Για ευθύνες σε όποιον φορέα δεν εφαρμόσει την απόφαση για τα σκουπίδια μιλά το ΦΕΚ

Για καταλογισμό ποινικών, αστικών ή διοικητικών ευθύνων σε όποιον φορέα δεν εφαρμόσει την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για μεταφορά των απορριμμάτων του δήμου Αιγιάλειας στους ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας μιλά το ΦΕΚ, στο οποίο δημοσιεύτηκε η απόφαση. Κάτι που σημαίνει ότι οι φορείς διαχείρισης των ΧΥΤΑ στην Αιτωλοακαρνανία είναι υποχρεωμένοι -εντός του έτους που έχει ισχύ η απόφαση- να δεχθούν τα σκουπίδια του Αιγίου, παρά την αρχική τους άρνηση. “Ο Φορέας Λειτουργίας του εκάστοτε Χ.Υ.Τ.Α. υποδοχής οφείλει να αποδέχεται υποχρεωτικά τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Αιγιαλείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1, 2, 3 και 4 της παρούσας” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση. Μόλαταυτα ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ) Δυτικής Αχαΐας απάντησε σήμερα με ένα ηχηρό «όχι» στο «εντέλλεσθε» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να πάρει 500 τόνους από τα σκουπίδια που βρίσκονται στους δρόμους του Αιγίου.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο σκεπτικό της απόφασης, όπως αυτή δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, αναφέρεται ότι η τελική διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου Αιγιαλείας γίνεται κατά παρέκκλιση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Δυτικής Ελλάδας. “Η προσωρινή αυτή διαχείριση επιβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Δήμο Αιγιαλείας, να προστατευθεί η δημόσια υγεία, να αποτραπεί η τυχόν ενεργοποίηση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.), λόγω της μη εισέτι υλοποίησης των αντίστοιχων υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που προβλέπονται από τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Η απόφαση ωστόσο επιβάλλει και στο δήμο Αιγιαλείας να ενεργήσει για την επίλυση του προβλήματός του, ωστόσο είναι προφανές ότι οι λύσεις αυτές απαιτούν αρκετό χρόνο… Συγκεκριμένα ο δήμος Αιγιάλειας καλείται να μεριμνήσει για τη διευθέτηση της περιοχής της εγκατάστασης δεματοποίησης στη θέση «Νησί», Τέμενης Αιγίου, ενώ ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 4ης Διαχειριστικής Ενότητας Αχαΐας οφείλει να μεριμνήσει για την ταχεία λειτουργία του ΧΥΤΑ στη θέση «Κακιχούνι» της Δ.Ε. Αιγείρας και ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Αχαΐας οφείλει να μεριμνήσει για την άμεση αδειοδότηση και υλοποίηση των υποδομών που ορίζονται στον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ (ΜΕΑ, ΜΕΒ, κομποστοποίηση).

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η μεταφορά των απορριμμάτων του Αιγίου στην Αιτωλοακαρνανία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αφού πρώτα θα πρέπει ο δήμος Αιγιάλειας να έρθει σε επαφή με τους φορείς διαχείρισης των ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας για να καθοριστεί το τέλος ταφής των απορριμμάτων και να υπογράφούν οι σχετικές προγραμματικές συμβάσεις. Κάτι που αναμένεται να συμβεί -αν εντωμεταξύ δεν λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας- μετά το Πάσχα…