Πέντε μήνες μετά κι ούτε ένα ευρώ στους πλημμυροπαθείς

Πέντε μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στις 1-2 Δεκεμβρίου 2017 και οι πλημμυροπαθείς του δήμου Αγρινίου δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση!

Πριν δύο μήνες ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες επισκέφθηκε το Ζευγαράκι, που επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες, και εκεί είχε δεσμευθεί ενώπιον των κατοίκων της περιοχής αναφορικά με τα βοηθήματα των 5.000 ευρώ για τις οικίες και των 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, που θεσμοθετήθηκαν στα πρότυπα της αποκατάστασης των πληγέντων στη Μάνδρα Αττικής, πως θα υπάρξει λύση τις επόμενες ημέρες με μία παράταση σε σχετική εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ, που τότε δεν περιλάμβανε τους πληγέντες της Αιτωλοακαρνανίας. Μετά την επίσκεψη Δέδε, δόθηκε στην κυριολεξία αγώνας δρόμου ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να κάνουν τις αιτήσεις τους, αλλά δύο μήνες μετά η σχετική απόφαση του ΥΠΟΙΚ δεν έχει λάβει ακόμη ΦΕΚ… Και να σκεφτεί κανείς ότι τα συγκεκριμένα βοηθήματα θεσμοθετήθηκαν για να συνδράμουν με διαδικασίες fast truck, χωρίς πολλά δικαιολογητικά, τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και οδυνηρή φυσικά τους πληγεντές.

Ανάλογους ρυθμούς έχει και το βοήθημα των 586 ευρώ που προβλέπεται για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πλημμυροπαθών, όπως επίσης και το βοήθημα για την οικοσκευή. Καθώς η αρμοδιότητα πήγε πρόσφατα από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Υπουργείο Εσωτερικών, τα χρήματα καθυστέρησαν να έρθουν στο δήμο Αγρινίου, αφού ο φάκελος με το αίτημα θα έπρεπε να αποσταλεί από το ένα Υπουργείο στο άλλο. Είναι χαρακτηριστικό της καθυστέρησης ότι το Υπ. Εσωτερικών μόλις στις αρχές του μήνα έλαβε την απόφαση για την οικοσκευή των σεισμόπληκτων από το σεισμό που σημειώθηκε στη Βρίσα Λέσβου τον Ιούνιο του 2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά το βοήθημα των 586 ευρώ και το βοήθημα για την οικοσκευή, η αποζημίωση που πρέπει να λάβουν οι πληγέντες του δήμου Αγρινίου ανέρχεται στις 770.000 ευρώ περίπου. Πάντως στις αρχές του τρέχοντος μήνα η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αγρινίου ενέκρινε την πίστωση 300.000 ευρώ, με την οποία επιχορηγήθηκε από το Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την υλοποίηση του προγράμματος Κοινωνικής Προστασίας. Και έτσι τουλάχιστον σε σχέση με το βοήθημα των 586 ευρώ μοιάζει να είναι πια ζήτημα ημερών η καταβολή του στους δικαιούχους.