H υποκρισία του πολιτικού συστήματος

Καραμητσόπουλοςτου Γιώργου Δ. Καραμητσόπουλου*

Τον Αύγουστο του 2015 στον νόμο με τον οποίο ψηφίστηκε το 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πρόσθεσε τροπολογία που επέτρεπε, εκτός των βουλευτών, και στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς που δεν διαθέτουν σπίτι στην Αθήνα να λαμβάνουν το επίδομα ενοικίου και μάλιστα χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο.
Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «εξοργισμένος» εκδίωξε κακήν κακώς την αναπληρώτρια υπουργό εργασίας επειδή εφάρμοσε απολύτως νόμιμα την διάταξη που ο ίδιος έφερε και ψήφισε στη Βουλή. Δηλαδή ο Τσίπρας είχε δώσει με την τροπολογία του τη δυνατότητα στην υπουργό του να εισπράττει νομίμως για 3 χρόνια το επίδομα ενοικίου και μόλις αυτό το έμαθε ο κόσμος αντί να αναλάβει την ευθύνη ο ίδιος για την προκλητική διάταξη που η κυβέρνηση του έφερε παραίτησε αυτήν που την εφάρμοσε.
Όχι, κύριοι της κυβέρνησης! Το μεγάλο σκάνδαλο δεν είναι η χρήση του νόμου από τους υπουργούς, το μεγάλο σκάνδαλο είναι ο ίδιος ο νόμος.
Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η υποκρισία και η υποτίμηση της νοημοσύνης του Ελληνικού λαού.
Την ίδια στιγμή βεβαίως 113 βουλευτές της επαρχίας από όλα τα κόμματα εξακολουθούν να εισπράττουν νομίμως το επίδομα ενοικίου, όπως γίνεται άλλωστε από το 1994.
Θυμίζω ότι οι βουλευτές έχουν μηνιαίες αποδοχές πάνω από 5000 ευρώ και με τη συμμετοχή τους στις επιτροπές φτάνουν πολύ παραπάνω, έχουν δωρεάν αυτοκίνητο, δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, δωρεάν έξοδα ταχυδρομείου, δωρεάν τηλέφωνα, δωρεάν έξοδα οργάνωσης γραφείου και πολλές ακόμα παροχές.
Για την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης όμως, οι βουλευτές δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν ούτε το ενοίκιο του σπιτιού τους. Αντιθέτως, οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες που συχνά για πολλά χρόνια εργάζονται πολύ μακριά από τον τόπο τους και αμείβονται με 800 ευρώ το μήνα μπορούν άνετα να πληρώνουν το ενοίκιο τους από την τσέπη τους.
Το μεγάλο σκάνδαλο βεβαίως δεν είναι που οι 113 βουλευτές κάνουν χρήση του νόμου, το μεγάλο σκάνδαλο είναι που εξακολουθεί να ισχύει ένας τέτοιος νόμος που δίνει αυτά τα προνόμια στους βουλευτές ιδιαιτέρως σήμερα που 3,8 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Δυστυχώς όμως για το θέμα αυτό δεν μιλάει κανένας. Έχουμε σιγή ασυρμάτου.
Η υποκρισία του πολιτικού συστήματος της χώρας στο σύνολο του προς την εξουθενωμένη Ελληνική κοινωνία είναι χωρίς ντροπή!!!

*Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος
Μαθηματικός – M.Sc Πληροφορικής Υγείας
Καθηγητής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου
Πρώην Πρόεδρος Β΄ΕΛΜΕ Αιτ/νίας και ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας