Ανεύρυσμα εγκεφάλου και αδένωμα υπόφυσης – Συμπτώματα & Θεραπεία

Η χειρουργική εγκεφάλου αφορά όλες εκείνες τις τεχνικές με τις οποίες ο νευροχειρουργός επεμβαίνει στον εγκέφαλο, αντιμετωπίζοντας πλήθος προβλημάτων όπως όγκοι, ανευρύσματα κ.α.

Το αδένωμα υπόφυσης και το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι δύο από τα χαρακτηριστικά περιστατικά που ο πλέον ειδικός κλάδος αντιμετώπισής τους είναι η νευροχειρουργική.

Αδένωμα υπόφυσης
Το αδένωμα υποφύσεως είναι ένας μικρός καλοήθης όγκος όπου ανάλογα με την παραγωγή ή όχι των ορμονών διαχωρίζεται σε εκκριτικό και μη εκκριτικό.

Τα συμπτώματα που δίνουν αυτά τα δύο αδενώματα διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με την ορμόνη που παράγουν και την ανάπτυξή τους, εντός ή εκτός εφιππίου. Τα αδενώματα αυτά έχουν την τάση να εμφανίζονται σε άτομα της ίδιας οικογένειας και μάλιστα σε νέους.

Ανάμεσα στα συμπτώματα ξεχωρίζουν τα:

  • Διαταραχές στην όραση
  • Αν ο όγκος μεγαλώσει προκαλεί ζάλη και τάση προς εμετό
  • Ανάλογα με τις ορμόνες που παράγει δίνει και τα ανάλογα συμπτώματα-παθήσεις-νόσους

Η θεραπεία των αδενωμάτων υπόφυσης διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος και τα συμπτώματα που δίνουν. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πραγματοποιείται διασφηνοειδική προσπέλαση, η οποία γίνεται μέσα από την μύτη. Αν η ηλικία του ασθενούς είναι πολύ προχωρημένη τότε επιλέγεται η στερεοτακτική χειρουργική.

Ανεύρυσμα εγκεφάλου
Όταν παρουσιάζεται διεύρυνση της μιας αρτηρίας του εγκεφάλου (μοιάζει σαν μπαλόνι μικρό) η οποία σταδιακά μεγαλώνει και από την αυξημένη πίεση μπορεί να σπάσει, έχουμε ανεύρυσμα με αιμορραγία. Η διάγνωση των ανευρυσμάτων γίνεται αφού έχουν σπάσει ή έχουν προκαλέσει διαρροή.

Τα συμπτώματα που δίνουν τα ανευρύσματα εγκεφάλου, σχετίζονται με την όραση και έχουν να κάνουν με διπλωπία ή πόνο πίσω από το μάτι. Αν το ανεύρυσμα έχει σπάσει τότε ο πονοκέφαλος είναι τόσο έντονος που το άτομο δεν μπορεί να σταθεί.

Η σύγχρονη θεραπεία των ανευρυσμάτων είναι ο εμβολισμός, κατά τον οποίο γίνεται προσπέλαση του αγγειακού δένδρου με ειδικούς καθετήρες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα του κορυφαίου νευροχειρουργού από εδώ.