Δύο αντικειμενικά δεδομένα για την υδροληψία στη Στράτο

Ανεξάρτητα από το εν πολλοίς κωμικό επεισόδιο της εισβολής για… αντιπολιτευτικούς λόγους στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑ Αγρινίου στη Στράτο, τίθεται καλώς ή κακώς ένα σοβορό θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας αυτό της κατάλληλότητας του νερού.

Θα πρέπει λοιπόν να δούμε για να βγάλουμε κάποιο αντικειμενικό συμπέρασμα κάποια στοιχεία που επιδέχονται αμφισβήτησης. Το πρώτο είναι ότι το σημείο της υδροληψίας είναι αδειοδοτημένο από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (παρατίθεται στη συνέχεια το σχετικό έγγραφο). Το δεύτερο είναι ότι η συγκεκριμένη υδροληψία όπως αναφέρεται και στην άδειά της προορίζεται να λειτουργήσει ως εφεδρική και μάλιστα για συγκεκριμένη περίοδο (από Μάιο έως Οκτώβριο) όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Επικαλούνται ορισμένοι έγγραφο της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που δήθεν κρίνει το νερό ακάταλληλο. Όμως το έγγραφο αυτό δεν συνιστά απαγόρευση χρήσης του νερού, ούτε κρίση περί της καταλληλότητάς του. Το έγγραφο αυτό δεν είναι παρά μια καθυστερημένη απάντηση στην καταγγελία που έκανε πριν περίπου ένα χρόνο η δημοτική παράταξη “Ανατροπή Τώρα”. Η πιθανή απόφαση για την ακαταλλήλοτητα του νερού -όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν στο Αιτωλικό- γίνεται κανονικά με απόφαση, που τυγχάνει μάλιστα δημοσιότητας λόγω της σοβαρότητάς της και δεν γίνεται ως καθυστερημένη απάντηση στην καταγγελία κάποιας δημοτικής παράταξης. Και σε αυτή την απάντηση αναφέρεται πως η Διεύθυνση Υγείας έκανε αυτοψία τον περασμένο Ιανουάριο και διαπίστωσε πως δεν γίνεται άντληση νερού. Αναφέρεται βέβαια ως άποψη της Διεύθυνσης Υγείας ότι το σημείο δεν είναι κατάλληλο για υδροληψία. Ωστόσο τον περασμένο Μάϊο η αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αδειοδότησε το σημείο υδροληψίας.

Ένα επίσης αντικειμενικό στοιχείο για να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα όχι μόνο για το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά και για την ποιότητα των καταγγελόμενων, είναι ότι η καταγγελία που έκανε πέρυσι η δημοτική παράταξη “Ανατροπή Τώρα” (η γνωστή ιστορία με το μπουκαλάκι με ένα κίτρινο υγρό) τέθηκε στο αρχείο από την Εισαγγελία. Το ΑγρίνιοCulture.gr δημοσιεύει το σκεπτικό με το οποίο τέθηκε η υπόθεση αυτή στο αρχείο. Εκεί αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι πριν η ΔΕΥΑ Αγρινίου κάνει δοκιμές άντλησης νερού από το σημείο και πριν καν αδειοδοτηθεί το σημείο υδροληψίας έγιναν αναλύσεις σε δείγματα νερού που το κατέδειξαν ως εφάμμιλης ποιότητας με αυτό της λίμνης Καστρακίου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο σκεπτικό αυτό αναφέρεται ότι ουδόλως διευκρινίζονται τα σημεία από τα οποία ελήφθησαν δείγματα νερού από την καταγγέλλουσα παράταξη και τα οποία βρέθηκαν ακατάλληλα….

αρχείο υδροληψία (2)
αρχείο υδροληψία (3)
αρχείο υδροληψία (4)
αρχείο υδροληψία (1)