Ενεργοποιούνται 35 εκ. ευρώ για επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας

Η διαδικασία για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας με ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ενεργοποιήθηκε με την πρόσκληση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, το Σάββατο 25 Αυγούστου 2018, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας και Πρόεδρο της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πλάτωνα Μαρλαφέκα.
«Ξεκινάμε τη νέα συνεργασία μας για την Προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Η Περιφερειακή Αρχή, σταθερή στη θέση της για συνεργασία με τους φορείς και για την υλοποίηση του Προγράμματος που αφορά τις επιχειρήσεις μέσω των Επιμελητηρίων, και όχι μέσω των Τραπεζών, άνοιξε την πρόσκληση και καλεί τον φορέα στην υποβολή του φακέλου. Όχι ως τυπική διαδικασία. Αλλά ως μία ουσιαστική διαδικασία συνεργασίας. Γι’ αυτό καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι» τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μαρλαφέκα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας και Πρόεδρος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πλάτωνας Μαρλαφέκας τόνισε: «Ξεκινάμε μια νέα, δημιουργική, συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στόχο να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας».
Με την πρόσκληση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας καλείται ο Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας για την υποβολή φακέλου προκειμένου να ορισθεί Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Αντικείμενο του Φορέα είναι η άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων διαχείρισης έργων κρατικών ενισχύσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», υπό την εποπτεία και ευθύνη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις εκχώρησης σε αυτόν, αρμοδιοτήτων Διαχειριστικής Αρχής.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, η Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων Μάγδα Πετροπούλου, ο Διοικητικός Διευθυντής της Διαχειριστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ Βασίλης Αϊβαλής.

Πόροι Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος Δυτικής Ελλάδας 2014 -2020
Μέχρι σήμερα, απο το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020 έχουν εκχωρηθεί 29.000.000 ευρώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ως ενδιάμεσο φορέα Διαχείρισης. Από αυτά, 4.000.000 ευρώ που αφορούν την Εξωστρέφεια Διεθνοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων έχουν ήδη προκηρυχθεί, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προκήρυξη δράσεων προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ που θα αφορούν τη δημιουργία Νεοφυών μικρών επιχειρήσεων Start-ups, και Δημιουργικών Επιχειρήσεων. Επίσης, 7.000.000 ευρώ, που αφορούν ερευνητικά προγράμματα επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS 3), έχουν ήδη προκηρυχθεί και οι διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.Παράλληλα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμβάλλει με 10.000.000 ευρώ στη δημιουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας για τις ανάγκες των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας, ενώ διαθέτει και 10.000.000 ευρώ για το Πρόγραμμα Τουριστικών Επιχειρήσεων που υλοποιείται από το Υπουργείο.

Τέλος, έχει γίνει ήδη εξειδίκευση του Προγράμματος για την Κοινωνική Οικονομία και αναμένεται να εκδοθεί Πρόσκληση 3.150.000 ευρώ για Κοινωνικές Επιχειρήσεις, με ενδιάμεσο φορέα Διαχείρισης την Διεύθυνση Αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.«Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την επιχειρηματικότητα. Εμείς έχουμε ολοκληρωμένη στρατηγική, πόρους διασφαλισμένους, πρόγραμμα δυναμικό που προσαρμόζεται στις ανάγκες της συγκυρίας και κυρίως διαθέτουμε πολιτική βούληση για την υλοποίησή του, μέσα από τη συνεργασία μας με τους θεσμικούς φορείς» επεσήμανε ο Περιφερειάρχη Απόστολος Κατσιφάρας.