονικώς ότι «υφίσταντο κατά βάση μορφολογικές διαφορές στον εγκέφαλο των δύο φύλων, οι οποίες ξεκινούν από την οργανογένεση και συνεχίζονται καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής. Παράλληλα νευροενδοκρινολογικοί παράγοντες συμβάλλουν ουσιωδώς στην επερχόμενη διαφοροποίηση, δεδομένου ότι οι υποδοχείς των στεροειδών συνδέονται μετά των επιγενετικών μεταβολών, και μετέχουν έτσι στην κατά φύλο διαφοροποίηση του εγκεφάλου και των φαινοτυπικών χαρακτήρων του φύλου».
Τόνισε πως η πιο σημαντική διαφορά, «που αρχίζει από την ενδομήτρια ζωή, από τη στιγμή της οργανογενέσεως του εγκεφάλου, τον τέταρτο εμβρυϊκό μήνα, είναι στον καλούμενο αμυγδαλοειδή πυρήνα. Εκεί χαράσσονται οι διαφορές των δύο φύλων, ο χαρακτήρας του ανδρός και ο χαρακτήρας της γυναικός». Και εξήγησε πάλι με γλώσσα επιστημονική, ότι «μεταξύ των κυρίων μορφολογικών διαφορών του εγκεφάλου ιδιαίτερη σημασία έχουν οι κατά θέσεις διαφορές του πάχους, της φαιάς ουσίας και ιδίως του φλοιού των κογχικών ελίκων, η μορφολογία του μεσολοβίου, ο αμυγδαλοειδής πυρήνας, ο ιππόκαμπος, το σχήμα και ο όγκος του υπερχιασματικού πυρήνα. Ο ιππόκαμπος και τα μαστία συμβάλλουν στην προς εαυτόν προσανατολιζομένη σκέψη των δύο φύλων, ενώ το κροταφο-αμυγδαλο-κογχικό δίκτυο συνδέεται με τις διαφορές της συναισθηματικής εκφράσεως και της κοινωνικής συμπεριφοράς».
Ο κ. Μπαλογιάννης, αναφέρθηκε στη διαφορετική αντίδραση των δύο φύλων στο ψυχολογικό στρες, στη διαφορετικού τύπου μνήμη τους, καθώς και στην επίδραση των ορμονών στον εγκέφαλο, τελείως διαφορετική στον άνδρα και στη γυναίκα, και κατέληξε λέγοντας ότι «από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο αυτές οι διαφορές παραμένουν αναλλοίωτες και δεν μεταβάλλονται».
Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο κατά την οποία ο ομιλητής απάντησε στις απορίες που του έθεσαν.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαριστώντας τον κ. Μπαλογιάννη για την ομιλία του και ανέφερε πως τα όσα ακούστηκαν από τον σπουδαίο αυτό ειδικό επιστήμονα ξεκαθάρισαν απόλυτα και έβαλαν στις σωστές διαστάσεις τα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα για το τόσο σπουδαίο θέμα της ταυτότητας φύλου.