Στέρησαν 6 δισ. ευρώ από την αγορά για να “χτίσουν” το υπερπλεόνασμα

Στα 6 δισ. ευρώ εκτιμά το ΔΝΤ την υπερσυγκράτηση δαπανών που ήταν και η αιτία των υπερπλεονασμάτων του 2017. Προήλθε από υποεκτέλεση κρατικών επενδύσεων αξίας 2 δισ. ευρώ, αλλά και από χαμηλότερη δαπάνη στις συντάξεις. 

Αντιθέτως,  σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπήρξε υστέρηση τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους φόρους η οποία ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ. Την “παρτίδα” στα έσοδα έσωσαν μόνο τα ασφαλιστικά χαράτσια τα οποία έφεραν πιο πολλά στα κρατικά ταμεία από όσα αρχικά υπολογιζόταν.

Αναλυτικά, το ΔΝΤ αναφέρει ότι το 2017 το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα υπερέβη τον στόχο “κυρίως λόγω της σημαντικής συμπίεσης των δαπανών”. Το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης έφθασε στο 4,2% του ΑΕΠ, έναντι του στόχου του μνημονίου για 1,75% του ΑΕΠ.

Επισημαίνει ότι τα έσοδα “ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τις προβλέψεις” του Ταμείου, αλλά οι δαπάνες “ήταν σχεδόν 3% του ΑΕΠ (περίπου 6 δισ. ευρώ) χαμηλότερες”. Εξηγεί ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες μειώθηκαν λόγω της καθυστερημένης διεκπεραίωσης των αιτήσεων συνταξιοδότησης αλλά και των λιγότερων (από τους αρχικά εκτιμώμενους) επιλέξιμων συνταξιούχων.

Κάνει σαφές επίσης ότι οι επενδυτικές δαπάνες ήταν χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες κατά 1% του ΑΕΠ “λόγω καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση των έργων της ΕΕ και διοικητικών κολλημάτων”.

Αλλά και στο πεδίο των φόρων, σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει το Ταμείο η υστέρηση είναι μεγάλη και αντισταθμίζεται μόνο από το ασφαλιστικό πεδίο,  δηλαδή τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών…

Στέρησαν 6 δισ. ευρώ από την αγορά για να "χτίσουν" το υπερπλεόνασμα

Η έκθεση, που δόθηκε στη Δημοσιότητα την Τρίτη, κάνει αποδεκτό ότι θα πιέσει η Ελλάδα φέτος το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, αλλά θεωρεί δεδομένη την περικοπή αφορολογήτου και συντάξεων και αμφίβολα τα αντίμετρα, ενώ δεν δέχεται τον λεγόμενο “δημοσιονομικό χώρο”, δηλαδή τις πρόσθετες παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Βλέπει και μία σειρά από κινδύνους με βασικότερο αυτό του εκλογικού κύκλου που εκτιμά ότι θα κορυφωθεί το 2019.

πηγή : capital.gr / Της Δήμητρας Καδδά