“Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα κοστίσει στους γονείς”

Σε 184 δήμους της χώρας θα αρχίσει από το 2018-19, η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, με στόχο να εξαπλωθεί στο σύνολο των δήμων σε βάθος τριετίας. Στην Αιτωλοακαρνανία ως γνωστόν αρχικά η δίχρονη υποχρωτική προσχολική εκπαίδευση θα εφαρμοστεί στους δήμους Ναυπακτίας και Ακτίου-Βόνιτσας. Ωστόσο, εκτός από πολλούς δήμους που αντιδρούν με αφορμή το στεγαστικό πρόβλημα, υπάρχει και έντονη αντίδραση από την πλευρά των ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Εκτιμώντας πως η κυβερνητική πρωτοβουλία θα επιβαρύνει τους γονείς με 1.000 ευρώ περίπου, το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Βελισσάρης Ξεσφίγγης μιλώντας στον ΑΕΡΑ FM 99,5 και το Δημήτρη Παπαδάκη επέκρινε το Υπ. Παιδείας για τους χειρισμούς του επί του θέματος.

Αναφορικά με τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν ο κ. Β Ξεσφίγγης εκτίμησε ότι στέλνοντας οι γονείς στα παιδιά τους στα δημόσια νηπιαγωγεία, τα στέλνουν σε κτίρια ακατάλληλα, γιατί υπάρχουν νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών, χρησιμοποιούν αύλειους χώρους για να παίξουν τα παιδιά μας μπροστά στο δρόμο ή σε πεζόδρομο, άλλα κτίρια δεν έχουν καθόλου αυλή και τα παιδιά παίζουν μέσα σε τέσσερις τοίχους. “Στην προσπάθειά του το κράτος” συνέχισε ο κ. Ξεσφίγγης “να ικανοποιήσει κάποιες συντεχνίες και κάποιους συνδικαλιστές, για να διορίσει κάποιους νηπιαγωγούς, επιβαρύνοντας την τσέπη και τον προϋπολογισμό κάθε οικογένειας δεν ρώτησε τους δήμους αν υπάρχουν τα κτίρια για να στεγαστούν τα 100.000 παιδιά που βρίσκονται σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε δημοτικούς. Από αυτά τα 100.000 παιδιά, 20.000 μπορεί να απορροφήσει αυτή τη στιγμή το κράτος, τα υπόλοιπα 80.000 παιδιά που θα πάνε;”

“Το δεύτερο πρόβλημα” πρόσθεσε ο κ. Ξεσφίγγης, “είναι ότι υπάρχουν κάποια προγράμματα ΕΣΠΑ, όπου οι γονείς επιλέγουν με τα γνωστά Voucher να στείλουν τα παιδιά τους σε όποια δομή θέλουν, είτε σε ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό, σε δημοτικό παιδικό σταθμό και θα συμβεί το εξής: κάποιες οικογένειες θα μπορούν να κάνουν χρήση στο Voucher στους δήμους δηλαδή που δεν εντάσσονται στο υποχρεωτική εκπαίδευση και κάποιοι άλλοι γονείς δενβ δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Voucher από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, γιατί ο δήμος θα έχετε αυτή στην υποχρεωτική εκπαίδευση και θέλουν δεν θέλουν θα ρθουν τα παιδιά τους στα κτίρια του νηπιαγωγείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται”. Επίσης ο κ. Ξεσφίγγης στάθηκε στο γεγονός ότι τα νηπιαγωγεία δουλεύουν από τις 8:15 μέχρι 13:00, δεν υπάρχει μεταφορά, ενώ το καλοκαίρι κλείνουν καθώς και 15 μέρες τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, τουναντίον οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δουλεύουν 11 μήνες το χρόνο, προσφέρουν βέβαια φαγητό στα παιδιά. προσφέρουν σίτιση, προσφέρουν πρόγραμμα υψηλής ποιότητος σε παροχές και τα παιδιά μπορούν να καθίσουν από το πρωί 07:00 έως τις 16:00 και έχουν και την ξεκούραση γιατί έχουν αίθουσες ύπνου, τα παιδιά στα νηπιαγωγεία θα ξεκουράζονται στα θρανία και στα καρεκλάκια;”

“Θα κλείσουν πάρα πολλές δομές”
Εάν προχωρήσει σε αυτή τη λογική το Υπουργείο Παιδείας, εκτίμησε ο κ. Ξεσφίγγης, όχι μόνο θα φέρει συρρίκνωση στον κλάδο, θα κλείσουν πάρα πόλλες οι δομές και οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί θα κλείσουν, γιατί δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει παιδικός σταθμός με μία ηλικία, ο γονιός θα στείλει το παιδί του κάπου αλλού, σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό που θα παρέχει και υποχρεωτική εκπαίδευση και νηπιαγωγείο. Και πρόσθεσε πως “στον κλάδο μας θα απασχολούνται πάνω από 14.000 εργαζόμενοι, εάν συνεχιστεί αυτή η στάση από το Υπουργείο Παιδείας, περίπου έξι με επτά χιλιάδες εργαζόμενοι θα κινδυνεύσουν και μιλάμε για βρεφονηπιοκόμους, για νηπιαγωγούς για μαγείρισσες, καθαρίστριες,οδηγούς σχολικών λεωφορείων και πέρα από τους εργαζόμενους, αυτές οι επιχειρήσεις κάνουν ένα κύκλο εργασιών κάθε χρόνο, πληρώνουν φόρο εισοδήματος, εργοδοτικές εισφορές. Όλα αυτά λοιπόν θα λείψουν από το κράτος, τουναντίον το κράτος με αυτή την κίνηση θα επιβαρύνει από κάποιους υπολογισμούς που έχουμε κάνει κατά 1.000 ευρώ την ελληνική οικογένεια, στέλνοντας τα παιδιά τους υποχρεωτικά στην οποία δημόσια εκπαίδευση έχουμε”.

“Νόμος στο πόδι”
“Μόνο στην Ελλάδα γίνεται 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμβαίνει αυτό” ανέφερε ακόμη ο Β. Ξεσφίγγης και εξήγησε πως “από τις 27 χώρες της Ευρώπης οι 14 έχουν 9έτη υποχρεωτική εκπαίδευση, ξεκινώντας από την ηλικία των 6 ετών, σε έξι χώρες ξεκινούν από την ηλικία των 5 ετών και με εξαίρεση το Λουξεμβούργο και τη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες ξεκινούν την υποχρεωτική εκπαίδευση από την ηλικία των τεσσάρων. Εμείς ως συνήθως δεν κοιτάζουμε μπροστά βγάζουμε νόμος στο πόδι -τολμώ να πω- διότι δεν καλέστηκε κάνεις από το Υπουργείο Παιδείας πριν βγει ο νόμος, να μιλήσουν με επιστημονικές ομάδες να ρωτήσουν αν είναι υγιές ένα τετράχρονο παιδί να το εντάξουμε το νηπιαγωγείο;”

Αναλυτικά όσα είπε ο Β. Ξεσφίγγης