Κομισιόν για συντάξεις: Ό,τι συμφωνήθηκε, πρέπει να εφαρμοστεί

Την απάντησή της στις εικασίες για το θέμα των συντάξεων έδωσε η Κομισιόν στη σημερινή προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Alexander Winterstein, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη συμφωνίας για τη μη μείωση των συντάξεων και για το ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι “βιώσιμο” (τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου), τόνισε πως “αναφερθήκατε σε πηγές. Όταν πρόκειται για τον Επίτροπο, υπάρχει μία πηγή. Η θέση του είναι ξεκάθαρη σε αυτό το θέμα από την Τετάρτη: pacta sunt servanda. Αυτή είναι η μόνη θέση στην οποία πρέπει να δίνετε σημασία και μπορείτε να αγνοήσετε όλες τις άλλες”.Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη πως “ό,τι συμφωνήθηκε, πρέπει να εφαρμοστεί”, ενώ σε ό,τι αφορά την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα, τόνισε πως έχει ολοκληρωθεί και θα εκδοθεί ανακοίνωση για αυτό.

Reuters: Δεν υπάρχει συμφωνία θεσμών-Ελλάδας για τις συντάξεις
Στο μεταξύ, νωρίτερα σε δημοσίευμά του το Reuters σημείωνε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές για το ζήτημα των συντάξεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρακτορείο, φαίνεται πως οι δανειστές δεν θα δώσουν σήμερα την έγκρισή τους στο σχέδιο των ελληνικών αρχών να μπουν “στον πάγο” οι προγραμματισμένες περικοπές στις συντάξεις. Οι εικασίες ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας είναι πρόωρες, είπε στο Reuters πηγή των δανειστών. Πρόσθεσε πως “χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά”. Άλλη πηγή ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις συζητήσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα προέκυψε όταν νωρίτερα, το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές μετέδωσε πως οι δανειστές θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας (δηλαδή δεν θεωρούν διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό μέτρο την περικοπή των συντάξεων το 2019) και δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι μειώσεις στις συντάξεις να μην εφαρμοστούν. Το τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ μάλιστα ανέφερε ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

πηγή : capital.gr