Για νέο σκάνδαλο στο δήμο Μεσολογγίου μιλούν 10 δημοτικοί σύμβουλοι

Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση του δήμου Μεσολογγίου, συγκεκριμένα 10 Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Μουρκούσης Νίκος, Κατσούλης Παναγιώτης, Παπαδόπουλος Πάνος, Βασιλείου Σπύρος, Δαουτίδης Κώστας, Γυφτογιάννης Γιάννης, Καρατσόλης Παντελής, Κοκοτός Δημήτρης, Γιαννόπουλος Ντίνος και Διαμαντόπουλος Σπύρος σε κοινή τους ανακοίνωση κάνουν λόγο για νέα σκανδαλώδη απόφαση “ανάθεσης κατ’ επιλογή” με αφορμή το έργο “Συντήρηση και Εκσυγχρονισμός Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων αντλιοστασίων ομβρίων, υποδομών από τις καταστροφικές πλημμύρες Οκτωβρίου 2016 στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου”. Σημειώνουν μάλιστα πως ο δήμος Μεσολογγίου πανελληνίως χλευάζεται και “βρωμά” αναξιοπιστία μιας και για το θέμα αυτό υπήρξε ανάλογη αντίδραση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών.

Κατήφορος σκανδάλων δίχως τέλος για τη δημοτική αρχή Μεσολογγίου
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της προβληματικής δημοπράτησης του έργου του διαύλου, καθώς και αυτό της ανάκλησης της απόφασης ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρεία υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης και νέα σκανδαλώδη απόφαση “ανάθεσης κατ’ επιλογή” ήρθε στο φως. Αυτή τη φορά για το έργο “Συντήρηση και Εκσυγχρονισμός Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων αντλιοστασίων ομβρίων, υποδομών από τις καταστροφικές πλημμύρες Οκτωβρίου 2016 στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου”.
Πρόκειται για έργο ύψους 1.200.000 €, το οποίο χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, τα δικά μας χρήματα. Έργο αναγκαίο, αφού μέσω αυτού θα αντικατασταθούν οι πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις των αντλιοστασίων και θα μειωθεί ο κίνδυνος νέων πλημμυρών, σαν αυτή του 2016.
Η πρωταθλήτρια των αναθέσεων για ποσά από 10 έως 25.000 € δημοτική αρχή Καραπάνου, τώρα βρήκε νέο τρόπο για να ανεβάσει το “κύρος” της. Δεν επιλέγει τη διαφανή διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού, όπως επιβάλλεται από το νόμο 4412 για ποσά άνω των 60.000 €, αλλά εκείνη της “διαπραγμάτευσης”. Στην πράξη καλεί όσες εταιρείες της “γυαλίζουν” και μοιράζει το δημόσιο χρήμα με μηδαμινές εκπτώσεις του 1-5%. Φυσικά για το “καλό του τόπου”…
Για να φαίνεται νομότυπη, που δεν είναι, κρύβεται πίσω από το “επείγον” του ζητήματος, θεωρώντας τους πάντες ηλίθιους. Τόσο εμάς ως Δημοτικούς Συμβούλους, όσο και τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ και το ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, που ήδη την κατήγγειλαν δημόσια για τις μεθοδεύσεις της. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο δήμος Μεσολογγίου πανελληνίως χλευάζεται και “βρωμά” αναξιοπιστία.
Διότι πως μπορεί να θεωρείται “επείγον” αυτό το έργο, όταν: Οι πλημμύρες έγιναν τον Οκτώβριο του 2016, η πίστωση εγκρίθηκε από το υπουργείο το Νοέμβριο του 2017, η τεχνική περιγραφή του έργου έγινε στις αρχές του 2018 και το έργο με “ανάθεση κατ’ επιλογή” πραγματοποιείται μεθαύριο; Αν θεωρούσαν το έργο “επείγον”, τότε τι περίμεναν όλους αυτούς τους μήνες; Σημειώνουμε, πως εμείς ως δημοτικοί σύμβουλοι ολοκληρωμένες μελέτες και τεύχη δημοπράτησης δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα, παρ’ όλο που το αιτηθήκαμε από τις 6 Ιουνίου και τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται σε δημόσια θέα από την πρώτη στιγμή που το έργο βγήκε στον αέρα.
Ενδεχομένως να αναρωτιέστε που στοχεύει η μεθόδευση της δημοτικής αρχής, αφού ακόμη και το χρονικό όφελος από αυτή τη διαδικασία είναι μόλις 15 ημερών. Την απάντηση την δίνει η ίδια με κυνικότατο τρόπο. Αποφάσισαν να “διαπραγματευτούν” το 1.200.000 μόνο με 4 εταιρείες που οι ίδιοι τις επέλεξαν παντελώς αυθαίρετα και καμία από αυτές δεν εδρεύει στην Αιτωλοακαρνανία!
Καταβάλαμε μια ύστατη προσπάθεια στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο να περισώσουμε την υπόληψη και την αξιοπιστία του δήμου. Συγκεντρώνοντας 11 υπογραφές δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, θέσαμε εκ νέου το θέμα προς συζήτηση, παρ’ όλο που μεγάλο μέρος της πλειοψηφίας δεν ήθελε καν να συζητηθεί αυτό.
Μάταιος κόπος. Απεδείχθη για μια ακόμη φορά, πως όχι μόνο ο κ. Καραπάνος και οι έχοντες θέση ευθύνης δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά ΟΛΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ είναι ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΗ και ΣΥΝΕΝΟΧΗ στις σκανδαλώδεις αποφάσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.
Το λόγο έχουν πλέον οι Ελεγκτικοί θεσμοί της πολιτείας και οι αρχές της Δικαιοσύνης.