Εκ νέου αναβολή στη δίκη αιρετών και εργοληπτών για κατατμήσεις και αναθέσεις έργων στο Αγρίνιο

Εκ νέου αναβολή για τις 25 Σεπτεμβρίου 2018 πήρε σήμερα η δίκη αιρετών και εργοληπτών για κατατμήσεις και αναθέσεις έργων στο δήμου Αγρινίου την περίοδο 1998-2006. Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στο Αγρίνιο είχε ξεκινήσει στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, ωστόσο κάποιοι από τους κατηγορούμενους εμφανίστηκαν χωρίς συνήγορο και δική αναβλήθηκε. Ορίστηκαν αυτεπαγγέλτως συνήγοροι για τους κατηγορουμένους που δεν είχαν και σήμερα δόθηκε νέα αναβολή προκειμένου και αυτοί να λάβουν γνώση της δικογραφίας.

Υπενθυμίζεται πως μετά από έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας 27 αιρετοί του καποδιστριακού δήμου Αγρινίου και 17 εργολήπτες δημοσίων έργων παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για σειρά απευθείας αναθέσεων και κατατμήσεων έργων στις δημοτικές περιόδους 1998-2006, που σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές δημιουργούν τις αποχρώσες ενδείξεις ενοχής των εμπλεκομένων και γι΄αυτό παραπέμπονται στην ακροαματική διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους αιρετούς που παραπέμπονται σε δίκη μόνο τρεις τυγχνάνουν ακόμη εν ενεργεία αυτοδιοικητικοί, εκλεγμένοι σήμερα, είτε στον πρώτο, είτε στον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης, αλλά χωρίς να κατέχουν θέσεις διοίκησης, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποσυρθεί πλέον από τα κοινά.

Συνολικά στους 44 κατηγορούμενους σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr αποδίδονται για διαφορετικά αδικήματα και πράξεις ανάλογα με την ιδιότητα του καθενός και την θέση που κατείχε στα όργανα του καποδιστριακού δήμου Αγρινίου οι πράξεις : α) της απιστίας στην υπηρεσία από κοινού κατ΄εξακολούθηση με ιδιαίτερα τεχνάσματα σε βάρος ΟΤΑ με προξενηθείσα συνολική ζημία και σκοπηθέν όφελος άνω των 120.000 ευρώ σε βάρος του δήμου Αγρινίου με ζημία αυτού άνω των 150.000 ευρώ β) της απλής συνέργειας σε απιστία στην υπηρεσία από κοινού κατ΄εξακολούθηση με ιδιαίτερα τεχνάσματα σε βάρος ΟΤΑ γ) της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού κατ΄εξακολούθηση σε βάρος ΟΤΑ, καθώς και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας για τις παραπάνω πράξεις.

Η υπόθεση άρχισε να ξεδιπλώνεται ενώπιον των δικαστικών αρχών το 2007 μετά από μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου του τότε δημοτικού συμβούλου Αγρινίου Δημήτρη Λυμπουρίδη και μετά από το πόρισμα των Οικονομικών Επιθεωρητών για το διαχειριστικό – οικονομικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στο δήμο Αγρινίου. Συγκεκριμένα με βάση τα διαλαμβανόμενα στην διαδικασία της ανάκρισης προέκυψε ότι κατά το έτος 2002 και κατά τα έτη 2005-2006 στο δήμο Αγρινίου εκτελέστηκαν έργα κατόπιν απευθείας ανάθεσης παρόλο που δεν συνέτρεχαν επείγουσες ανάγκες και ταυτόχρονα για να επιτευχθεί η απευθείας ανάθεση των έργων με νομιμοφάνεια, έργα που ήταν ενιαία κατατμήθηκαν σε μικρότερα έργα, ώστε το κόστος τους να μην υπερβαίνει το ποσό για το οποίο επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση. Το κατά πόσον όλα αυτά ήταν νόμιμα ή νομιμοφανή θα κριθεί πλέον από το δικαστήριο…