Με τη συγνώμη του Κατσιφάρα υπογράφηκε η σύμβαση για την Κλεισούρα

Την υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Κατεπείγουσες εργασίες αποκατάστασης τμήματος Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων (Χ.Θ.48+500 έως Χ.Θ. 58+000), προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ, στην Κλεισούρα ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 31 Ιουλίου 2018, στο Μεσολόγγι.

ΚατσιφάραςΤους προηγούμενους μήνες το ρεπορτάζ έλεγε πως τα έργα θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι και συγκεκριμένα, περί τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου, τελικά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος κατάφερε να καθυστερήσει τις διαδικασίες συμβασιοποίησης του έργου και έτσι οι εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε συγνώμη από τους Αιτωλοακαρνάνες για την μεγάλη καθυστέρηση και εξήγησε πως αυτή οφείλεται στις ανοιχτές διαδικασίες που επέλεξε η Περιφέρεια. Υπενθυμίζεται, πως σε ό,τι αφορά την επιλογή του αναδόχου, ιδιαίτερα για την περίπτωση της Κλεισούρας, η Περιφέρεια, απηύθυνε πρόσκληση για συμμετοχή σε 59 εργοληπτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο σε τρεις, όπως ορίζει ο νόμος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Φαίνεται όμως πως ο Περιφερειάρχης βάζοντας τη διαφάνεια ως προκάλυμμα, στέρησε από τους Αιτωλοακαρνάνες τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος στις περιπτώσεις των εκτάκτων αναγκών να υλοποιούνται έργα με ταχύτερες διαδικασίες από το σύνηθες. Δυστυχώς ο Απ. Κατσιφάρας δεν κατανοεί ούτε το ποιες μπορεί να είναι οι επείγουσες και οι έκτακτες ανάγκες της Αιτωλοακαρνανίας.

Βεβαίως με δικαιολογία τη διαφάνεια ο Απ. Κατσιφάρας έκανε ένα ακόμη “μάθημα”… Όμως ο ίδιος φαίνεται πως δεν έχει πάρει το “μάθημα” της αποτελεσματικότητας και της αξιολόγησης των αναγκών της περιοχής. «Πρόκειται για ένα έργο μεγάλου προϋπολογισμού. Η διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές ανάγκες μας καθοδηγούν στις αποφάσεις μας. Και εγώ θα ήθελα να έχει αποκατασταθεί νωρίτερα ο δρόμος. Ωστόσο, η ευθύνη μου απέναντι στο δημόσιο χρήμα, μου επέβαλε να προχωρήσουμε σε μία ανοιχτή διαδικασία, που είχε όμως κόστος να γίνει λίγο αργότερα το έργο. Ζητώ την κατανόηση των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, της Αιτωλοακαρνανίας. Είμαι σίγουρος ότι, σε αυτές τις συνθήκες που βιώνει η χώρα, ο σεβασμός σε κάθε ευρώ, κρίνεται θετικά από τους συμπολίτες μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας εμμένοντας στο να δικαιολογεί με τη διαφάνεια την καθυστέρηση.

Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν στην Κλεισούρα
Το φυσικό αντικείμενου του έργου περιλαμβάνει:
Ανακατασκευή πλακοειδούς οχετού, άρση καταπτώσεων, αποκατάσταση της αστοχίας της οδού με την κατασκευή τεχνικού έργου, αποκατάσταση οδοστρώματος & τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου μήκους 400,00 μ. και επένδυση υφισταμένης χωμάτινης, κατασκευή τοίχου αντιστήριξης με συρματοκιβώτια, καθαρισμός και εκβάθυνση παρακείμενου, αποκατάσταση των αγωγών & φρεατίων απορροής των ομβρίων

Σε όλο το μήκος (Χ.Θ. 48+500 έως Χ.Θ. 58+000), oι προς εκτέλεση εργασίες θα αφορούν:
Αποκατάσταση βλαβών οδοστρώματος, που θα περιλαμβάνει αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα και στρώσεων οδοστρωσίας όπου απαιτηθεί, καθώς και των ερεισμάτων που διαβρώθηκαν.
Άρση καταπτώσεων, αποκατάσταση πρανών που αποσταθεροποιήθηκαν με κατασκευή τοίχων αντιστήριξης ή σεραζανέτ σε θέσεις όπου προκλήθηκαν βλάβες.
Αποκατάσταση αποχετευτικών συστημάτων των οδών με καθαρισμό, διάνοιξη, διαμόρφωση των υπαρχόντων στοιχείων που φράχθηκαν κατά το πλημμυρικό γεγονός ή και ανακατασκευή νέων (φρεάτια, διαμήκεις χωμάτινοι τάφροι ομβρίων, εγκάρσια τεχνικά, αγωγοί, στραγγιστήρια, κλπ.).
Αποκατάσταση στοιχείων σήμανσης και ασφάλειας των οδών (πινακίδες, διαγράμμιση, στηθαία ασφαλείας).
Συμπεριλαμβάνονται και όποιες άλλες εργασίες απαιτηθούν από πιθανή επέκταση των φθορών λόγω της χειμερινής περιόδου, έως την εκτέλεση των αναφερομένων εργασιών.

Προβλέπονται ακόμη, οι απαιτούμενες Υποστηρικτικές Μελέτες, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της Τεχνικο-Γεωλογικής αναγνώρισης από το ΙΓΜΕ στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΙΓΜΕ και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.