Νευρολόγος – Με ποιες παθήσεις ασχολείται αποκλειστικά

Η νευρολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής που εξετάζει ενδελεχώς τις παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και του περιφερικού. Αφορά άμεσα τα νεύρα, τους μύες και τις συνάψεις τους.

Οι παθήσεις, με τις οποίες ασχολείται αποκλειστικά ο νευρολόγος είναι:
Διαταραχές της μνήμης όπως νόσος Αλτσχάιμερ
Η νόσος Αλτσχάιμερ καταστρέφει προοδευτικά τη μνήμη, οδηγώνοντας σε απώλεια πνευματικής λειτουργίας. Η εκφυλιστική αυτή νόσος μπορεί να διαγνωστεί και να ελεγχθεί μόνο από νευρολόγο, προκειμένου να μην επηρεάσει περαιτέρω τμήματα του εγκεφάλου και να μπορεί το άτομο να έχει ένα ευ ζην.

Νόσος Πάρκινσον
Η νόσος Πάρκινσον είναι μία κινητική διαταραχή που προκαλεί βραδύτητα στην κίνηση και διαταραχές ισορροπίας. Οι εξετάσεις διάγνωσης όπως το σπινθηρογράφημα εγκεφάλου μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από νευρολόγο.

Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
Όταν αιφνιδίως διακόπτεται η κυκλοφορία σε κάποια περιοχή του εγκεφάλου αυτό σημαίνει ότι από νευρολογικής φύσης νεκρώνει. Προοδευτικά και παράλληλα με άλλη νοσηρότητα μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σκλήρυνση κατά πλάκας
Η συμμετοχή του νευρολόγου στην σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πολύ σημαντική, καθώς το κάθε άτομο αντιμετωπίζει πολύ διαφορετικά τη νόσο. Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές μέθοδοι που μπορούν να προσφέρουν μία σανίδια σωτηρίας σε πολλούς ασθενείς.

Σημαντικό βήμα στην διάγνωση είναι διάφορα τεστ, τα οποία μπορούν να κατανοήσουν τις ανώτερες πνευματικές λειτουργίες και την δυναμική τους, το πόσο η στάση του σώματος, η βάδιση και η ισορροπία βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα και τέλος κατά πόσο οι εγκεφαλικές λειτουργίες και ό,τι εξαρτάται από αυτές έχουν ακόμα όλες τις ικανότητες και τις λειτουργίες τους.

Συγκεκριμένα μια περιζήτητη εξέταση, λόγω της εξειδικευμένης εμπειρίας που απαιτείται από τον νευρολόγο, είναι το ηλεκτρομυογράφημα.

Όταν κάποιος ασθενείς χρειαστεί χειρουργείο, αυτός που πραγματοποιεί την επέμβαση δεν είναι ο νευρολόγος αλλά ο νευροχειρουργός.

Νευρολόγος και ψυχίατρος
Αυτές οι δύο ειδικότητες συνήθως συμβαδίζουν, εστιάζοντας κάθε φορά σε διαφορετικά συμπώματα τα οποίς προέρχονται από μία κοινή νευρολογική πάθηση. Η ψυχιατρική ασχολείται με την φαινομενολογία των συμπτωμάτων (διαταραχές του συναισθήματος) ενώ η νευρολογία με την οργανικότητα των συμπτώματων, δηλαδή με ανιχνεύσιμες βλάβες.

Επισκεφθείτε έναν από τους καλύτερους νευρολόγους, τον Στέλιο Δώρη με εμπειρία 25 χρόνων στον χώρο της νευρολογίας.