Συχνές ερωτήσεις για την επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα και στα πεταχτά αυτιά

Ο χειρουργός ωρλ απαντάει στις πιο συχνές ερωτήσεις ασθενών που σχετίζονται με την επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα και την πλαστική στα πεταχτά αυτιά.

Γιατί πρέπει να χειρουργηθεί ένα στραβό διάφραγμα;
Όταν το διάφραγμα είναι στραβό, δημιουργεί πρόβλημα στην φυσιολογική ροή του αέρα, κάνοντας την αναπνοή να είναι δύσκολη, μερικές φορές έως και αδύνατη. Εν συνεχεία στην αναπνοή από το στόμα, δεν φιλτράρεται ο αέρας και αυτό μπορεί να δημιουργήσει παθολογικές καταστάσεις.

Ποια είναι τα προβλήματα ασθενούς στο στραβό ρινικό διάφραγμα;
Όταν η αναπνοή δυσχεραίνει από τη μύτη, τότε γίνεται από το στόμα. Αυτό το γεγονός επιφέρει έντονη δυσφορία και από τη βουλωμένη ρινική κοιλότητα, ο ύπνος γίνεται άστατος με αυξημένη πιθανότητα να ροχαλίζετε. Τέλος, η μειωμένη όσφρηση είναι επίσης συχνή διαταραχή.

Παρ’ όλο που κάθε ασθενής βιώνει διαφορετικά τα συμπτώματα, το μόνο σίγουρο είναι ότι μειώνεται η ποιότητα ζωής.

Πότε κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε ωρλ;
Είναι πολύ σημαντικό εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στην αναπνοή με συχνές ιγμορίτιδες και φαρυγγίτιδες να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Σημαντική παράμετρος για να επισπεύσετε την επίσκεψη είναι το αισθητικό κομμάτι αφού αρκετές φορές το πρόβλημα συνυπάρχει με αντιαισθητική καμπούρα στη μύτη.

Στην περίπτωση που ο χειρουργός ωρλ διαγνώσει προβληματικό ρινικό διάφραγμα, η επέμβαση ή αλλιώς διαφραγματοπλαστική είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρχει επιπλέον πρόβλημα στην ποιότητα του ύπνου.

Ποια είναι η διαδικασία επέμβασης;
Με τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος, δημιουργείται ελεύθερη αναπνοή χωρίς προβλήματα, αλλάζοντας άρδην την καθημερινότητά του ασθενούς. Τα βήματα γίνονται μέσα από τη μύτη και δεν υπάρχει κανένα τραύμα ή κάποια ουλή στο εξωτερικό μέρος. Η διαφραγματοπλαστική δεν προκαλεί πόνο, οίδημα και μελανιές και μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με τη ρινοπλαστική.

Τι ακριβώς διορθώνεται στην ωτοπλαστική;
Πεταχτά αυτιά είναι εκείνα των οποίων τα πτερύγια εξέχουν από το κεφάλι είτε λόγω μεγάλης κύρτωσης είτε λόγω έλλειψης της φυσιολογικής κύρτωσης. Με την πλαστική στα πεταχτά αυτιά αλλάζει τόσο η κύρτωση όσο και το συνολικό μέγεθος του αυτιού.

Πονάει η ωτοπλαστική;
Όπως σε κάθε επέμβαση έτσι και στην πλαστική που αφορά τα πεταχτά αυτιά, υπάρχει μία ήπια δυσφορία, η οποία με τη χρήση διαφόρων παυσίπονων περνάει. Αυτή η πολύ μικρή δυσφορία είναι πολύ εύκολα υποφερτή από τα παιδιά γι’ αυτό και είναι μία από τις επεμβάσεις που βλέπουμε τις περισσότερες φορές να υποβάλλονται παιδιά.

Μετά την εγχείρηση τι γίνεται;
Μετεγχειρητικά, ο ασθενής φοράει έναν ελαστικό επίδεσμο για μία εβδομάδα. Μετά την αφαίρεσή του και για έναν μήνα, είναι απαραίτητος ένας ελαστικός επίδεσμος μόνο τις βραδινές ώρες, κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό, Παναγιώτης Κόλλιας ,για να μάθε περισσότερες πληροφορίες.