Δεν βλέπει καθυστέρηση η Περιφέρεια στα προγράμματα ΒΑΑ και ΟΧΕ

Δεν προβληματίζεται… η Περιφέρεια από τις ελάχιστες εντάξεις και τη μηδενική απορρόφηση

Ελάχιστες εντάξεις έργων και μηδενική απορρόφηση κονδυλίων είναι μέχρι τώρα η… “πρόοδος” που σημειώνουν τα προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Μολαταύτα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας δεν δείχνει να προβληματίζεται από την καθυστέρηση που παρατηρείται σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώθηκαν, όταν εξαγγέλθηκαν τα εν λόγω προγράμματα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη γραπτή απάντηση που έδωσε ο Περιφερειάρχης και παρουσιάζει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένου και Μ. Τριανταφύλλου σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξέλιξη των προγραμμάτων.

ΚατσιφάραςΟ Απ. Κατσιφάρας στην απάντησή του απλώς καταγράφει τα έργα που ενταχθεί στο πρόγραμμα ΒΑΑ για το δήμο Αγρινίου και την ΟΧΕ Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Και πέραν τούτου ουδέν…!!! Μπορεί βέβαια ο Περιφέρειαρχης να μην βλέπει καθυστερήσεις, ωστόσο ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για το δήμο Αγρινίου -που έχει προϋπολογισμό 21 εκατ. ευρώ- το ποσοστό των εντάξεων είναι μόλις 28,5%, ενώ στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μεσολογγίου–Αιτωλικού -που υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Μεσολογγίου και χρηματοδοτείται με 20,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας- το ποσοστό των εντάξεων αγγίζει το 43,4%. Mέχρι στιγμής ο δήμος Αγρινίου έχει εντάξει στην ΒΑΑ δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα έργα «Λειτουργική αναβάθμιση επιχειρηματικού κέντρου στη νοτιοανατολική είσοδο της πόλης» προϋπολογισμού 4,8 εκατ. ευρώ και «Εκσυγχρονισμός και επέκταση υποδομών συλλογής αστικών λυμάτων περιοχής Αγίας Βαρβάρας» προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα στην Ο.Χ.Ε. Μεσολογγίου – Αιτωλικού έχει ενταχθεί η “Αποκατάσταση του Ξενοκρατείου κτιρίου και μετατροπή του σε αρχαιολογικό μουσείο”, με προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ, η “Ανάπλαση νοτίου τμήματος Αιτωλικού” με προϋπολογισμό 2,4εκατ. ευρώ και η “Ανάπλαση διαύλου πόλης και Βυρώνειο Πάρκο – Ανάπλαση Οδού Κύπρου” με προϋπολογισμό 2,83 εκατ. ευρώ.

Και εκεί που υπάρχουν εντάξεις έργων ούτε λόγος απορρόφηση κονδυλίων, αφού τα ενταγμένα έργα βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία δημοπράτησης. Είναι πράγματι μια δικαιολογία, πως το νέο θεσμικό πλαίσιο με τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος 4412/16 προξένησε τεράστιες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τα Δημόσια Έργα πανελλαδικά, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πολύμηνη καθυστέρηση που παρατηρείται. Είναι προφανές και προκύπτει αυτό από τα χαμηλά ποσοστά των εντάξεων πως το πρόβλημα έγκειται και στην προετοιμασία τόσο των δήμων, όσο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που είναι ελλιπέστατη. Πράγμα που φυσικά είναι εξοργιστικό να συμβαίνει, αν αναλογιστεί κανείς τις ανάγκες που υπάρχουν και την οικονομική συγκυρία που απαιτεί εγρήγορση στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων…