Οι δεσμεύσεις του Γ. Δέδε στο Ζευγαράκι για τους πληγέντες [HDvideo + pics]

Στο Αγρίνιο βρέθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, προκειμένου να εξετάσει με τον δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια, όσα απαιτούνται για την αποκατάσταση των πληγεισών από τις πλημμύρες στις αρχές Δεκεμβρίου περιοχές.

 σύσκεψη ΔέδεΑρχικά ο Γ. Δέδες συμμετείχε μαζί με την Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών του Υπ. Υποδομών σε σύσκεψη στο δημαρχείο Αγρινίου με τον δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου και την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χρ. Σταρακά, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Ζευγαράκι όπου στο Κοινοτικό Κατάστημα ενώπιον των κατοίκων της περιοχής τέθηκαν όλα τα θέματα επί τάπητος. Ο Γ.Γ του Υπ. Υποδομών άκουσε αρχικά από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Θεόδωρο Παπαδόπουλο όλα τα αιτήματα σχετικά με τα οικονομικά βοηθήματα προς τους πληγέντες, την οριοθέτηση των ρεμάτων και τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται στην περιοχή, καθώς επίσης και το πρόβλημα του καθαρισμού των χωραφιών από μπάζα και φερτά υλικά, γεγονός που κρατά τους αγρότες της περιοχής μακρυά από τις καλλιέργειές τους και μάλιστα την εποχή που ανοίγει η καλλιεργητική περίοδος.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες ανέφερε αρχικά πως δεν ήρθε στην περιοχή για να δώσει υποσχέσεις, αλλά για να αναλάβει δεσμεύσεις. Αναφορικά με τα βοηθήματα των 5.000 ευρώ για τις οικίες και των 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, που αν και θεσμοθετήθηκαν στα πρότυπα της αποκατάστασης των πληγέντων στην Μάνδρα Αττικής, δεν έχουν δοθεί ακόμη, ο Γ. Δέδες ανέφερε πως η εγκύκλιος που αφορά αυτά τα βοηθήματα και έληγε σήμερα και δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει παράταση στην εγκύκλιο μέχρι τις 15 Μαρτίου, ώστε να γίνουν αιτήσεις και να δοθούν τα βοηθήματα στους πληγέντες. Μάλιστα διευκρινίστηκε από το δήμαρχο πως θα υπάρξει συνδρομή του δήμου με υπάλληλο του δήμου στο Ζευγαράκι για την εξυπηρέτηση των πληγέντων. Αναφορικά με το ζήτημα του καθαρισμού των χωραφιών, ο δήμος Αγρινίου και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας έχουν κάνει την καταγραφή και ο Γ. Δέδες ανέφερε πως όταν στείλει ο δήμος Αγρινίου τα στοιχεία μαζί με μία προκοστολόγηση, το Υπουργείο θα είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα να εγκρίνει το σχετικό κονδύλι. Επίσης σύμφωνα με τον Γ. Δέδε κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ θα έρθει αύριο στην περιοχή ώστε καταγράψει τις ζημιές, ώστε να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές της περιοχής, πιθανόν μέσω των ΠΣΕΑ, έστω και μερικώς για το διάστημα που οι αγρότες βρίσκονται αναγκαστικά εκτός των χωραφιών τους.  σύσκεψη ΔέδεΓια τα αντιπλημμυρικά έργα και τον καθαρισμό των ρεμάτων, ο Γ. Δέδες, ανέφερε πως πρώτα θα πρέπει να υπάρξουν τα πορίσματα του ΙΓΜΕ, της Περιφέρειας και του Δήμου, ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι του προβλήματος και στη συνέχεια να στάλουν από το δήμο και τηνη Περιφέρεια τις προτάσεις τους για να χρηματοδοτηθούν από τα έργα από το Υπουργείο. Μάλιστα στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως ο Γ. Δέδες διευκρίνισε πως τα αντιπλημμυρικά σε ρέματα και χειμμάρους δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου “αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα”.Λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό θα συζητηθούν στη σύσκεψη που θα έχει ο Γ. Δέδες στο Μεσολόγγι με τους δημάρχους της περιοχής, όπου θα τεθούν και άλλα αιτήματα για έργα και το Υπουργείο θα προσπαθεί να υπάρξει μια προτεραιοποίηση των αιτήματων, γιατί προφανώς δεν υπάρχουν χρήματα για όλα τα αιτήματα έργων.

Ο Γ. Παπαναστασίου ανέφερε σχετικά με την περιοδεία του κ. Δέδε και τις ανακοινώσεις του: «Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες άκουσαν με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις του κ. Δέδε για άμεση αποζημίωση με το ποσό των 5.000 ευρώ για τις οικίες και 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις τους καθώς επίσης και για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων μόνιμου χαρακτήρα στην περιοχή. Οι σημερινές δεσμεύσεις του Γενικού Γραμματέα αποτελούν ανακούφιση για τους συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Ο Δήμος Αγρινίου θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις την διαδικασία για την καταβολή της αποζημίωσης προκειμένου, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να φθάσουν τα χρήματα στους δικαιούχους. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ζουν πλέον με τον φόβο των πλημμυρών. Είναι σημαντικό να προχωρήσουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας όπως και ο καθαρισμός των αγροτεμαχίων με γοργούς ρυθμούς όπως άλλωστε δεσμεύτηκε ο κ. Δέδες».

View post on imgur.com