Μετέωρη η απόφαση της Αποκεντρωμένης για μεταφορά των σκουπιδιών του Αιγίου στην Αιτωλοακαρνανία

Μετέωρη μοιάζει ακόμη η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για μεταφορά των σκουπιδιών του Αιγίου στην Αιτωλοακαρνανία. Στο Αίγιο γίνονται προσπάθειες για να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, τον οποίο εδώ και 1,5 μήνα έχουν αποκλείσει οι κάτοικοι της Αιγιάλειας, ζητώντας αποκατάσταση και οριστικό κλείσιμο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σήμερα το πρωί απορριμματοφόρα συνοδεία αστυνομίας και ΜΑΤ επιχείρησαν να εναποθέσουν σκουπίδια στο ΧΥΤΑ. Δύο κλούβες των ΜΑΤ έστησαν οδόφραγμα για να μην μπορούν οι κάτοικοι να πλησιάσουν στο χώρο, άλλα όπως μεταδίδει η εφημερίδα “Πελοπόννησος” οι κάτοικοι της περιοχής -περίπου 200- έφταναν στο χώρο από βουνά, λαγκάδια και χωράφια, με αποτέλεσμα να αποτρέψουν την εναπόθεση των απορριμμάτων και η δυνάμεις της αστυνομίας -που ως φαίνεται δεν ήθελαν να έρθουν σε σύγκρουση με τους κατοίκους- να αποχωρήσουν άπρακτες.

Οι φορείς διαχείρισης των άλλων ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας φαίνεται ότι αρνούνται να δεχθούν τα σκουπίδια του Αιγίου, ωστόσο επί του παρόντος δεν είναι σαφές αν είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς το νέο Περιφερειακό Σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων φαίνεται ότι έχει άλλαξει τα δεδομένα. Την περίοδο 2015-2016 που είχε προκύψει ανάλογο ζήτημα με τα σκουπίδια του Πύργου ήταν -όπως φάνηκε με το τότε ισχύον καθεστώς- δυνατόν κάποιος να αρνηθεί να εκτελέσει την απόφαση της Αποκεντρωμένης. Μάλιστα τότε ο δήμος Αγρινίου είχε προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωσή της. Ωστόσο τώρα το νέο πλαίσιο μετά την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας -που θέτει το ζήτημα σε επίπεδο Περιφέρειας- εκτιμούν πολλοί πως δεν αφήνει περιθώρια για άρνηση…